Koža, kosa i nokti - 7. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Vesna Bosanac

Doznajte koje će namirnice osigurati koži ljepotu i mladalački sjaj

Samo je zdrava koža lijepa. Njezinoj mekoći i nježnosti doprinose, između ostaloga, istovremeno dovoljna prisutnost sebuma (tj. masti) i vode. A  kakva točno veza hidracije kože i vašeg jelovnika?

hrana za ljepotu

Sebum luče žlijezde lojnice kože te on stvara zaštitni sloj koji sprječava gubitak vode i tako doprinosi hidriranosti kože. Nadalje, od važnosti je prisutnost nezasićenih masnih kiselina u sebumu, pa se preporučuje u prehranu uključiti namirnice koje su njihov bogati izvor.

To su maslinovo, bučino i kukuruzno ulje, orasi, bademi, lješnjaci, lanene, sezamove i suncokretove sjemenke i slično. Nasuprot tome, jasno je kako se prehrana izuzetno siromašna mastima negativno odražava na sebum i zdravlje kože. I konačno, količina sebuma se smanjuje starenjem što neminovno dovodi do lošije hidriranosti kože.

Hranjive tvari i hidracija kože

Iako neće spriječiti pojavu bora i drugih znakova starenja, unos dovoljnih količina hranjivih tvari prehranom nedvojbeno doprinosi njihovom ublažavanju.  

Gama-linolenska kiselina

Među nezasićenim masnim kiselinama koje pozitivno djeluju na hidriranost kože posebno se svojim karakteristikama ističe gama-linolenska kiselina. Dostatna prisutnost ove kiseline u koži čuva njezinu elastičnost i štiti je od oštećenja.

Gama-linolenska kiselina sintetizira se u našem organizmu, a također je ima u ulju noćurka i boražine. Uz to, ova se kiselina nalazi u ječmu i zobi, pa ih ne bi bilo loše češće uključiti u jelovnik. Metaboliti gama-linolenske kiseline djeluju protuupalno što je dodatni razlog za njezinu primjenu u zaštiti kože nakon sunčanja. Potrebno je samo laganom masažom nanijeti na kožu ulja noćurka i boražine.

Vitamini i mineralne tvari

Hidracija kože ovisi o međudjelovanju brojnih vitamina i mineralnih tvari. Može se izdvojiti vitamin C koji sudjeluje u stvaranju kolagena; vezivnog tkiva. Što je više kolagena u koži, ona je bolje hidrirana. Vitaminom C obiluju paprike, borovnice i kupine.

Hidraciji kože doprinosi i vitamin B6. Ima ga u mesu, ribi, mlijeku i mliječnim proizvodima, žitaricama, zelenom lisnatom povrću i drugom. Od koristi su magnezij i kalcij koji se nalaze u mlijeku, jogurtu i povrću te željezo iz mesa i ribe.

Hidraciji kože doprinosi i vitamin B6. Ima ga u mesu, ribi, mlijeku i mliječnim proizvodima, žitaricama, zelenom lisnatom povrću i drugom. Od koristi su i magnezij te kalcij

Aminokiseline  

U očuvanju dobre hidriranosti kože sudjeluju aminokiseline (sastavni dijelovi bjelančevina). Značajnu ulogu igraju glicin, lizin i arginin jer, u usporedbi s drugim aminokiselinama, najučinkovitije na sebe vežu vodu.

Glicin se stvara u organizmu i sudjeluje u stvaranju kolagena. Ima ga u kostima, ligamentima i koži životinja. Zato je dobro tijekom toplih dana, a posebice kad krenu ljetne vrućine, s ciljem očuvanja hidriranosti kože uključiti u svoj jelovnik domaću juhu od kostiju, ribu koja se jede s kostima (npr. girice) i onu jestive kože (poput lokarde i ugora).     

Lizinom je izrazito bogato crveno meso. Nalazi se u jajima i ribi. Izvori arginina u prehrani su meso, riba, jaja, mlijeko, žitarice i mahunarke. Osim toga, aminokiseline su neophodne gradivne jedinice svih naših stanica, pa su stoga važne u obnovi kože nakon izlaganja suncu.

Muškarci i hidracija kože

Muškarci danas sve više pažnje posvećuju izgledu. Osim kozmetičkih proizvoda, i kvalitetna prehrana nedvojbeno doprinosi zdravlju i ljepoti njihove kože. Rezultati jednog znanstvenog istraživanja naglašavaju važnost karotenoida beta-kriptoksantina u očuvanju hidriranosti kože. Njegov utjecaj je izraženiji kod muškaraca nego kod žena, pa eto razloga da muškarci u svoj jelovnik uključe namirnice koje sadrže ovaj vrijedan nutrijent. Izuzetno bogate beta-kriptoksantinom su sve vrste paprika.

Još je jedan nutrijent od važnosti za hidraciju kože muškaraca, kalcij. Upravo za toplih dana gode rashlađeni jogurt, kefir ili kiselo mlijeko. Pomiješajte ih sa sezonskim voćem i imate užinu koja će u isto vrijeme hidrirati kožu i osigurati joj antioksidativnu zaštitu.   

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button