Koža, kosa i nokti - 14. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Vrijeme je za pripremu kože preosjetljive na sunce

Sunčani dani još nisu uzeli maha i upravo je sada posljednji trenutak da se krene s pripremama kože za izlaganje suncu. Dodaci prehrani pritom mogu pružiti vrijednu pomoć

koža alergije na sunce priprema kože dodaci prehrani beta-karoten

Nakon dugih mjeseci tmurnih i hladnih zimskih dana, svi jedva čekamo blagodati lijepog i sunčanog vremena. Sunce je oduvijek pojam svjetlosti, topline i života te ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja, vitalnosti i dobrog raspoloženja, a UV zračenje neophodno je i za sintezu vitamina D. No, već dulje vrijeme zdravstveni stručnjaci upozoravaju i na opasnosti od pretjerane izloženosti sunčevog zračenja.

Štetne posljedice UV zračenja

Svijest o opasnosti ne znači da se moramo odreći užitaka proljeća i ljeta, no oprez je svakako potreban, a najvažnije je pridržavati se preventivnih mjera te se zaštititi iznutra i izvana.

Osim lokalnih reakcija na koži, u vidu opekotina i sve češće pojave alergijskih reakcija, zbog različitih oštećenja na razini DNK od neumjerenog sunčanja mogu nastati i dugotrajne posljedice. Već dugo je poznato da su oštećenja slobodnim radikalima nastala tijekom oksidacijskog procesa povezana s različitim bolestima. Među različitim štetnim tvarima unošenim izvana (primjerice dim cigarete, lijekovi, prehrana, pesticidi…), na listi je i UV zračenje. 

Pretjerano izlaganje suncu, odnosno UV zrakama, uzrokuje oštećenje stanica kože – od njezina starenja (tzv. fotostarenje) koje se očituje kroz pojavu bora, tamnih mrlja, crvenila, smanjena tonusa kože, do najteže posljedice dugotrajnog kumulativnog izlaganja UV zračenju – zloćudnih promjena, karcinoma kože.

Karotenoidi i njihova uloga u zaštiti kože

Slobodne radikale u njihovom štetnom djelovanju na organizam blokiraju antioksidansi, pa tako blokiraju i njihovo štetno djelovanje na kožu. Za zaštitu kože ključni su karotenoidi, pigmenti žute, narančaste i crvene bolje. Ove tvari važne za očuvanje zdravlja u prirodi se pojavljuju u biljkama i mikroalgama.

Najznačajniji među njima su beta-karoten i likopen, a posebno astaksantin, karotenoid s velikom antioksidativnom aktivnošću. Unos beta-karotena (koji je provitamin vitamina A, tj. retinola) osiguravamo prehranom namirnica koje su njime bogate: mrkva, batat, dinja, marelica, lubenica, rajčica, zeleno povrće, špinat…

Osobe koje se hrane zdravo, čija prehrana obiluje voćem i povrćem, dobivaju vjerojatno dostatne količine beta-karotena. Međutim, smatra se da je u današnje vrijeme, kada se nema vremena za uravnoteženu i redovitu prehranu, ona nedostatna kod većine stanovništva.

Zaštitnici od sunca

Važnost svakodnevnog uzimanja beta-karotena potvrdile su brojne studije, a prema preporukama može se uzimati tijekom 10 tjedana, 10 do najviše 60 mg svaki dan (na našem tržištu su uglavnom niže dozirani dodaci prehrani sa+ beta karotenom). S obzirom na to da su većinom sintetskog  podrijetla, preporučuje se oprez pušačima zbog povećanog rizika za karcinom pluća. 

Višestruko jače djelovanje ima astaksantin. Preporučuje se uzimanje u razdoblju od 4 do 12 tjedana prije izlaganja suncu u dozi 4 do 10 mg , a dobra je i zaštita od alergije na sunce koja je sve češća reakcija kože na sunčanje. 

Likopen je također vrlo moćan antioksidans. Taj crveni karotenoid iz rajčice ima snažno fotoprotektivno djelovanje na kožu. Učinkovito neutralizira slobodne radikale i ublažava posljedice njihovog djelovanja na zdravlje kože. Posljedice štetnog djelovanja UV zraka, odnosno oksidativnog stresa, smanjuje i  koenzim Q10, smanjujući proces starenja kože i pojave bora i tamnih mrlja.

Osim karotenoida i koenzima Q10, važnu ulogu u zaštiti i sprečavanju prijevremenog starenja kože, imaju i antioksidativni vitamini A, C, E te mineral selen. U suvremenim fotoprotektivnim pripravcima mogu se naći i sastojci kao što je resveratrol (polifenol iz crnog vina) koji se preporuča i kao antioksidans za zdravlje srca i krvnih  žila. 

koza hrana za suncanje zdravlje koze hrana koja stiti od sunca vitamin D UV zracenje sunce

Prehrambeni UV faktor: Kako nam hrana može pomoći u zaštiti od sunca

Da bismo osigurali zdravlje kože tijekom ljeta treba nam hrana koja štiti od sunca. UV zračenje je opasnost koju...

SAZNAJTE VIŠE

Kada uzimati dodatke prehrani

Najbolje vrijeme za pripremu kože za sunčanje je proljeće, odnosno dva do tri mjeseca prije izlaganja suncu, a dodatke prehrani poželjno je uzimati i tijekom ljetnih mjeseci dok smo na odmoru na suncu, pogotovo oni koji su skloni ekcemima i imaju osjetljivu kožu. Tako možemo pripremiti kožu i umanjiti oštećenja i pojavu alergija na sunce. Uz dodatno provođenje zaštitnih mjera te uporabu sredstava za sunčanje sa zaštitnim faktorom, možemo uživati u blagodatima ljeta bez velike opasnosti za zdravlje kože i dulje zadržati preplanuli ten.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button