Koža, kosa i nokti - 21. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Zlato u službi ljepote – pomladite svoju kožu i darujte joj njegovan izgled

Eliksir života, zlato, koristili su drevni liječnici, ali i poznata ljepotica Kleopatra kako bi održala svoj ten mladim i blistavim. Plemeniti je metal našao svoju primjenu i u suvremenoj medicini i kozmetici  

Zlato za pomladivanje koze

Zlato se koristi od pamtivijeka, ne samo kao nakit nego i radi postizanja ljepšeg izgleda ili pak zdravlja. Navodno je Kleopatra spavala s maskom od zlata na licu vjerujući da tako održava ten mladim, blistavim i lijepim.

Alkemičari su ovom plemenitom metalu tepali „eliksir života“. Koristio se u tradicionalnoj kineskoj i drevnoj indijskoj medicini (ayurvedi), za tretiranje brojnih zdravstvenih tegoba, ali i za pomlađivanje te revitalizaciju tijela.

Ljekovitost zlata

Usprkos tome što je korišteno tisućama godina prije, moderna je znanost počela istraživati koloidno zlato tek 1857. godine. Početkom 19. stoljeća koristilo se kao lijek za sifilis. O ljekovitosti zlata govorio je i Robert Koch, njemački liječnik i mikrobiolog otkrivši utjecaj na mikobakteriju Mycobacterium tuberculosis pa se 20-ih godina prošlog stoljeća zlatom počela liječiti tuberkuloza. U medicinske svrhe soli zlata se i danas koriste u liječenju reumatskih bolesti.

Luksuzni tretmani

SPA centri i kozmetički saloni također koriste čestice zlata, i to u luksuznim tretmanima njege lica i tijela, najčešće u obliku krema i maski koje su obogaćene zlatnim prahom ili zlatom u njegovom najčišćem obliku – zlatnim listićima kojima se oblažu lice i tijelo. Takvi se raskošni i skupocjeni tretmani uglavnom preporučuju za iznimno suhu ili zrelu kožu kojoj je potrebno vratiti svježinu.

Koloidno zlato, poznato kao nanozlato jer se koristi u sićušnim nanočesticama rastopljenim u nekoj tekućini (najčešće vodi), može se naći u brojnim kozmetičkim proizvodima

Zlato djeluje pomlađujuće – ublažava bore, smanjuje upale koje mogu uzrokovati akne i hiperpigmentacijske mrlje te koži pruža blistav sjaj. Prisutno je u hidratantnim kremama za lice, losionima sa zaštitnim faktorom, pomadama za njegu kože oko očiju, balzamima za usne, deodorantima, pastama za zube…

Dobrobiti za ljepotu

Koje su sve dobrobiti zlata za ljepotu na znanstvenom portalu ResearchGate (https://www.researchgate.net) navodi Rafik Karaman, profesor farmaceutske znanosti s jeruzalemskom sveučilišta Al-Quds University.

1. Smanjuje bore i mrlje

Zlato može aktivirati bazalne stanice (vrstu stanica koja proizvodi nove stanice kože kad stare nestanu) pomičući ih brže prema površini kože kako bi zamijenile one odumrle. Time se ublažavaju bore, pliće linije, mrlje i druge nepravilnosti pa koža izgleda mlađe.

2. Stimulira stanice kože

Blagotvorni ioni prisutni u zlatu stimuliraju stanice kože, kao i živce te krvožilje, što rezultira stimulacijom cirkulacije. Poboljšana cirkulacija pak potiče metabolizam stanica kože i eliminaciju otpadnih tvari, a krajnji je učinak vidljiv kao zdrava i blistava koža.

3. Prevenira preuranjeno starenje

Poznato je da suhoća kože može prouzročiti prijevremeno starenje. Upotrebom zlata moguće je ublažiti suhoću kože i osnažiti bazalni metabolizam (broj kalorija koje naše tijelo sagorijeva pri mirovanju za održavanje vitalnih funkcija). To će, u konačnici, rezultirati mlađim izgledom od vaše kronološke dobi.

Zlato uistinu vraća svježinu koži i daruje joj njegovani i mlađi izgled

4. Usporava propadanje kolagena

Kolagen se prirodno sintetizira u našem organizmu te je zadužen za održavanje čvrstoće i fleksibilnosti različitih tkiva, kao i za zaglađenu kožu i sjajnu kosu. No, razina kolagena se nakon 25. godine počinje postupno smanjivati i otad se na koži mogu primijetiti neželjene promjene. Korištenjem zlata može se usporiti proces propadanja kolagena, a time i starenje.

5. Smanjuje hiperpigmentacije

Pri sunčanju organizam pojačano proizvodi melanin, pigment kojem zahvaljujemo preplanulu put, no prekomjerna proizvodnja tog pigmenta može rezultirati hiperpigmentacijskim mrljama. Zlato može smanjiti prekomjernu proizvodnju melanina, kao i upale koje mogu rezultirati mrljama.

6. Iscjeljuje alergije i akne

Zlato poboljšava cirkulaciju te ima antibakterijska, protuupalna i antioksidativna svojstva zbog čega može obnoviti stanice kože i ublažiti upale, smanjujući razvoj akni i nekih kožnih alergija.

7. Povećava elastičnost

S godinama, kad se razine vlakana elastina izgube, koža se opušta. Korištenje zlata može dulje očuvati elastičnost vlakana elastina te time očuvati tonus kože čineći je čvršćom.

8. Daruje koži blistav sjaj

Zlato potiče cirkulaciju pa time pospješuje hidrataciju i razinu vlage u koži, kao i opskrbu stanica kisikom i hranjivim tvarima, što rezultira svježim i zdravijim izgledom. Ujedno se sićušni komadi zlata mogu apsorbirati u kožu dajući joj prekrasan blistav sjaj.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button