Koža, kosa i nokti - 17. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Nije važno samo “što”, već i “kako”: Pravilno korištenje kreme za sunčanje

Krema za zaštitu od sunca je sigurna za korištenje te vas može zaštititi od raka kože i prijevremenog starenja. Međutim, njezina djelotvornost ovisi o tome jeste li je pravilno nanijeli

zaštita od sunca, sunčanje, krema za sunčanje

Da biste se sigurno odmarali “ispod sunca zlatnoga” vrijedi ponoviti nekoliko osnovnih pravila o proizvodima za zaštitu od sunca (kremama sa SPF-om), a nije na odmet potražiti i stručni savjet ljekarnika pri njihovu izboru i kupovini.

Izbor kreme

Izaberite kremu koja ima zaštitni faktor (SPF) 30 ili viši, koja je vodootporna te pruža zaštitu i od UVA i od UVB zračenja.

Ako ste ćelavi ili vam je kosa tanka i vlasište treba zaštititi – nanesite i na njega kremu sa zaštitnim faktorom, a najbolje je odabrati kapu ili šešir od tkanine koja štiti od UV zračenja

Pravo vrijeme nanošenja

Namažite kremu prije izlaska na otvoreno. Potrebno je otprilike 15 minuta kako bi se krema upila u kožu te počela djelovati. Mažete li se kad ste već na otvorenom, vaša je koža nezaštićena te možete izgorjeti.

Odgovarajuća količina

Nanesite i dobro utrljajte dovoljnu količinu kreme na sve dijelove kože koji su izloženi suncu. Za odraslu osobu otprilike je potrebno 30 do 35 ml kreme za sunčanje kako bi pokrili tijelo dok su u kupaćem kostimu.

>>Kako bi postigle preplanulu put mnoge pripadnice nježnijeg spola čine sve što je u njihovoj moći – od prženja na suncu do umjetnog sunčanja. Ako i vaše ljeto ne počinje bez odlaska u solarij, nakon što ovo pročitate, možda više neće…<<

Pazite na sve nezaštićene dijelove tijela

Mislite svakodnevno o zaštiti vrata, lica, ušiju, ruku, stopala i nogu, već ovisno o tome koji dijelovi tijela nisu zaštićeni odjećom. Ako ne možete sve dosegnuti sami, zamolite nekoga da vam pomogne. Ako ste ćelavi ili vam je kosa tanka i vlasište treba zaštititi – nanesite i na njega kremu sa zaštitnim faktorom, a najbolje je odabrati kapu ili šešir od tkanine koja štiti od UV zračenja. Preporučuju se šeširi sa širokim obodom koji će i na lice bacati sjenu, a za usne nabavite balzam sa zaštitnim faktorom od barem SPF 15.

Ponovno nanošenje

Kako biste ostali zaštićeni na otvorenome, ponavljajte nanošenje kreme svaka dva sata ili odmah nakon kupanja ili znojenja. Česti uzroci opeklina od sunca su nedovoljna količina nanesenog proizvoda, korištenje proizvoda kojima je istekao rok trajanja ili izostanak ponovnog nanošenja kreme. Vaša je koža izložena štetnom sunčevu zračenju svaki put kad izađete na otvoreno, bilo da je oblačno vrijeme ili je zima. Dakle, mislite o proizvodima za zaštitu od sunca ne samo na odmoru, već i pri svakom izlasku iz kuće tijekom cijele godine. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button