Koža, kosa i nokti - 18. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Vitamin C: Prirodni eliksir za predivnu kožu i odličan borac protiv starenja

Među sastojcima koji djeluju pomlađujuće na kožu istaknutno mjesto pripada moćnom antioksidansu, vitaminu C

vitamin c, koža, mandarina, naranča

Korištenje kozmetičkih preparata na bazi vitamina C stručnjaci preporučuju ženama i muškarcima koji su prešli tridesetu, onima koji žive modernim načinom života.

Pomlađujućih sastojaka na tržištu ima puno i mnogi od njih su učinkoviti, ali gotovo nijedan nema toliko jasno znanstveno dokazano djelovanje niti daje vrhunske rezultate kao što je to slučaj s vitaminom C. Može se reći da je zvijezda među pomlađujućim sastojcima jer je jedan od najosnovnijih elementa za očuvanje zdravlja i pomlađivanje kože. Brani je od slobodnih radikala i štetnih utjecaja iz okoliša, pomaže u obnovi kože, sprečava fotostarenje, djeluje protuupalno i hipoalergijski te potiče stvaranje kolagena.

“Napojite” kožu vitaminom C

Ljudsko tijelo nema sposobnost sintetiziranja vitamina C, možemo ga dobiti samo iz hrane i dodataka prehrani, a starenje, pušenje, konzumacija alkohola, razni zagađivači iz okoliša, korištenje kontracepcijskih pilula, sunčanje i druge karakteristike modernog načina života uvelike smanjuju njegovu količinu. Zato je moguće da vrlo malo vitamina C u organizmu preostane za očuvanje kože. No kozmetički stručnjaci su, zahvaljujući napretku tehnologije, smislili način kako njime izvana “napojiti” kožu.

Sve donedavno bilo je gotovo nemoguće zamisliti vitamin C u kozmetičkim proizvodima jer je vrlo zahtjevan sastojak za formuliranje. Ovaj je vitamin, naime, osjetljiv na vanjske utjecaje (razgrađuju ga voda, svjetlost i vrućina) te je prekiseo za pH kože. Zbog toga se u kozmetičkim preparatima nalazio u niskim koncentracijama, a stručnjaci su savjetovali da ga se nanosi prije spavanja kako bi njegov pozitivan učinak bio što bolji.

>>Koža vam je suha, zategnuta, ispucana ili gruba? Pridržavate li se sljedećih savjeta za njegu kože, ona će u samo nekoliko tjedana ponovno postati zdrava, blistava i baršunasto meka… Kliknite i doznajte kako<<

Popunjavanje bora

Usavršavanjem tehnologije danas je moguće naći kreme i serume s koncentriranim i visokim dozama ovog vrijednog vitamina. U kozmetičkim se proizvodima najčešće nalazi u obliku L-askorbinske kiseline, vitamina C ester, ali i drugih oblika stabiliziranog vitamina C, poput tzv. japanskog vitamina C.

Takvi su preparati vrlo moćni jer obećavaju niz dragocjenih učinaka. Naneseni na lice prodiru u kožu gdje se bore sa štetnim djelovanjem slobodnih radikala prouzročenih vanjskim faktorima. Preveniraju nastanak pigmentacijskih mrlja i ujednačavaju boju tena, zaustavljaju i smiruju upalne procese, transformiraju umoran, siv i beživotan ten u blistav i zdrav te pomlađuju kožu pružajući joj snažnu antioksidacijsku zaštitu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima koji izazivaju prerano starenje. Ujedno, potiču sintezu kolagena koji je odgovoran za strukturu i čvrstoću kože te popunjenost bora.

Provedeno je više kliničkih ispitivanja koja su potvrdila učinkovitost tog antioksidansa. Utvrđeno je da, osim smanjenja bora, ispravlja i razna druga oštećenja, upalne procese te razne nepravilnosti na koži. Prema istraživanju jedne prirodne francuske kozmetičke kuće, vitamin C nanesen izravno na epidermu djeluje 30 puta učinkovitije nego kada ga uzimamo oralno.

>>Jeste li znali? Što prije uočite celulit, lakše ćete ga se riješiti… Kliknite i doznajte kako ćete se riješiti “narančine kore”…<<

Korištenje kozmetičkih preparata na bazi vitamina C stručnjaci preporučuju ženama i muškarcima koji su prešli tridesetu, onima koji žive modernim načinom života, kako bi nadoknadili povećani gubitak vitamina C, posebno ako puše i loše se hrane te ženama koje koriste kontracepcijske pilule. No imate li imate vrlo senzibilnu kožu sklonu kuperozi ili rozaceji, upoznajte je s preparatima na bazi vitamina C postupno, počinjući s onima s nižom dozom jer može izazvati peckanje.

Kako očuvati vitamin C

Osim izvana, dobro je, želimo li kožu što dulje očuvati mladolikom i zdravom (a imunitet snažnim), jelovnik obogatiti ciljanim namirnicama. Osim u citrusima, ovaj antioksidans možemo naći u raznom drugom voću (npr. kiviju, jagodama, šipku, šumskom bobičastom voću, višnjama, trešnjama) i povrću (npr. brokuli, rajčici, kupusu, kelju, crvenoj i žutoj paprici). No potrebno je pažljivo rukovati tim namirnicama jer je vitamin C izrazito osjetljiv na vanjske utjecaje.

Gubitak vitamina C događa se pri nestručnom smrzavanju i odmrzavanju voća i povrća. Predugo pranje, rezanje voća i povrća na male komade i namakanje nakon guljenja također utječu na smanjenje njegove kvaliete. Kuhanje ili blanširanje koje traje dulje (od 10 do 20 minuta) može rezultirati gubitkom polovice ili čak ukupnog sadržaja vitamina C. Zato radije voće jedite sirovo, a povrće svježe i vrlo kratko kuhano na pari. Po potrebi neuravnoteženu prehranu poboljšajte dodacima prehrani. Preporučena dnevna doza suplemenata vitamina C za odrasle osobe iznosi 75 – 80 mg, a pušačima se savjetuje uzeti dodatnih 30 mg. Kako bi njegova iskoristivost bila učinkovitija, koristite ga u kompleksu s bioflavonoidima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button