Žensko zdravlje - 12. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Zrinka Valentić Kljak, dr. med. spec. obiteljske medicine

Sindrom policističnih jajnika ili cista na jajnicima – znate li razliku?

Sindrom policističnih jajnika najčešći je hormonski poremećaj u žena, no one se u bilo kojoj životnoj dobi mogu susresti s još jednim zdravstvenim problemom – cistama na jajnicima

sindrom policističnih jajnika, cista na jajnicima, hormonski poremećaj

Sindrom policističnih jajnika predstavlja skup simptoma koji uključuju poremećaj menstruacijskog ciklusa, jajnike s brojnim cistama, često pretilost te višak muških hormona (androgena) koji mogu uzrokovati pojavu akni, pojačanu dlakavost i gubitak kose.

Učestalost se procjenjuje na oko 10% i najčešći je hormonski poremećaj u žena. Može se javiti u bilo koje životno doba žene. Opisuje se i kao tiha bolest budući da je pojava simptoma postupna, a simptomi se često pripisuju stresu (npr. izostanak menstruacije).

Dobre bakterije u službi ženskog zdravlja: konačno vraćanje u ravnotežu

Najčešći simptomi policističnih jajnika

Glavno obilježje nastanka policističnih jajnika je hormonska neravnoteža tj. povišena razina androgenih hormona. Androgeni hormoni su  prethodnica u stvaranju ženskih hormona. Najveći dio pretvara se u estrogen, ali kada se ravnoteža naruši nastane suvišak androgena. Posljednjih godina uočena je povezanost pojave policističnih jajnika i povišene razine inzulina u krvi te inzulinske rezistencije (neosjetljivost ciljnih organa na inzulin).

Gušterača luči inzulin koji je odgovoran za regulaciju šećera u krvi. Kod žena koje imaju inzulinsku rezistenciju dolazi do povišenih vrijednosti šećera u krvi. Tako da gušterača proizvodi višak inzulina koji utječe na jajnike i potiče povećano stvaranje testosterona.

Poremećaj menstruacijskog ciklusa posljedica je izostanka redovitih mjesečnih ovulacija. Očituje se njegovom neredovitošću: kada je razmak između ciklusa veći od 35 dana (oligomenorea) te, rijetko, izostankom menstruacijskih ciklusa (amenorea) više od 200 dana. Neke žene imaju redovita krvarenja, ali bez ovulacija te se sindrom policističnih jajnika otkrije kada se jave problemi s neplodnošću. Većina žena s policističnim jajnicima je plodna, ali vrijeme do zanošenja može biti produženo.

Pojava dlačica na neuobičajenim mjestima (brada, oko  bradavica, prsima, trbuhu) te akni i prištića pogotovo u kasnijoj životnoj dobi ukazuju na sindrom policističnih jajnika.

Većina bolesnica s policističnim jajnicima je pretila što je posljedica inzulinske rezistencije.

Liječenje policističnih jajnika

Dijagnoza se postavlja ultrazvučnim pregledom jajnika te određivanjem hormonskog statusa. Liječenje je individualno i ovisi o dobi žene, poremećaju ciklusa, razini inzulina. U liječenju se koriste antiandrogeni (kod akni, pojačane dlakavosti) klomifen-citrat (za poticanje ovulacije) te metformin zu dijetalnu prehranu i tjelovježbu (kod pretilosti i inzulinske rezistencije). Sve rjeđe se koristi operativno liječenje radi svoje invazivnosti.

Sindrom policističnih jajnika ne može se izliječiti, ali se može držati pod kontrolom.

Za razliku od sindroma policističnih jajnika koji predstavljaju skup simptoma nekoliko organskih sustava, ciste na jajnicima bolest su isključivo reproduktivnog sustava.

Simptomi hormonskih poremećaja

Naučite ih prepoznati: Najčešći hormonski poremećaji kod žena

Ponekad se simptome koji su posljedica fizioloških oscilacija razine spolnih hormona u krvi tumači kao znak bolesti, dok se...

SAZNAJTE VIŠE

Kako nastaju ciste na jajnicima?

Ciste na jajnicima su šupljine s tankom stijenkom ispunjene tekućim sadržajem koje se nalaze u ili na jajniku. Nastaju nagomilavanjem tekućine na jednom ili oba jajnika. Mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi žene.

Postoje funkcionalne i nefunkcionalne ciste jajnika. Funkcionalne ciste vezane su uz proces ovulacije. U njih ubrajamo: folikularne (najčešće, nastaju kada izostane pucanje folikula tijekom ovulacije), lutealne (nakon oslobađanja jajašca za vrijeme ovulacije) te hemoragične (snažnije krvarenje u šupljinu folikula). Nefunkcionalne ciste (čokoladne ciste, dobroćudne tumorske ciste i inkluzijske ciste) nastaju umnožavanjem stanica jajnika i nisu povezane s ovulacijskim ciklusom.

Ciste se obično otkriju na redovitom ginekološkom pregledu. Specifičnih simptoma nema. Mogu izazvati blagu do oštru bol (prilikom pucanja) te bolan spolni odnos, poremećaj ciklusa, poremećaj u radu crijeva, češće mokrenje, nepravilna ili jaka krvarenja. Opasnost predstavlja torzija kada se cista uvrne oko svoje peteljke. To izaziva naglu i oštru bol te zahtijeva hitan operacijski zahvat.

Liječenje cisti

Većina funkcionalnih cista ne zahtijeva liječenje već samo ultrazvučno i palpacijsko praćenje jer se povuku same od sebe kroz nekoliko mjeseci. Ukoliko se tijekom praćenja kroz nekoliko mjeseci ne povuku ili narastu preporučje se operativno liječenje. U liječenju se ponekad koriste i hormonske tablete za zaustavljanje rasta i pojavu cisti.

Kod nefunkcionalnih cista pristup liječenju je individualan i liječnik treba odabrati adekvatnu terapiju te prosuditi potrebu operativnog liječenja.

Sindrom policističnih jajnika je kompleksno stanje koje se odražava na cjelokupni organizam žene te zahtjeva sveobuhvatno endokrinološko, ginekološko i dermatološko liječenje uz promjenu životnih navika bolesnice.

Ciste na jajnicima su bolest reproduktivnog sustava žene koje često ne uzrokuju nikakve tegobe i u većini slučajeva ne zahtijevaju liječenje. Ukoliko je liječenje potrebno ono je uglavnom kirurško.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button