Koža, kosa i nokti - 4. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Beauty sleep: Kako san utječe na ljepotu kože?

San za ljepotu definitivno nije isprazna floskula naših majki koje su nas pokušavale ranije ušuškati u krevet. I stručnjaci se slažu - ponekad čvrst i kvalitetan osmosatni san može više pomoći našoj koži nego skupocjeni serum

ljepota, san, beauty sleep, koza, ljepota koze

Brojni su razlozi zašto je dobar san najbolje što možemo napraviti za svoju kožu. Prisjetimo se prvo osnova o spavanju sa školskih satova biologije.

Dok spavamo „odrađujemo“ pet faza sna. Početna se odnosi na prvih 5 do 10 minuta, kada se umirujemo i tek uranjamo u san, u drugoj fazi snižava se tjelesna temperatura i otkucaji srca te tonemo u lagan san. Treću i četvrtu fazu karakterizira intenzivan, restorativan san. U tom nas je ciklusu spavanja teško probuditi, a ako nas probude, možemo se nekoliko minuta osjećati dezorijentirano. Posljednja, poznata kao REM faza sna ona je u kojoj najčešće sanjamo.

Kako različite faze sna utječu na našu kožu?

Kada je riječ o zdravlju, ali i ljepoti i jutarnjem blistavom sjaju kože, najvažnije su treća i četvrta faza, u njima se odvija tzv. beauty sleep. Tijekom njih organizam oslobađa hormon rasta koji služi za regeneraciju svih tkiva, uključujući i stanice kože, te čini niz kompleksnih radnji kako bi se obnovio.

Koža po noći mijenja svoje „performanse“ i brzinu svog rada fokusirajući se na potpuno drugi set zadataka – samoobnovu. Dok tijelo miruje, koža naporno radi: koristi nutrijente koje smo konzumirali tijekom dana da se obnovi, pomladi te zamijeni stare stanice i tkiva.

U isto vrijeme kroz pore i folikule dlačica rješava se otpadnih produkata i toksina koji su se nakupili tijekom procesa iscjeljenja. Smatra se da taj važan proces doživljava vrhunac između 22 i 2 sata ujutro. Ako u to doba spavate čvrstim snom, koža će ujutro biti sjajna i zdrava.

Bakuchiol: novi pomlađujući sastojak koji djeluje poput retinola

S druge strane, kada se ne naspavate dovoljno ili prekasno odlazite na počinak, tijelo ne dobiva priliku osvježiti se i obnoviti. Svaku noć koju se dobro ne naspavate skraćujete proces regeneracije. To se s vremenom može odraziti na izgled kože koja može djelovati sivo i beživotno, s izraženim podočnjacima.

Tijekom sna ujedno dolazi i do rebalansa hidratacije kože. Ako se taj proces skrati, možete osjetiti simptome suhoće i vidljive znakove starenja, kao što su fine linije i bore.

Čak i kada znamo sve prednosti noćnog odmora za ljepotu, život se uplete pa možemo samo sanjati o neisprekidanom sedmosatnom ili osmosatnom snu. U tim slučajevima možemo si pomoći malim beauty trikovima pa dobar san ponekad, ali samo ponekad, možemo i “odglumiti”.

Mali kozmetički trikovi

Od kozmetičkih trikova, s obzirom na to da se koža tijekom spavanja obnavlja i detoksicira, najvažnije je da bude besprijekorno čista. Želite li biti potpuno sigurni da ste temeljito uklonili sve nečistoće, iskušajte tzv. dvostruko čišćenje, ritual preuzet iz korejske njege. Prvi korak uključuje uklanjanje šminke i nečistoća tekućim odstranjivačima na bazi ulja, a drugi na bazi vode. Imate li suhu kožu, nakon čišćenja, nahranite je hidratantnom kremom.

Koža, naime, tijekom noći gubi vodu i zato je, prema mišljenju nekih stručnjaka, važno nanijeti hidratantnu noćnu kremu. Ipak, preskočite li hidrataciju, ne brinite se. Holistički stručnjaci ionako tvrde da bi po noći kožu trebalo osloboditi slojeva preparata kako bismo joj dopustili da slobodno “diše”.

lice, vježbe za lice, izgled lica, vrat, učvršćivanje

Zbogom borama: Vježbe za lijepo i mladoliko lice

U današnje vrijeme anti-age revolucije često se zaboravlja da izgled lica ovisi i o mišićima koje bismo, kao i...

SAZNAJTE VIŠE

Mobiteli su krivac za loš san i siv ten

Ako prije spavanja na tabletu ili pametnom telefonu čitate vijesti ili skrolate po društvenim mrežama, taj ritual može biti krivac za vaš loš ten. Izloženost plavom svjetlu koje tijekom noći bliješti iz dlanovnika ne samo da odgađa i remeti san (jer utječe na lučenje melatonina), nego ometa i prirodni bioritam stanica kože.

Drugim riječima, obmanjujemo stanice kože tako da „misle“ da je dan. One ne ulaze u prirodni proces noćne obnove što, s vremenom, može rezultirati prerano ostarjelom kožom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button