Koža, kosa i nokti - 8. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Možda starite zbog prehrane? Provjerite imate li mliječno ili glutensko lice

Ono što jedete na vašem licu može ostavljati neželjene tragove, kaže engleska stručnjakinja. Otkrijte koja je hrana krivac za vaš neujednačen ten, natečenost, prištiće ili umoran izgled

Prijevremeno starenje zbog hrane?

Naturopatska liječnica iz Londona, dr. Nigma Talib, koju redovito posjećuju holivudske dive poput Penelope Cruz i Sienne Miller, u svojoj novoj knjizi „Younger Skin Starts in the Gut“, tvrdi da određena hrana može negativno utjecati na naš ten.

Drugim riječima, ako je vaš organizam osjetljiv na određenu skupinu namirnica, a vi je jedete u prevelikoj količini, to će se manifestirati na koži. Taj je proces dr. Talib nazvala „probavno starenje“.

Sumnjate li da vaš organizam loše podnosi mlijeko i mliječne proizvode, gluten ili neku drugu vrstu hrane ili pića (npr. šećer ili alkohol), isključite na mjesec dana određenu skupinu namirnica iz prehrane

Samo pogledom na vaše lice, dr. Talib može prepoznati što ste večer prije objedovali, pa je osmislila metodu mapiranja lica prema kojoj otkriva stari li naša koža ubrzano zato što jedemo previše šećera, mliječnih proizvoda, glutena ili pak zato što prečesto uživamo u alkoholu. Ovisno o navedenim sastojcima na koje je naš organizam vrlo često osjetljiv, naturopatkinja je definirala, među ostalim, „glutensko“ i „mliječno“ lice. Prepoznajete li se u jednom od njih?

Mliječno lice

Tipični simptomi: natečeni kapci, tamni i natečeni podočnjaci, pigmentacija, bubuljice ili akne po cijelom licu (posebno na bradi), blijedi obrazi

Što to znači? Više mlijeka u kavi ili još jedna kuglica sladoleda  mogu vas dovesti u iskušenje, ali to može ozbiljno utjecati na vaš ten, čak i ako podnosite laktozu. S godinama, naime, naše tijelo može početi teže probavljati mlijeko i druge mliječne proizvode jer se tijekom života smanjuje broj enzima koji pomažu pri razgradnji laktoze. To vodi upalnom procesu koji se može očitovati na koži, izgledajući umorno ili crveno. Usto, mlijeko i mliječni proizvodi mogu sadržavati hormone i kemikalije (antibiotici, anti-fungicidi, hormoni rasta i slično) koji mogu poremetiti balans hormona, posebno estrogena i progesterona, uzrokujući povećanu proizvodnju sebuma i začepljenje pora odumrlim stanicama. Tako se olakšava razvoj bakterija, a time i nastanak akni.

Što napraviti? Ako vaše lice djeluje natečeno, „grogi“ i umorno, dr.Talib predlaže da na barem tri tjedna iz prehrane eliminirate mlijeko i mliječne proizvode. Kravlje mlijeko zamijenite biljnim, primjerice onim od badema ili riže. Tijekom tog razdoblja, navečer uzimajte ulje noćurka zbog snažnog protuupalnog djelovanja te obogatite jelovnik namirnicama bogatim vitaminima A i E koji su dobri za obnovu kože ali i crijeva.

>> 6 pravila za njegu zrele kože uz koja ćete se pomladiti u nekoliko tjedana. Provjerite i javite nam rezultate <<

Glutensko lice

Tipični simptomi: natečeni obrazi i vilica te općenito napuhnuti izgled lica, crvenilo ili crvene mrljice na obrazima, hiperpigmentacijske mrlje, akne i/ili bubuljice po cijelom licu, posebno na čelu i/ili bradi.

Što to znači? Iako malo ljudi pati od autoimune bolesti celijakije, mnogi su osjetljivi na gluten, protein kojeg uglavnom konzumiramo u kruhu, pekarskim proizvodima i tjestenini. Gluten uzrokuje sindrom propusnih crijeva te cijeli niz upalnih reakcija, upozorava dr. Talib. Takve reakcije organizma utječu na pigmentacijske enzime koji su zaduženi za proizvodnju pigmentacije u koži zbog čega preuranjeno nastaju staračke mrlje i tamne pjegice i to najčešće oko brade. Hiperpigmentacija ili bubuljice na tom dijelu lica, također mogu biti posljedica disbalansa reproduktivnih hormona koje je poremetio utjecaj glutena na imunosni sustav.

Što napraviti? Ako vam smeta neujednačen ten, posebno oko brade, dr. Talib savjetuje da iz prehrane na mjesec dana u potpunosti izbacite gluten. Zamijenite ga bezglutenskom hranom, te konzumirajte više namirnica bogatih vlaknima, kao i obilje vode kako bi natečenost lica što prije nestala a boja puti se normalizirala. Imate li poteškoća s rozacejom, izbacivanje glutenskih namirnica može ublažiti i crvenilo te svrbež obraza.

Testirajte se isključivanjem namirnica

Sumnjate li da vaš organizam loše ponosi mlijeko i mliječne proizvode, gluten ili neku drugu vrstu hrane ili pića (npr. šećer ili alkohol), isključite na mjesec dana određenu skupinu namirnica iz prehrane, prateći kako se osjećate i izgledate. Nakon pauze možete ih ponovno uzeti, prateći reakcije organizma.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button