Pubertet - 10. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Kako prehrana može pomoći rješavanju problema s aknama

Pubertet i adolescencija osjetljiva su razdoblja razvoja osobnosti. Mladima je neizmjerno važno što okolina o njima misli, a akne mogu jako utjecati na samopouzdanje

pubertet akne zdrava prehrana

Kako je pri upoznavanju važan prvi dojam i nikome nije svejedno kako izgleda, lice prekriveno aknama mladima posebno teško pada. Negativno utječe na njihovo samopouzdanje, osobni rast, pa čak i na uspjeh u školi. Srećom, poboljšanje prehrambenih navika doprinosi rješavanju ovog problema.

Epidemija debljine među djecom: kako spriječiti metabolički sindrom

Hrana koja potencira pojavu akni

Iskustva s aknama ima više od 80% mladih na Zapadu. Pojavu akni podupire izraženija proizvodnja sebuma i aktivnost spolnih hormona, a nerijetko dolazi i do kolonizacije bakterijama. Nadalje, ovim problemima doprinosi visokoprerađena gotova i polugotova hrana, posebno ona s dodanim šećerom kao što su gotovi sokovi i žitarice za doručak, čokolada, keksi, kolači, bijeli kruh, pekarski proizvodi od lisnatog i prhkog tijesta i slično.

Razlog je što takva hrana potiče lučenje inzulina, a on pak doprinosi pojavi akni. Činjenica je kako visokoprerađena hrana bogata dodanim šećerima čini gotovo polovicu energetskog unosa djece i mladih na Zapadu, pa stoga niti ne čudi da mnogi od njih pate od akni. S druge pak strane, kod Eskima akni gotovo i nema.

U nekim slučajevima i mlijeko može doprinijeti pojavi akni. Iako se ne radi o visokoprerađenoj namirnici, ipak potiče izraženije lučenje inzulina.

Smirivanje upalnih procesa

Akne često prate neugodne i ružne upale potencirane izraženom prisutnošću omega-6, zasićenih i trans masnih kiselina u prehrani. Primjer su margarin, maslac i hrenovke te krafne i piroške.

Nasuprot tome, upalne procese na koži smiruje hrana protuupalnog karaktera: srdele, šaruni, plavice, tuna, palamida, inćuni i druga plava riba bogata omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline prisutne su i u slatkovodnoj ribi. Primjer je šaran. Protuupalno djelovanje imaju još resveratrol (iz brusnica, grožđa i borovnica), kurkumin (iz kurkume), genistein (iz soje) i silimarin (iz artičoka, kurkume i korijandera). Svakako je korisnije jela začinjati aromatičnim biljkama nego u njih stavljati gotove dodatke jelima.     

Policistični jajnici     

Akne su česta pojava kod policističnih jajnika, tegobe koju karakterizira povišena razina muških spolnih hormona i inzulina, neosjetljivost stanica na inzulin, a nerijetko i debljina. Važno je reći kako sniženju razine muških spolnih hormona i liječenju policističnih jajnika pomaže normalizacija osjetljivosti stanica na inzulin i smanjenje tjelesne mase.

Pretilost

Rješavanje problema pretilost kod mladih ljudi uvelike doprinosi rješavanju problema s aknama. Značajnu podršku na tom putu nedvojbeno pruža obitelj. Gotovu i polugotovu hranu koja često sadrži dodane šećere, aditive, zasićene i trans masne kiseline treba isključiti iz prehrane, a u pripremi obroka prednost dati svježem voću i povrću, neprerađenim žitaricama te nemasnom mesu i ribi. Takva je prehrana korisna cijeloj obitelji. Osim što doprinosi rješavanju problema prekomjerne tjelesne mase i akni, pomaže i rješavanju problema neosjetljivosti stanica na inzulin, regulira koncentraciju glukoze, kolesterola i masnoća u krvi, normalizira krvni tlak, probavu i slične tegobe modernog čovjeka.

Poboljšanju prehrambenih navika treba se svojski predati jer je zdravlje najvrjednije što imamo. Zahtijeva to samo malo volje, truda i organizacije. Primjer je ovaj jelovnik.

akne maskne nosenje maski zastitne maske koza lica perioralni dermatitis dermatitis koronavirus pandemija

Pandemija je vratila akne: što su „maskne“ i kako ih možemo spriječiti

Znate li što su maskne? Koronavirus se vratio a nošenje maski povezano s njim donijelo je i akne, tj....

SAZNAJTE VIŠE

Primjer jelovnika

Doručak: kuhano jaje, heljdin kruh i zeleni čaj

Užina: borovnice

Ručak: piletina u umaku od luka, mrkve, rajčica i paprike, kuhana riža, salata (radič začinjen maslinovim uljem i limunovim sokom)

Užina: jabuka

Večera: papaline, kuhani krumpir, kuhani špinat i kopriva začinjeni maslinovim uljem, paprom i češnjakom          

Autorica članka, dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja, autorica je i knjige „Prehrana mladih sportaša“.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button