Koža, kosa i nokti - 31. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Muče vas potkožne akne? Ovo su loše navike koje biste trebali promijeniti

Zreli ten često muče suhoća, pojačana osjetljivost, hiperpigmentacija, rozaceja itd., a kad tom nizu problema dodamo i (potkožne) akne, njega kože se dodatno zakomplicira

njega kože kod odraslih i potkožne akne

Akne ne diskriminiraju, svi ih u nekom razdoblju života možemo dobiti, čak i nakon tinejdžerskih godina. Prema riječima dermatologa, oko 20 posto ljudi sklono je aknama cijeli život, a ostalima izbijaju povremeno i ciklički. Dobra je vijest da se holističkom brigom o koži akne mogu smanjiti, a cjelokupno zdravlje kože poboljšati.

Njega kože i potkožne akne kod odraslih

Nakon tinejdžerskih godina faktori koji utječu na nastanak akni kod odraslih su kompliciraniji. Krivac za akne mogu biti preaktivne žlijezde lojnice (masni ten), alergije, stres, određeni lijekovi (npr. kontracepcijske pilule, steroidi, litij), neodgovarajući proizvodi za njegu kože, kao i pretjerano čišćenje kože. Ako se ne pronalazite u navedenim mogućim uzrocima, sljedeći najučestaliji sumnjivac je povećana konzumacija procesirane,„brze“ hrane ili intolerancija na određenu grupu namirnica.

Hormonalni disbalans također je na listi mogućih uzročnika. Povećani muški spolni hormoni (npr. testosteron) stimuliraju pretjerano lučenje sebuma i keratina. To rezultira začepljenjem pora i upalama. Drugi tip hormonalnog poremećaja je neravnoteža estrogena i progesterona. To se posebice očituje tijekom menstrualnog ciklusa ili u trudnoći.

Konačno, za česte probleme s aknama možete „zahvaliti“ i roditeljima. Akne mogu biti nasljedni problem, posebno ako postoji obiteljska povijest neadekvatne prehrane ili hormonalne neravnoteže.

Ne odgađajte liječenje akni

Pubertet, razdoblje u kojem hormoni počinju divljati te intenzivno mijenjati naše dječje tijelo u obrise mlade žene ili muškarca,...

SAZNAJTE VIŠE

Kako se na holistički način zauvijek riješiti akni

Zreli ten često muče suhoća, pojačana osjetljivost, hiperpigmentacija, rozaceja, a kad tom nizu dodamo i akne, njega kože se dodatno zakomplicira. Dermatologinja Ivana Nola savjetuje da za kućni režim njege potražite preparate za akne koji sadrže salicilnu ili azelaičnu kiselinu, hidroksi kiseline, cink, niacinamid, vitamin A, benzoil peroksid ili adapalen.

„Ti sastojci djeluju na redukciju pora i komedona. Umanjuju njihovo ponovno pojavljivanje, smanjuju postinflamatorne ožiljke na koži i djeluju blago eksfolijativno“, objašnjava zagrebačka dermatologinja.

Od dermatoloških tretmana preporučuje antibiotike u obliku topičkih losiona, kao i antibiotike u kapsulama. „Nakon detaljne obrade pacijenta savjetujem kapsule s A vitaminskom kiselinom za oralnu upotrebu. Za terapiju kože izvana preparate s retinolom, pilinge s različitim kiselima te dermatološko čišćenje kože“, navodi dr. Nola. Napominje da liječenje akni prosječno traje šest mjeseci. Tretmani se kombiniraju i ponavljaju te su često potrebni i tretmani „održavanja“.

Uz stručnu i odgovarajuću brigu o koži i zdrava prehrana, ona koja će poboljšati zdravlje probavnih i detoksikacijskih organa, posredno utječe na izgled kože. Poboljšati je možete pojačanim unosom specifičnih dodataka prehrani koji djeluju na regeneraciju kože i prevenciju upalnih procesa. „Od vitamina preporučujem vitamine B kompleksa: B1 vitamin, B2 vitamin, B3 (niacinamid), B5 (pantotenska kiselina), B6, B12, B7 (biotin), kao i vitamine A i D. Zatim, omega-3 masne kiseline i cink“, savjetuje dr. Nola pojašnjavajući da skup tih suplemenata djeluje protuupalno i ima veliku ulogu u modulaciji imunosnog odgovora kože.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button