Koža, kosa i nokti - 22. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - dr. med. Jane Basarovski, voditelj Centra za dermatologiju Specijalne bolnice „Arithera“, ADIVA Plus sadržaj

Zreloj je koži potrebno pružiti odgovarajuću njegu

Starenje kože je neizbježan proces. No osim prirodnog starenja kože na kojeg ne možemo nikako utjecati, koža stari i zbog različitih čimbenika koji se mogu mijenjati te se može djelovati preventivno. Na raspolaganju nam stoji i niz preparata i tretmana

starenje kože terapija protiv starenja kože njega kože anti age tretman

Starenje kože je fiziološki, genetski programiran proces povezan sa starenjem organizma u cijelosti. Karakteriziran je promjenama anatomske strukture i funkcije svih dijelova kože (intrinzično ili kronološko starenje). Proces počinje već od 25. godine života.

Prirodno starenje kože

Postupno dolazi do usporenja sinteze kolagena i elastina (molekule koje koži daju čvrstoću i elastičnost), gubitka vode, smanjenja količine hijaluronske kiseline i sporije izmjene stanica u epidermi, odnosno vanjskom sloju kože.

Metode koje prirodnim putem vraćaju mladalački sjaj

Prvi klinički znakovi kronološkog starenja kože su sitne bore oko očiju, u obliku sitnih brazdi koje se šire prema sljepoočnicama te gubitak sjaja kože. Genetski faktori (nasljeđe) imaju bitnu ulogu kod ovog tipa starenja; kod nekih osoba znakovi starenja se pojavljuju ranije ili su izraženiji u odnosu na druge osobe iste dobi. Kako vrijeme protječe, koža postaje hrapava, suha, izborana uz gubitak elastičnosti.

Starenje zbog djelovanja različitih faktora

Uz kronološko starenje, na koje ne možemo bitno utjecati, postoji i drugi tip starenja kože – ekstrinzično starenje, koje nastaje djelovanjem različitih faktora.

Na prvom mjestu ovdje treba istaknuti djelovanje ultraljubičastih zraka (fotostarenje od engl. photoaging), osobito kod osoba svijetle puti, potom su tu pušenje, stres, neodgovarajuća prehrana, nepovoljni klimatski uvjeti, različite bolesti (npr. hormonalni utjecaji) i drugo.

Danas je u središtu pažnje prevencije ekstrinzičnog starenja kože zaštita kože od djelovanja UV zraka. Znakovi suncem oštećene kože su promjene pigmentacije (hiperpigmentacije i hipopigmentacije), gruba i hiperkeratotična koža, gubitak čvrstoće kože, pojava prekanceroza (npr. aktiničkih keratoza) ili, u krajnjem slučaju, i karcinoma kože. Ove promjene nastaju isključivo na suncu izloženim dijelovima kože (lice, vrat, podlaktice i šake).

Uz navedene čimbenike koji ubrzavaju kronološko starenje kože, na nastanak bora utječu i gravitacija te facijalna mimika. Gravitacija je odgovorna za spuštanje vjeđa, obješene obraze i pojavu podbratka.

Zaključno, kao posljedica starenja, kako intrinzičnog, tako i ekstrinzičnog, dolazi do promjena strukture kože. Osnovne razlike između mlade i stare kože su te što je epiderma kod starijih osoba tanja, u dermisu dolazi do promjene sastava proteina (smanjuje se količina kolagena i hijaluronske kiseline), a elastin brže propada. Starenjem kože slabi i njezina obrambena funkcija; ona postaje suha, opuštena i hrapava uz brojne plitke i duboke bore.

Kako pravilno njegovati zrelu kožu

Danas na tržištu postoji čitav niz dermokozmetičkih preparata s namjenom odgađanja ili usporavanja starenja kože (anti-age), uz razvoj kirurških i nekirurških tretmana za korekciju ili uklanjanje već nastalih znakova starenja kože. Imperativ je vremena u kojem živimo izgledati što bolje, što mlađe.

Prvi korak u prevenciji starenja kože je pravilna njega (redovito čišćenje uporabom odgovarajućih sredstava, npr. sindeta) uz hidrataciju kože, osobito u zimskim mjesecima.

Već oko tridesete godine, kada obično nastaju prve sitne bore, preporučuje se započeti s pojačanom njegom hidratantnom kremom uz zaštitu od sunca. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti koži oko očiju, gdje je koža najtanja i najosjetljivija.

Za sprečavanje i ublažavanje prvih znakova starenja mogu se koristiti preparati s derivatima vitamina A i vitamina E. Od drugih preparata svakako je potrebno istaknuti i one s hijaluronskom kiselinom.

S ciljem pomlađivanja, odnosno onda kada su već nastali znakovi starenja kože, danas se najviše koriste fileri (punila) s hijaluronskom kiselinom. Namijenjeni su korekciji statičkih i dinamičkih bora te popunjavanju kožnih uleknuća. Učinak može trajati i do godinu dana.

U terapiji bora koristi se i Botulinum toxin koji onemogućava kontrakcije (grčenje) mišića. Najviše se koristi u korekciji bora oko očiju i na čelu. Učinak obično traje do 6 mjeseci.

U anti-age tretmane ubrajaju se i kemijski pilinzi (npr. voćnim kiselinama, trikloroctenom kiselinom ili salicilnom i kojičnom kiselinom kod hiperpigmentacija), dermoabrazija (za površinske promjene), IPL (intense puls light), kao i tehnika rejuvenacije laserskim zrakama.

Kod jako uznapredovalog procesa starenja kože, svakako dolazi u obzir i neki od kirurških zahvata.

Važnost prevencije

I na kraju, starenje kože kao i organizma u cijelosti, neizbježan je proces kojeg ne možemo zaustaviti. No, svakako je potrebno, s ciljem što dužeg održanja mladolikog i svježeg izgleda kože, smanjiti utjecaj faktora koji ubrzavaju starenje, a na koje možemo utjecati.

pomladivanje obnavljanje koze

Borba protiv bora: što je pomlađivanje i obnavljanje kože?

Sunce, poremećaji, starenje, čak i nasljedstvo, mogu doprinijeti nepravilnostima kože na licu, vratu, dlanovima. No, one se mogu liječiti

SAZNAJTE VIŠE

Prevencija je stoga glavni anti-age tretman. Ovdje je svakako bitno istaknuti redovitu zaštitu od sunca (kako primjenom preparata sa zaštitnim filtrima, tako i izbjegavanjem dugog boravka na suncu), prestanak pušenja, odgovarajuću hidrataciju (vlaženje) kože, zdravu prehranu (bogatu vitaminima koji imaju antioksidativno djelovanje te tako štite stanice od slobodnih radikala) i stil života (tjelesna aktivnost i sl.).

S obzirom na brojne anti-age preparate i tretmane dostupne danas na tržištu, pri odabiru one koja najviše odgovara vama i vašoj koži, konzultirajte se sa svojim dermatologom.

Savjete o zdravlju kože možete potražiti i u Specijalnoj bolnici „Arithera“.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button