Koža, kosa i nokti - 4. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Gljivice na noktima: Znate li zašto biste trebali posjetiti podologa?

Gljivične infekcije noktiju na stopalima mogu biti prikrivene ako se na pedikuri nanese trajni lak, a ne znate da već imate gljivičnu infekciju. U takvim slučajevima lak gljivicama posluži kao pogodna "izolacija" ispod koje se još jače razmnožavaju

stopala, nokti, gljivice na noktima

Ujesen mnogi još imaju ljetne “nuspojave” koje mogu potrajati mjesecima – probleme sa stopalima. Ponajviše su to gljivične infekcije koje su se pojačano širile ljeti zbog topline i vlage, ali i razne iritacije, zadebljanja i deformacije, jer su stopala postala isušena i “izubijana” hodanjem u otvorenoj obući poput japanki i sandala.

S jesenskim zahlađenjem uslijedilo je “tiskanje” u zatvorenim cipelama – pa ako ljetne tegobe nisu riješene, mogle bi se dodatno pogoršati. Primjerice, gljivične infekcije noktiju na stopalima mogu biti prikrivene ako se na pedikuri nanese trajni lak, a ne znate da već imate gljivičnu infekciju. U takvim slučajevima lak gljivicama posluži kao pogodna “izolacija” ispod koje se još jače razmnožavaju, a promjene u prirodnoj boji i strukturi nokta (npr. žutilo, pruge, zadebljanje, omekšanje, mrvičasta struktura) nisu vidljive sve dok se lak ne ukloni.

Takozvani medicinski pedikeri su “stepenicu iznad” običnih, no smatra se da bi trebali rješavati samo lakše tegobe s natiscima, uraslim noktima i slično. Zapravo bi sve što vas na stopalima boli i smeta najprije trebao procijeniti podolog ili podijatar

Gljivice na noktima možete “pokupiti” i kod pedikera

Budući da su gljivične, kao i bakterijske infekcije nokta prijenosne, možete ih “pokupiti” i pri samoj pedikuri jer ne postoji sustavna kontrola higijenskih uvjeta u pedikerskim salonima, u kojima bi se pribor za višekratnu uporabu trebao vrlo temeljito sterilizirati – nipošto nije dovoljno čišćenje sredstvima za dezinfekciju, nego su potrebni posebni sterilizatori. Stoga pomno birajte salon u koji ćete ići na pedikuru. Također valja znati koja je “domena” pedikera – oni se ponajprije bave uljepšavanjem i održavanjem, a ne liječenjem stopala.

Takozvani medicinski pedikeri su “stepenicu iznad” običnih, no smatra se da bi trebali rješavati samo lakše tegobe s natiscima, uraslim noktima i slično. Zapravo bi sve što vas na stopalima boli i smeta najprije trebao procijeniti podolog ili podijatar – zdravstveni djelatnik (npr. medicinska sestra, fizioterapeut, liječnik) koji se, uz edukaciju iz područja medicinske pedikure, dodatno školuje za sveobuhvatno rješavanje problematike stopala – bilo da su to deformirani nokti, kurje oči ili virusne bradavice, ili pak iskrivljeni “gaz”, hallux vagus (čukalj) ili dijabetičko stopalo.

>>Osim što zahvaćaju kožu, česta meta “napada” gljivica su nokti, najčešće na nožnim prstima. Svaku gljivičnu infekciju treba pravodobno liječiti.<< 

Podologija je, dakle, grana medicine koja proučava stopala te se brine o njihovu mišićno-koštanom sustavu, koži i noktima. Primjerice, ako se koža na stopalu ljušti u području koje bi inače prekrila mokasina (takozvani moccasin foot), vjerojatno je posrijedi učestali oblik gljivične infekcije poznate kao atletsko stopalo, što zahtijeva medicinsko liječenje. Kad god se sumnja u gljivičnu ili bakterijsku infekciju stopala i(li) noktiju, najprije je potrebna mikrobiološka analiza da se ustanovi o čemu se točno radi, kako bi se mogla propisati odgovarajuća terapija, npr. kreme i premazi (terapijski lakovi).

Jednom godišnje treba otići podologu

Ako je riječ o gljivičnoj infekciji, a nokat je zadebljan, on se pomoću posebne “freze” najprije mora stanjiti na debljinu jednog milimetra kako bi terapijski preparati bili učinkoviti. Trajanje, odnosno broj mjeseci liječenja procjenjuje se prema tome koliko je milimetara nokta zahvaćeno gljivičnom infekcijom, što se mjeri od gornjeg (takozvanog slobodnog) ruba nokta.

Naime, nokti na nogama rastu znatno sporije od onih na rukama, otprilike milimetar u mjesec dana. Ako je npr. šest milimetara nokta zahvaćeno gljivičnom infekcijom, procjenjuje se da je šest mjeseci potrebno da tijekom liječenja izraste novih šest milimetara zdravog nokta. Odlazak podologu nije “rezerviran” samo za slučajeve kad već uočimo probleme. Budući da često nosimo neprikladnu obuću i čarape te nismo ni svjesni eventualnih tegoba, preporučuje se preventivni podološki pregled jednom godišnje kako bismo svoja stopala očuvali zdravima, gipkima i stabilnima. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button