Koža, kosa i nokti - 23. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Maja Ceković, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Dermangio

Kako koža vrata može sačuvati lijep i napet izgled?

Dobra je vijest da pravilnom njegom i prehranom, vježbom i umjerenim izlaganjem suncu koža, pa tako i koža vrata, može izgledati mlađe i vitalnije

Koza vrata

Kako godine odmiču, na koži, najvećem organu ljudskog tijela, primjećujemo i osjećamo promjene. Većina je tih pojava normalna, bezopasna i ne može se izbjeći nego samo ublažiti. Koža, pa tako i koža vrata, postaje suha i pojavljuju se bore te zahtijeva više pažnje i intenzivnu njegu.

Sunce je glavni krivac za pojavu neželjenih promjena na koži. Koliko imate bora na koži, uvelike ovisi o tome koliko ste se izlagali suncu. Duhanski dim također je jedan od glavnih uzročnika pojave bora. Ne smijemo zaboraviti da o tome djelomice odlučuju i geni – naime, sklonost borama je nasljedna.

Dobra je vijest da pravilnom njegom i prehranom te redovitim vježbanjem i umjerenim izlaganjem suncu možemo usporiti starenje organizma, izgledati mlađe i vitalnije.

9 savjeta uz koje će suha koža ponovno postati zdrava, meka i njegovana

Zašto koža stari?

Kao i ostali organi u našem tijelu i koža stari. Na proces starenja utječu unutarnji faktori kao što su genetika, smanjenje biološke energije, nagomilavanje produkata metabolizma te promjene u hormonalnom statusu. A važni su i vanjski faktori: UV zrake, ozon, onečišćenje okoliša, pušenje i stres te nedovoljna njega.

Slobodni radikali, koji također djeluju na promjene na koži, nestabilne su, vrlo reaktivne molekule koje su nastale iz kisika s neparnim brojem elektrona. U potrazi za elektronom koji im nedostaje, traže partnera razarajući ostale molekule ili veze između ostalih atoma. Tako uzrokuju stvaranje novih slobodnih radikala.

Na dan se u svakoj stanici stvori 1010 slobodnih radikala. Tako pokrenuta lančana reakcija prijetnja je ostalim stanicama jer slobodni radikali napadaju i mijenjaju stanične strukture i mogu nanijeti nepopravljivu štetu. Oštećuju membranu stanice, DNA, kolagen i elastin. Štete se akumuliraju godinama, a posljedica je starenje kože.

Koža se brani

Koža se brani proizvodnjom čistača slobodnih radikala koji ih deaktiviraju. Među njima su antioksidansi, npr. vitamin E, vitamin C i glutation. Glutation je prirodni čistač slobodnih radikala koji je prisutan u stanicama. Djeluje kao „policajac čuvar“; može uhvatiti različite vrste radikala. Stanice keratinociti posebno su bogate glutationom i djeluju kao barijera slobodnim radikalima.

Koža počinje vidljivo stariti već od 25. godine života. Smanjuje se aktivnost stanica, usporava prirodna regeneracija kože, a kolagen odgovoran za elastičnost i tonus te kvalitetu sastava kože, gubi snagu. Koža postaje tanka i opuštena.

Koža traži zaštitu

Da bi se usporio proces starenja, vrlo je važna zaštita stanica – prevencijom, zaustavljanjem i popravkom oštećenja. Prevencija dolazi prva. Većina oštećenja može se izbjeći ako se na vrijeme zaštitimo, primjerice, korištenjem krema i losiona za sunčanje koji štite od nastanka oksidansa kojeg uzrokuju UV zrake. Zaštita se mora nanositi u dovoljnoj mjeri i redovito.

Zaustavljanje je drugo po redu u zaštiti stanica. Čim se radikalni oksidans formira u koži, molekule reaktivnog kisika moraju biti uhvaćene pomoću antioksidansa. Ni taj postupak nije 100 posto uspješan. Iza njega slijedi posljednji postupak – popravak. Koža vrata kao i ruku prva otkriva godine jer je vrlo tanka i bez potkožnog masnog tkiva.

S redovitom njegom kože vrata kao i lica treba početi već u 20. godini svakodnevnim nanošenjem hidratantnih krema koje za dnevnu njegu trebaju sadržavati zaštitni faktor od sunca.

Najdjelotvorniji sastojci hidratantnih krema su kolagen, hijaluronska kiselina i tzv. prirodni hidratantni faktori, koji sadrže šećere, soli i kiseline kakve proizvodi i sama koža da bi održala stupanj vlažnosti od 8 – 10%. Nijedan od tih sastojaka ne donosi koži vlažnost izvana.

