Alergije - 20. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Viva-derm, Varaždin

Kad vas svrbi, nemojte se češati nego potražite stručni savjet

Uzroci pruritusa mogu biti bezazleni poput uboda komaraca, no može biti riječ i o ozbiljnim zdravstvenim tegobama i bolestima

pruritus, ubod komaraca, svrbež, fotodermatoza

Liječenje svrbeža će ovisiti, naravno, o uzroku, što znači da je ponajprije važno postaviti točnu dijagnozu.

Naš najveći organ, koža, najizloženiji je vanjskim utjecajima. Podjednako je koža i ogledalo našeg zdravlja pa se na njoj raznim simptomima mogu očitovati brojne bolesti, ne samo fizičke nego i psihičke. Među najčešćim simptomima je svrbež, odnosno, kako se stručno naziva, pruritus, a može zahvatiti veću ili manju površinu kože, ovisno o uzroku.

U toplim mjesecima godine, koji polako uzimaju maha, o svrbežu se učestalo govori u kontekstu uboda insekata, posebice komaraca, te djelovanja sunca. Komarci će kod većine osoba izazvati tek neznatno crvenilo na mjestu uboda, ali i neugodan svrbež koji se dodatno pogoršava tijekom vrućina kada je koža dodatno nadražena, bilo zbog suhoće ili pretjeranog znojenja.

Neke su osobe posebno osjetljive na njihove ubode pa simptomi mogu biti još izraženiji, iako su teške alergijske reakcije u slučaju komaraca rijetkost za razliku od, primjerice, pčela, osa te posebice stršljenova, kad može zatrebati i hitna medicinska pomoć.

Neka vam boravak u prirodi ne pokvare svrbež i nadražena koža

Iritacije izazvane suncem

Govoreći o svrbežu prouzročenom suncem, riječ je o fotodermatozama. Pritom se misli na bolesti kože koje su prouzročene djelovanjem ultraljubičastih zraka. Opekline od sunca ili takozvani solarni dermatitis je fotodermatoza koja se najčešće vidi, koja u početku peče, a kasnije i svrbi uz ljuštenje kože, a za čiji nastanak nije odgovorna fotosenzibilizirajuća tvar.

No u brojnim slučajevima, uz sunce, na kožu djeluju i neke tvari iz okoline ili one koje nastaju u organizmu kao produkti metabolizma, a koje pojačavaju učinak sunca na kožu, pa time i njezinu reakciju. U kontekstu fotodermatoza najčešće možemo čuti pojam alergija na sunce. Tim se terminom opisuju svrbež ili crvenilo koji se pojavljuju nakon boravka na suncu u proljeće ili početkom ljeta.

Simptom raznih bolesti

Pruritus može ukazivati i na neku kožnu ili sistemsku bolest od kojih je po teško podnošljivom svrbežu najpoznatiji svrab ili šuga. Spomenimo i atopijski dermatitis, ali i bolesti kao što su bolesti jetre, otkazivanje bubrega, problemi sa štitnjačom i slično. Izvor svrbeža može biti i u oštećenjima živčanog sustava kakva nastaju u slučaju multiple skleroze, dijabetesa ili herpes zostera, a može pratiti i psihičke tegobe te bolesti poput anksioznosti, depresije ili opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Nije rijedak ni u trudnoći, a često je prisutan kod osoba starije životne dobi zbog suhoće kože.

Liječenje svrbeža ovisit će, naravno, o uzroku, što znači da je ponajprije važno postaviti točnu dijagnozu. To podrazumijeva uzimanje detaljne anamneze o aktivnostima pacijenta, uzimanju lijekova, o osobnoj higijeni i sličnom, a potom se obavljaju klinički pregled te, ako su potrebne, dodatne pretrage. Učinkovitim liječenjem ublažit će se, a potom i ukloniti svrbež. Pritom treba naglasiti da ne koristite kreme ili bilo kakva sredstva bez stručnog mišljenja liječnika koji će propisati odgovarajuću terapiju.

koža alergije na sunce priprema kože dodaci prehrani beta-karoten

Vrijeme je za pripremu kože preosjetljive na sunce

Sunčani dani još nisu počeli i sada je trenutak za pripremu kože za izlaganje suncu. Dodaci prehrani pritom mogu...

SAZNAJTE VIŠE

Mjere samopomoći

Ipak, kada je riječ o „jednostavnim dijagnozama“ koje možete postaviti i sami poput kože nadražene ubodom komarca ili pretjeranim izlaganjem suncu, možete koristiti antihistaminske masti ili gelove, pri čemu će vam dobro doći stručni savjet liječnika ili ljekarnika. U toplom dijelu godine treba intenzivnije misliti i na hidrataciju, odnosno zadržavanje i nadoknađivanje vlage u kože.

To podrazumijeva unos dovoljne količine tekućine, ali i korištenje kozmetičkih preparata koji hrane i hidratiziraju kožu. Starije osobe trebale bi, pak, koristiti njegu prilagođenu zreloj koži.

Svrbež kože ne treba shvaćati olako, a liječniku se svakako morate javiti traje li dulje od dva tjedna te se ne smiruje unatoč pojačanoj njezi, ako je izrazito jak zbog čega vas ometa u svakodnevnim aktivnostima i spavanju, ako se javi naglo, a ni s čim ga ne možete povezati, ako vas svrbi cijelo tijelo, a posebno ako su prisutni i drugi simptomi poput promjena na koži, ekstremnog umora, gubitka kilograma, groznice i slično. Imajte na umu da čak i bezazlen svrbež može prerasti u komplikaciju ako intenzivnim češanjem ozlijedimo kožu te tako otvorimo put infekciji mikroorganizmima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button