Koža, kosa i nokti - 18. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Zaštitite se od sunca i spriječite nastanak neestetskih tamnih mrlja na licu

Stečene hiperpigmentacije nastaju kao posljedica izlaganja suncu, a među njima je najpoznatija melasma koja se javlja kod 10 do 15% trudnica. Može li se spriječiti njezin nastanak?

melasma ili trudnička maska je oblik hiperpigmentacije

Hiperpigmentacije zahvaćaju kožu kod velikog broja ljudi, a pojavljuju se zbog prekomjerne proizvodnje melanina u pojedinim dijelovima kože.

Očituju se kao tamne mrlje koje se javljaju na dijelovima kože koji su izloženi suncu te predstavljaju estetski problem koji narušava kvalitetu života osobe. Kod otprilike 16% žena u Europi javlja se neki oblik hiperpigmentacije. Razlikujemo različite vrste hiperpigmentacija (melasma, staračke pjege, postupalna hiperpigmentacija itd.).

Stečene hiperpigmentacije

Stečene hiperpigmentacije nastaju kao posljedica izlaganja suncu, dok se urođene mrlje najčešće manifestiraju kao pjegice. Od stečenih hiperpigmentacija najčešće su postupalne pigmentacije koje nastaju zacjeljivanjem ozljeda na koži. Otprilike četvrtinu stečenih hiperpigmentacija čini melasma, hiperpigmentacije koje nastaju zbog hormonalnih promjena, a manji dio staračke pjege.

Melasma se može pojaviti kod svih fototipova kože, međutim češće se pojavljuje kod tamnijih fototipova. Veliku skupinu koja ima povećanu mogućnost nastanka melasme čine trudnice

Melasma ili “trudnička maska”

Melasma je poznata pod nazivom “trudnička maska”, a predstavlja stečeni oblik hiperpigmentacije. Najčešće je lokalizirana na licu, međutim može se pojaviti na dekolteu i vratu. Smeđe mrlje se javljaju na dijelovima kože koji su najizloženiji sunčevom zračenju. Najčešće su zahvaćeni obrazi, čelo, nos te koža iznad usnica. Karakteristično je da se melasma javlja simetrično na obje strane lica. Same mrlje nisu oštro ograničenih rubova. Unatoč činjenici da ovakav problem može zahvatiti oba spola, uglavnom pogađa žene te samo 10% muškaraca.

Melasma se može pojaviti kod svih fototipova kože, međutim češće se pojavljuje kod tamnijih fototipova. Veliku skupinu koja ima povećanu mogućnost nastanka melasme čine trudnice. Melasma se pojavljuje kod otprilike 10% do 15% trudnica. Glavni čimbenici za njezinu pojavu su spolni hormoni koji se luče tijekom trudnoće, a razvoj je često problematičan jer ne postoji tretman koji bi pružio cjelovito i konačno rješenje. Dugotrajnost i uzastopno pojavljivanje čine melasmu izrazitim estetskim problemom koji narušava kvalitetu života. Ako se ne izbjegava u potpunosti izlaganje sunčevom zračenju, ponavljanje melasme je učestalo, a sama hiperpigmentacija može trajati godinama.

Poremećaj u biologiji kože

Poznata je činjenica da UVB zrake uzrokuju tamnjenje kože (preplanuli ten), dok UVA zrake uzrokuju trenutačno tamnjenje koje ne predstavlja klasično tamnjenje već kratkotrajnu pigmentaciju kože odmah nakon izlaganja sunčevom zračenju. Zahvaljujući novim znanstvenim otkrićima, danas znamo da vidljiv dio sunčevog spektra, točnije njegov plavi dio, uzrokuje trajniju pigmentaciju od one koja nastaje pod utjecajem UVA i UVB zraka. Ovo znanstveno otkriće ključno je za razumijevanje i liječenje melasme.

Photoderm M je specifična tonirana krema za zaštitu od sunčevog zračenja s ciljanim djelovanjem na zaštitu od ponovne pojavnosti melasme

Rješenje Laboratorija BIODERMA

Znanstvenici laboratorija Bioderma razvili su Photoderm M kremu. Photoderm M je specifična tonirana krema za zaštitu od sunčevog zračenja s ciljanim djelovanjem na zaštitu od ponovne pojavnosti melasme. Photoderm M krema objedinjuje kombinaciju sastojaka poznatu pod nazivom Cellular BioprotectionTM te inovativnu kombinaciju filtera koji učinkovito štite od djelovanja plavog dijela vidljivog spektra sunčevog zračenja.

Patentirani kompleks sastojaka Cellular BioprotectionTM predstavlja jedinstvenu kombinaciju sastojaka koja štiti vitalne stanične strukture ispod površine kože. Doprinosi prevenciji preranog starenja zbog izlaganja sunčevom zračenju te čini kožu snažnijom i otpornijom kod izlaganja sunčevom zračenju.

Kako bi prevenirali nastanak melasme te spriječili jače tamnjenje postojećih hiperpigmentacija, Photoderm M sadrži ekstrakt sladića koji umanjuje nastanak pigmentacije i kombinaciju filtera koji učinkovito štite od štetnog učinka UVA i UVB zraka, ali ujedno i od utjecaja plavog dijela vidljivog spektra sunčevog zračenja.

Photoderm M SPF 50+ tonirana krema preporučuje se trudnicama te osobama na hormonskoj terapiji s povećanim rizikom od nastanka melasme i ostalih hormonski uzrokovanih hiperpigmentacija.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button