Hidratacija

Njihovo se hidratantno djelovanje sastoji u jednostavnom vezivanju i što duljem zadržavanju vlage na koži. Djeluju tako da zatvaraju opnu na koži koja usporava isparavanje. Na taj način hidratantna krema sprečava sušenje i ljuštenje kože. U hranjivoj kremi, koja bi trebala omekšati kožu, bitna je kvaliteta ulja, masnoće i voska. Treba odabrati proizvode koji sadrže biljne masnoće avokada, jojobe, najsličnije prirodnim masnoćama.

Prije nanošenja noćne kreme preporučuje se masaža kože vrata kako bi se poboljšala cirkulacija. Jednom do dva puta tjedno preporučuju se blagi pilinzi da bi se koža očistila od mrtvih stanica i površinskih masnoća te bolje upili aktivni sastojci iz kreme.

Proizvodi za čišćenje kože ne smiju oštetiti njezinu prirodnu zaštitu. Stoga je najbolje koristiti proizvode s pH faktorom od 5 do 7 (stupanj kiselosti najbliži prirodnom), umjesto mlijeka može se koristiti i gel. Za tonik je najvažnije da bude blag, što znači da ne smije sadržavati alkohol koji otapa kožne masnoće. Tonik treba biti na bazi destilirane vode i nekog prirodnog biljnog ekstrakta (kamilice, ruže, itd.) koji ublažava crvenilo, smanjuje iritaciju kože.

Najvažnije aktivne tvari u kremama za njegu vrata

Vitamin A posebno je učinkovit u obliku kiseline vitamina A. Retinol potiče obnovu stanica i utječe na pravilno orožnjavanje površinskog sloja kože. Rezultati su vidljivi već nakon četiri tjedna upotrebe.

Vitamin E štiti stanične opne od slobodnih radikala i na taj način usporava starenje. Vitamin C koristi se kao važan anti-age čimbenik. Kožu štiti od slobodnih radikala i potiče sintezu kolagena i na taj način usporava slabljenje prirodnog tonusa kože te smanjenje hiperpigmentacija.

Voćne kiseline nalaze se u mnogim kozmetičkim preparatima. Najpoznatija od njih je glikolna kiselina. Ona odstranjuje mrtve stanice kože i izglađuje sitne bore. Koenzim Q10 kao i vitamin C pridonosi uništavanju slobodnih radikala. Q10 nastaje prirodno u tijelu, ali se s godinama zalihe iscrpe. On je energetski aktivator u stanicama. Ljudi s visokim razinama ove tvari obično ostanu zdravi, izgledaju mlađe i imaju više energije.

Uzimanje pripravaka koenzima Q10 i upotreba proizvoda za njegu kože koji ga sadrže pomoći će vam u borbi protiv starenja. Kolagen, elastin i hijaluronska kiselina prirodni su sastojci kože koji joj daju elastičnost, vlažnost i mekoću.

Tretmani za poboljšanje kože vrata

U dermatološkim ordinacijama nude se mnogi tretmani kojima se opuštena koža vrata može poboljšati. To su, primjerice, radiofrekventni valovi, fokusirani ultrazvuk, laseri, kemijski pilinzi, mezoterapija, injiciranje hijalurona i botulinom toksina tipa A.

Jedna od najučinkovitijih metoda zatezanja kože vrata je Exilis Elite tehnologija. Ovdje se koža tretira radiovalovima koji zagrijavaju kožu što rezultira prirodnim procesima regeneracije i stvaranje novog kolagena. Tijekom tretmana javlja se lagano crvenilo koje se brzo povlači. Obično je potrebno 6 tretmana u razmacima od jednog tjedna.

Da bi se postigao učinak hidratacije u dubljim slojevima kože, poboljšala tekstura te povećala elastičnost kože, preporučuje se injektiranje hijalurona, nakon čega će koža biti čvršća, napetija, svježija i blistavija. Na ovaj način vraća se izgubljena hijaluronska kiselina u dubljim slojevima kože ali bez dodavanja volumena.

Svrbi koza nakon tusiranja

4 razloga zašto vas svrbi koža nakon tuširanja i kako to spriječiti

Ako vas svrbi koža nakon tuširanja, doznajte koji su najčešći krivci is tanite na kraj tom neugodnom osjećaju uz...

SAZNAJTE VIŠE

Fibromi na vratu – neprijatelj lijepe i njegovane kože vrata

Vrlo često se na koži vrata nalaze fibromi koji izgledaju kao sitne bradavice. Fibromi su dobroćudne izrasline na koži koje nastaju na mjestu trenja. Njihov broj i veličina se poveća s godinama. Uklanjaju se tijekom jeseni i zime elektrokoagulacijom i laserom. Većinom je dovoljan jedan tretman, osim ako se nalazi veći broj fibroma potreban je i veći broj tretmana.

Kako bi se ublažila bol, prije postupka može se primjeniti lokalni anestetik u obliku kreme ili injekcije. Nakon tretmana na mjestu uklanjanja  nastanu sitne kraste koje se tretiraju antibiotikom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button