Koža, kosa i nokti - 11. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Kako njegovati suhu i ispucanu kožu ruku

Ovo je doba uživanja u toplim napicima, šopingu i klizanju na ledu, ali zbog takvih zimskih aktivnosti na otvorenom koža ruku često je iznimno suha i gruba

Suha ispucana koza ruku

Iako većina kozmetičku rutinu prilagođava zimskim uvjetima, njega ruku zna biti zapostavljena, barem dok ne osjetimo grubu, ispucanu, ljuskavu i bolnu kožu koja može i krvariti. Koža ruku jedna je od najdebljih na tijelu, ali potpuno je nezaštićena. Na nju utječu različiti vanjski utjecaji, od pranja ruku i suhog, grijanog zraka u zatvorenom do sunca i ledenog vjetra.

Sezonski problem suhe kože ruku povećava se starenjem jer koža s godinama postaje tanja i njezini se procesi proizvodnje zaštitnih ulja „ulijene“. Stoga bismo, posebice u zimskom razdoblju, trebali biti pažljiviji kada je riječ o pranju i njezi ruku. To se naročito odnosi na osobe koje imaju prirodno sušu kožu, sklone su ekcemima, u obitelji imaju povijest kožnih alergija i one čija je koža osjetljiva na sintetičke sastojke.

Sačuvajte mekoću dodira i zaštitite ruke od oštrih ugriza zime

Za prevenciju i tretiranje suhe kože ruku iskušajte sljedeće savjete:

Izbjegavajte vodu i sapun

Vruća voda isušuje kožu jer skida prirodna zaštitna ulja pa je ruke bolje prati u mlakoj vodi. Za pranje izbjegavajte sapune čije formule sadrže sintetičke mirise, konzervanse i sulfate. Ti sastojci mogu dodatno iritirati i isušiti kožu. I antibakterijski sapuni, kao i antibakterijski gelovi za čišćenje ruku koji se ne ispiru, zbog alkohola, mogu s površine kože ukloniti hidrolipidni zaštitni sloj. Radije odaberite nježne sapune na prirodnoj bazi s njegujućim sastojcima i pobrinite se da ih u potpunosti isperete.

Izbjegavajte sušilo za ruke

Iako su sve popularnija jer štede novac i imaju bolji učinak na okoliš, sušila za ruke mogu isušiti kožu. Bolja opcija za kožu je da ruke obrišite u toaletni papir i odmah ih potom namažete kremom.

Hidratizirajte, hidratizirajte, hidratizirajte

U njezi dehidrirane, ljuskave i ispucane kože ruku potrebno je nadomjestiti izgubljenu vlagu koja žednoj koži ekstremno nedostaje. Zato ruke (preventivno) treba mazati kremom nakon svakog pranja. Da, baš nakon svakog pranja! Makar to značilo da kremu za ruke džepnog pakiranja nosite svagdje sa sobom. Ako namažete ruke pet minuta nakon pranja, spriječit ćete da vlaga ispari iz kože. Potražite kreme koje vlaže, umiruju i štite kožu, primjerice one čiji su aktivni sastojci koloidna zob, hijaluron, aloja ili biljna ulja.

Nosite rukavice

Najbolja njega ruku je prevencija, stoga kad god nešto radite, bilo u vrtu ili u kuhinji, nosite rukavice od prirodnih materijala. Time ćete zaštititi kožu od oštećenja. A ne zaboravite i na rukavice kada šećete gradom!

zanoktice, nokti, upaljene zanoktice, hidratacija

Zanoktice: Što su, zašto nastaju i kako se tretiraju?

Zanoktice su neugodan problem, posebno kada se upale. Otkrijte kako ih možete tretirati te zašto je važna hidratacija i...

SAZNAJTE VIŠE

Pribjegnite kortikosteroidima

Ako je ispucana koža prekrivena crvenim tragovima ili jako svrbi, rješenje može biti krema s kortikosteroidima, npr. s hidrokortizonom koji ublažavaju iritaciju, svrbež i otok. One s malim postotkom aktivnog sastojka mogu se kupiti u ljekarni bez recepta, a za one s većom koncentracijom treba imati recept dermatologa ili liječnika. Ako pak ruke nateknu, krvare ili ako koža oko ispucanih dijelova poprimi boju meda, dobro je obratiti se dermatologu ili liječniku jer je možda riječ o ozbiljnoj infekciji.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button