Koža, kosa i nokti - 8. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Zanoktice: Što su, zašto nastaju i kako se tretiraju?

Većina ljudi ne pridaje pažnju zanokticama sve dok ne počnu osjećati gruba zadebljanja oko nokta ili bolni upalni proces

zanoktice, nokti, upaljene zanoktice, hidratacija

Problem sa zanokticama najčešće se javlja zimi, ali, srećom, brojni su načini kako ih prevenirati i sanirati one koje nas već muče.

Premda se može činiti da su zanoktice dio nokta, dermatolozi ih ipak povezuju s kutikulama, kožicom u obliku polumjeseca uz korijen nokta.

Osobe sa suhom i dehidriranom kožom sklonije su zanokticama jer je nenahranjena i neelastična koža osjetljivija na oštećenja prouzročena vanjskim podražajima kao što su hladno vrijeme ili učestalo pranje ruku.

Nepravilno rezanje noktiju (ako, primjerice, nokat režete sa strane, a ne samo na vrhu), također, može biti jedan od razloga nastanka zanoktica. Pregrubo guranje ili rezanje kutikula isto može pridonijeti nastanku neugodne i bolne stršeće zanoktice, kao i hladnoća i vjetar koji izvlače vlagu iz kože pa je manje otporna na oštećenja i pucanje.

>>Sačuvajte mekoću dodira i zaštitite ruke od oštrih ugriza zime – saznajte kako! <<

Razlog zašto su zanoktice toliko bolne stručnjaci objašnjavaju njihovom lokacijom. One se, naime, nalaze na kraju prstiju, a upravo se tu nalaze brojni živčani završeci i krvne žile.

Kako se riješiti zanoktica?

Po svaku cijenu othrvajte se iskušenju da zanokticu otrgnete, bilo prstima ili zubima. Takvo kidanje često otkine i komadić kože, što može rezultirati otvorenom ranicom pogodnom za ulazak bakterija, a to u konačnici može rezultirati infekcijom.

Zanoktice čini nakupina stanica kože uz nokat, a počnu nas gnjaviti kada se dio kože koji pokriva nokat djelomično odvoji od površine kože ili pukne

Umjesto takvog impulzivnog kidanja zanoktice, oslobodite je se na nježniji način. Kako bi omekšale, na nekoliko minuta namočite zanoktice u malo tople vode.

Zatim operite ruke u antibakterijskom sapunu pa zanokticu koja vam ne da mira izrežite što bliže površini kože, dezinficiranom grickalicom ili škaricama, kako biste smanjili rizik od infekcije. Na kraju pošpricajte sanirani dio prsta antibakterijskim sprejem i po potrebi, preko izrezane zanoktice, zalijepite flaster. Nije li vam potreban flaster, namažite ruke i nokte bogatim losionom za ruke, po mogućnosti onim bez alkohola i sa što manjim udjelom vode.

Upaljene zanoktice

Ako je zanoktica već poprilično bolna i crvena, vjerojatno je upaljena. Ponajprije ohladite upaljenu zanokticu s kockicom leda, pa je premažite antibiotskom kremom koja će prevenirati razvoj infekcije.

Ako je zanoktica i upaljena i inficirana, bol će biti ozbiljnija, a crvenilo će biti prošireno na veću površinu kože. Još jedan izdajnički simptom može biti iscjedak ili gnoj iz zahvaćenog područja. Tada ne bi bilo na odmet potražiti liječničku pomoć jer ćete možda trebati oralnu antibiotsku kuru.

Bolje spriječiti nego liječiti

Postoji nekoliko jednostavnih načina kako zaboraviti da uopće postoje problemi sa zanokticama. Jedan od njih je redovita briga o noktima i kutikulama.

U sklopu manikure, jednom tjedno ili par puta mjesečno, nježno gurajte kutikule proizvodima namijenjenim za tu svrhu. Prije toga vrhove prstiju namočite da bi kutikule omekšale, a po potrebi možete koristiti i gel za odstranjivanje kutikula, ako su jako tvrdoglave. Omekšane kutikule drvenim štapićem lagano gurajte prema korijenu nokta.

Budite oprezni prilikom uređivanja kožice na noktima jer kutikula ima važnu ulogu – djeluje kao barijera koja štiti korijen nokta. Ako je oštećena može utjecati na zdravlje cijelog nokta jer tada bakterije i gljivice mogu nesmetano prodirati u korijen nokta i potkožno tkivo.

Ne zaboravite hidrataciju

Esencijalno je i da ruke uvijek budu hidratizirane i meke. Hidratacija je najvažniji dio njege jer štiti kožu od daljnjeg isušivanja, odnosno smanjuje mogućnost novog nastanka zanoktica. Više puta dnevno upotrebljavajte kremu za ruke i/ili ulje za kutikule, posebice nakon pranja ruku ili tuširanja tijekom zimskih mjeseci.

Ako su vam obične kreme prelagane, iskušajte posebne masti ili kreme koje se dobivaju na recept. I uvijek, ali uvijek nosite rukavice – vunene kada ste na hladnom zraku, a gumene kada perete suđe ili čistite.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button