Žensko zdravlje - 30. ožujka 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Geni ili životni stil: Zašto neke žene naočigled stare sporije?

Da, ljubomorne smo na žene koje uspješno prkose svojim godinama (i bez estetskih operacija!). Jesu li za njihov mladoliki izgled zaslužni geni ili stil života - ili i jedno i drugo? Znanstvenici su svojim istraživanjima sve bliži davanju točnog odgovora

žene, starenje, izgled, stil života, geni, ljepota

Većina nas poznaje barem jednu ženu koja svojim izgledom odudara od svojih vršnjakinja. Sigurno ste je barem jednom upitali za njezinu tajnu mladolikosti. Isto su pitanje američki znanstvenici uputili više od 200 žena kako bi saznali možemo li i kako utjecati, odgoditi, a možda čak i poništiti prve znakove starenja.

Kako bi otkrili moćnu tajnu ljepote, američki kozmetički brend Olay, u suradnji s genetičkom kompanijom 23andMe te dermatologinjom Alexandrom Kimball iz Medicinske škole Harvard proveo je opsežnu analizu gena preko 200 žena iz različitih etničkih skupina, u dobi od 20 do 70 godina.

Željeli su doznati koja je tajna mladolikosti i možemo li išta učiniti kako bismo odgodili ili usporili starenje.

Tko sve ima „mladolike“ gene

Analizirajući prikupljene podatke, znanstvenici su primijetili skupinu žena koje uspješno odolijevaju vremenu. Te su žene izgledale najmanje 10 godina mlađe od svoje biološke dobi pa su im posvetili posebnu pozornost.

Lijepa u svakoj dobi: Potrebe kože se s godinama mijenjaju, zato pripazite

Ono što ih se posebno dojmilo jest to da najmanje dvije trećine žena mladolikog izgleda dijele sličnu gensku ekspresiju – složeni proces kojim se informacije iz gena prepisuju i prevode u funkcionalni genski proizvod.

Postoji, naime, tisuće gena u svačijem DNK-u koji upravljaju staničnom energijom, tvorbom kože ili proizvodnjom antioksidansa, a kod „bezvremenskih“ žena oni se iskazuju drugačije i na dulji period.

Ti su specifični geni odgovorni za obnovu kože oštećene djelovanjem slobodnih radikala, UV zračenja i drugih negativnih vanjskih utjecaja, a pronađeni su kod jedne od pet Afroamerikanki te kod jedne od deset bjelkinja.

Drugim riječima, koža „supermladih“ se tijekom godina snažno obnavljala tako što, primjerice, proces snižene proizvodnje antioksidansa, koji je karakterističan za dvadesete godine, nije još započeo ni onda kad su ušle u pedesete, pojasnila je dr. Frauke Neuser, glavna znanstvenica Olayevog istraživačkog tima.

Jesu li za njihov izgled zaslužni geni ili stil života – ili oboje?

Trebaju li, dakle, ove žene svoju produljenu mladost zahvaliti svom genskom nasljeđu ili životnim navikama? Olayevi istraživači vjeruju da su oba faktora važna. Ali ipak jedan prevladava.

Kako bi ustanovili koliku ulogu ima stil života u njihovom izgledu, ispitanice su ispunile detaljan upitnik o svojim životnim navikama. Analizom njihovih odgovora pokazalo se da DNK nije toliko krucijalan u održavanju mladolikog izgleda, već da na proces starenja sami možemo utjecati!

Epigenetika Geni se "ponašaju" u skladu s našim navikama i uvjerenjima

Epigenetika: Geni se “ponašaju“ u skladu s našim navikama i uvjerenjima

Epigenetika se bavi time kada će se i u kojim okolnostima aktivirati geni koji u konačnici znače zdravlje ili...

SAZNAJTE VIŠE

Ova fantastična vijest znači da se možemo oduprijeti eventualnim ‘lošim’ genima i da svojim svakodnevnim životnim odabirima možemo promijeniti sudbinu svog fizičkog izgleda.

Što nam je za to potrebno? Odgovor je, zapravo, vrlo jednostavan, i svi ga se možemo pridržavati želimo li što dulje prkositi otpuhanim svjećicama na torti.

Pravilna njega kože, pri čemu se ističe nužnost korištenja zaštitnog faktora, je must jer bjelkinje prvi znakovi starosti sustižu u njihovim kasnim tridesetima, a znanstvenici vjeruju da je to uvelike posljedica akumulacije oštećenja od sunca, odnosno nedovoljne njege i zaštite kože u dvadesetim godinama.

Osim dobre kozmetičke rutine, osam sati kvalitetnog sna, zdrava prehrana, konzumacija dovoljne količine vode, po potrebi, uzimanje suplemenata, redovita fizička aktivnost i pozitivan stav formula su mladolikog izgleda i u poodmakloj dobi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button