Koža, kosa i nokti - 23. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Dr. Nola o koži sklonoj rozaceji: „Liječenje je obavezno“

Iznimna osjetljivost kože sklone rozaceji može se ublažiti, a barijerna funkcija kože poboljšati i primjerenom kućnom njegom

rozaceja, stanje kože, crvenilo, osjetljivost kože

Od krema iz domene lijeka savjetuju se pripravci koji sadrže benzoil peroksid, azelaičnu kiselinu, sulfur, takrolimus, metronidazol, eritromicin, fusidinsku kiselinu ili klindamicin.

Rozaceja je kronično upalno stanje kože koje karakteriziraju crvenilo i proširenje malih krvnih žila na obrazima, nosu, čelu i bradi. Često je popraćeno i prištićima koji se mogu pretvoriti u uporna upalna žarišta. Nažalost, još se ne zna točan uzrok rozaceje. U jednom irskom istraživanju razvijena je teorija da je aktivira grinja Demodex folliculorum. Ona živi u mikroskopskim parazitima koji obitavaju na koži. Neke druge znanstvene teorije kao okidač upale navode kozmetički sastojak karminsku kiselinu.

„Liječenje rozaceje je individualno, ali postoje neke opće smjernice“, ističe dermatologinja Ivana Nola. „Prije svega, one se odnose na izbjegavanje boravka na vjetru, kao i većih napora, vrućih pića, kofeina, začinjene hrane i alkohola te svih kozmetičkih preparata koji sadrže alkohol i iritiraju kožu. Osobe koje pate od rozaceje ljeti također moraju koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom i obvezno nositi šešir ili kapu“, kaže stručnjakinja.

Beauty sleep: Kako san utječe na ljepotu kože?

Rozaceja i tzv. clean kozmetika

Iznimna osjetljivost kože sklone rozaceji može se ublažiti, a barijerna funkcija kože poboljšati i primjerenom kućnom njegom. Dermatologinja savjetuje korištenje tzv. clean kozmetike. Ona se ponajprije odlikuje odsutnošću nepotrebnih (i potencijalno štetnih) kemijskih sastojaka kao što su mirisi, parabeni, konzervansi i slično.

„Kožu ujutro i uvečer treba umivati sindetom, preparatom za umivanje lica koji ne sadrži sapune ni deterdžente, namijenjenim nježnom pranju i zaštiti hidrolipidnog sloja. Nakon toga je treba dobro očistiti micelarnom otopinom i potom nanijeti hidratantnu kremu iz grupe dermatološke clean kozmetike. Vrstu kreme utvrđuje dermatolog jer se njezin sastav određuje na temelju kliničke slike i eventualnih laboratorijskih nalaza strugotine kože s lica, kao i o stupnju i vrsti rozaceje“, tumači Nola.

Od krema iz domene lijeka dermatologinja preporučuju pripravke koji sadrže benzoil peroksid, azelaičnu kiselinu, sulfur, takrolimus, metronidazol, eritromicin, fusidinsku kiselinu ili klindamicin. U slučajevima kada je uz topički pripravak potreban i lijek, sugerira tetraciklinske antibiotike, a u težim slučajevima i isotretinoin.

Prijevremeno starenje zbog hrane?

Možda starite zbog prehrane? Provjerite imate li mliječno ili glutensko lice

Naturopatska liječnica iz Londona, dr. Nigma Talib, koju redovito posjećuju holivudske dive poput Penelope Cruz i Sienne Miller, u...

SAZNAJTE VIŠE

Pazite na zdravlje i stanje kože

Za što uspješnije rješavanje simptoma rozaceje, kako ne biste trebali neprestano posezati za korektivnim puderima, za uklanjanje proširenih kapilara dermatologinja predlaže i tretman laserskim uređajima ili IPL (intense pulsed light) tehnologiju.

Osim što te metode smanjuju broj krvnih žila u koži, jačaju se kapilarne stijenke. Tako se povećava imunitet kože, stimuliraju se prirodni procesi regeneracije te se aktivira proizvodnja kolagena i elastina. Tako se utječe na cjelokupno zdravlje kože. Jer samo zdrava koža može biti otporna na bilo kakve vanjske faktore.

Ipak, ti tretmani nisu čarobno rješenje koje instantno rješava problem, naglašava liječnica. Pojašnjava da ih treba ponavljati s postupnim postizanjem rezultata, odnosno smanjenjem crvenila. Osim toga, ti tretmani nisu ni povoljni, zbog cijene uređaja, a ni rezultati nisu trajni, što je u skladu s prirodom bolesti.

Uspjeh liječenja je individualan

Stoga se nameće pitanje čemu liječenje ako se problem ne može trajno riješiti? „Tretmani rozaceje, kao i ostali dermatološki tretmani, imaju smisla jer se njima sprečava razvoj posljedica na koži lica koje su katkad nepopravljive. Znači, liječenje je obavezno jer simptome rozaceje svodi na najmanju moguću mjeru. Kod nekih bolesnika postigne se i potpuno izlječenje. Naravno da je uspjeh individualan jer ovisi o razlozima pojave rozaceje i individualnim reakcijama osobe na poduzete mjere liječenja“, zaključuje dermatologinja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button