Koža, kosa i nokti - 4. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Martina Radetić, dr. med., spec. otorinolaringolog, Poliklinika Alba Rubra

Radiofrekvencija ili elektrokoagulacija? Što izabrati?

Radiofrekvencija i elektrokoagulacija su metode elektrokirurgije koje služe za uklanjanje nezdravog tkiva te zaustavljanje krvarenja kroz elektrodu pritisnutu na tkivo

radiofrekvencija ili elektrokoagulacija

Elektrokoagulacija znači zaustavljanje krvarenja uz primjenu električne energije prilikom koje se postiže visoka temperatura i time dolazi do „spaljivanja” ciljanog tkiva. Pritom okolno tkivo nije u potpunosti pošteđeno traume te može doći do oštećenja.

Vrlo česta pojava: čak su i mnogi madeži dobroćudni tumori kože

Invazivno, ali povoljno

To je prilično invazivna metoda i danas sve manje u primjeni zbog nastojanja da se tkivo tretira minimalno invazivno. Ima svoje mjesto i dalje u područjima neizloženim pogledima npr. hemoroidi. Čak i u kirurgiji teže korištenju monopolarnih ili bipolarnih koagulacija za područja blizu živaca ili drugog tkiva koje može biti oštećeno ako je elektrokoagulacija učinjena blizu njih.

Princip rada je, već spomenuto, korištenje električne energije određene voltaže prilikom čega se tkivo zagrijava, spaljuje i uklanja. Kod korištenja na koži ostavit će ožiljak, no uklonit će melanin – boju madeža.

Gledajući ekonomsku stranu, uređaj za elektrokoagulaciju puno je jeftiniji, pa ga vrlo često možete naći od liječničkih ordinacija do kozmetičkih salona.

„Nježnije“ i uspješnije do rezultata

S druge strane, radiofrekvencija je metoda minimalno invazivne kirurgije koja primjenjuje radio valove niskih frekvencija za uklanjanje tkiva izrazitom preciznošću i bez ožiljka. Precizna je jednako kao laser, no ima višestruko djelovanje, a ne zrači. Ona može izrazito sitne promjene poput kapilara lica, malene kvržice oko obrva i oka (ksantelazme), ukloniti bez popratnog ožiljka i oštećenja okolnog tkiva. Njome je moguće tretirati sitne promjene na licu, nosu, područja uz oko i kapke bez posljedica na osjetljivost organa u blizini.

Princip rada je „nježan” jer se skida sloj po sloj promjene. Jedini nedostatak može biti popratno ostali pigment kože – više kao pjega. Rezultati nakon tretmana su sjajni. Potreban je period od mjesec do tri do potpune regeneracije tkiva i kože, nakon kojeg se mjesto uklanjanja niti ne vidi. Upravo zato ima zasluženo prvo mjesto u odabiru metode estetske medicine.

Ekonomska strana, pogađate, zahtijeva malo veći ulog, pa ni tretman ne može biti jeftin.

Oprezno s radiofrekvencijom lica

Ako se odlučite ukloniti bilo kakvu promjenu lica i vrata, pa i dekoltea ili leđa, radiofrekvencija je pravi izbor.

radiofrekvencija uklanjanje madeza

Tretman radiofrekvencijom za uklanjanje madeža, bradavica i kapilara

Radiofrekvencija je precizna, sigurna i bezbolna metoda za uklanjanje nepravilnosti na koži, a posebno na područjima kao što su...

SAZNAJTE VIŠE

Treba razlikovati radiofrekvenciju lica, najčešće tretman u ponudi kozmetičkih salona od radiofrekvencije opisane u ovom članku. Kod radiofrekvencije lica se neoštrim instrumentom, izgleda manjeg oblutka, kružno čini masaža lica s ciljem da radiovalovima potakne jačanje kolagena i tkivne veze potkožja. Potrebno je učiniti više takvih tretmana s vremenskim odmakom. Rezultati su individualni i prilično oskudni. Preporučujemo da takve tretmane učinite u estetskim ordinacijama s provjerenim uređajem.

Kad usporedite uloženo i dobiveno, vrijeme i novac, uvijek će biti isplativije uložiti više za dugotrajne i sjajne rezultate.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha, nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button