Koža, kosa i nokti - 19. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Obračun s brkovima – na ženski način

Dok muškarci rado puštaju i njeguju brkove kao simbol muškosti, ženama takav „detalj“ na licu može predstavljati neugodan estetski problem koji rješavaju i po cijenu bola

Žene i brkovi

Neželjene dlačice na ženskom licu, one iznad gornje usne ili na bradi, posljedica su brojnih čimbenika koji su najčešće hormonskog ili genetskog podrijetla ili kombinacije oba elementa.

Oko pet do 10 posto žena u svijetu žali se na hirzutizam, problem pretjerane dlakavosti na dijelovima tijela na kojima je takva dlakavost tipična za muškarce

Premda nema specifično utvrđenih uzroka ovog stanja, a istraživanja su još u tijeku, kozmetički je svijet iznjedrio više metoda za što (dugo)trajnije rješenje problema dlačica iznad usnica.

1. Trakice s voskom

Trakice s hladnim voskom namijenjene su isključivo brzom uklanjanju dlačica s lica. Kožu ostavljaju glatkom, a rezultat traje barem 15 do 20 dana. Premda se u oglasima ističe da u jednom potezu uklanjaju dlačice iz korijena, to neće biti slučaj s onima koje imaju „snažan korijen“, što nas vodi prvom nedostatku.

Osim toga, uzastopno korištenje trakica na istom dijelu kože može izazvati crvenilo, prištiće, pa čak i oštetiti epidermu. Nedostatak je i taj što dlačice, prije sljedeće depilacije, trebaju izrasti najmanje 3 – 5 mm za što bolji rezultat. Ali ako imate tanke i svijetle dlačice, trakice s voskom su možda najbolje za vas.

2. Pinceta

Muči li vas tek pokoja svojeglava dlačica iznad usne ili na bradi, pinceta može biti dobro rješenje. U tom slučaju koristite onu s ravnim vrhom. No umjesto da dlačicu iščupate jednim brzim potezom, kako biste izbjegli urastanje, radije je povucite sporije i nježnije, u smjeru rasta. I uvijek koristite dezinficiranu pincetu.

>>Provjerite: Jeste li sigurni da koristite najbolju metodu depilacije?<<

3. Threading ili čupanje koncem

Ako ste za sva vremena završili s navedenim metodama, a niste voljni investirati u trajnije tretmane, iskušajte threading (eng. thread znači konac), drevnu metodu čupanja dlačica koncem koja se razvila u Indiji.

Danas se na Zapadu koristi isključivo za dlačice lica – najpopularnija je za oblikovanje obrva, no odličan je odabir i za uklanjanje dlačica s brade ili iznad gornje usne. Kozmetičarka pamučno-svileni konac presvučen antibakterijskim filmom „valja“ duž kože, pri čemu se dlačice pletu oko njega i potom čupaju iz korijena. Ni sitne dlačice ne mogu umaći jer konac može uhvatiti i one duge samo jedan milimetar.

Konac je nježan prema koži i uz pravilnu upotrebu ne bi trebalo doći do iritacije kože, a rezultati traju oko tri do četiri tjedna.

4. Laserska epilacija

Lasersko uklanjanje dlačica nudi trajno oslobađanje od 70 do 90 posto dlačica. Diodni laser stvara intenzivno pulsirajuću svjetlosnu zraku određene valne dužine koja prodire do folikula dlake gdje se pretvara u toplinsku energiju koja trajno uništava korijen stavljajući ga u fazu „mirovanja“.

Laserska epilacija traje samo nekoliko minuta, a postupak je siguran i bezbolan. Učinkovitost ovisi o boji i debljini dlačica, kao i o dubini njihova korijena pa su najbolji rezultati vidljivi kod tamnijih i debljih dlačica.

Za plave i sijede dlake laser se ne preporučuje jer treba „naciljati“ pigment u folikulu dlačice. Broj potrebnih ponavljanja utvrđuje se individualno, a najčešće se kreće od tri do šest tretmana.

5. IPL fotoepilacija

Tehnologija pulsirajućeg svijetla (Intense Pulsed Light) uklanja dlačice pomoću svjetlosnih impulsa, po čemu nalikuje prethodnoj metodi. Obje spadaju u vrstu fotoepilacije jer funkcioniraju po istom principu, razlika je u tehničkim karakteristikama samih uređaja i valnoj duljini svjetla.

Uspješnost tretiranja dlačica IPL tehnologijom je visoka, a najbolji se učinci postižu kod tamnih dlaka na svijetloj koži. Za što bolji učinak tretman je potrebno ponoviti više puta jer se dlačice tretiraju u točno određenoj fazi rasta. A koliko će tretmana biti potrebno, ovisi o debljini i boji dlake, mjestu epilacije i vrsti svjetlosnih zraka.

Uz profesionalne IPL tretmane, sve su popularnije njegove kućne inačice, a postoje i uređaji specijalizirani za dlačice na licu. Njihovi proizvođači navode da je već nakon četiri kućna IPL tretmana moguće trajno ukloniti i do 80 posto dlačica.

6. Elektroliza
Elektroepilacija, od kojih je najpoznatija elektroliza, za trajno uklanjanje dlačica koristi električnu energiju. U korijen svake dlačice se zasebno uvodi sterilni filament (igla) kroz koji se pušta lagani električni impuls koji, pretvarajući se u toplinsku energiju, uništava neželjene dlačice. I kod ove metode dlačice treba tretirati više puta prije nego što se trajno uklone.

Nedostaci elektrolize su bolnost i sporiji postupak, ali ako je riječ o maloj površini kože i ako niste osjetljivi na bol, dajte joj priliku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button