Zanimljivosti i savjeti - 7. travnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Demistificiranje svinjske masti: koliko je stvarno štetna?

Iako svinjska mast može poboljšati okus jelima prilikom njihove pripreme, visok udio zasićenih masti i kolesterola upozorava da budete umjereni s ovom namirnicom

svinjska mast

Svinjska mast ima bogatu gastronomsko-kulturnu tradiciju i naširoko se koristi u brojnim kuhinjama svijeta. No u novije se vrijeme mogu čuti dileme o njezinoj nutritivnoj vrijednosti i utjecaju na zdravlje. Je li svinjska mast štetna i u kojoj mjeri, pitaju se nutricionisti.

Da bi došli do odgovora, stručnjaci zdravstvene web stranice Healthnews.com odlučili su istražiti  podrijetlo, upotrebu i nutritivni sastav svinjske masti te odvagnuti potencijalne rizike i dobrobiti njezine konzumacije.

Što je svinjska mast?

Riječ je o masnoći koja se pročišćavanjem masnog tkiva dobiva od svinja, prvenstveno potkožne masti.

Treba li iz prehrane izbaciti crveno meso? Evo odgovora

Često se koristi u pekarstvu kod pripreme prhkih tijesta te kod prženja namirnica za postizanje bolje hrskavosti. Svinjska mast čini brojne okuse i umake bogatijima, a neizbježan je sastojak u mnogim tradicionalnim jelima kod nas i u svijetu.

Nutritivni sastav svinjske masti

Svinjska mast sadrži visoke količine trans masti, kolesterola i hranjivih tvari poput holina i vitamina D. Također sadrži manje količine cinka, selena i vitamina E.

100 grama svinjske masti sadrži:
Energija 902 kcal
Masti 100 g
Zasićene masti 39,2 g
Mononezasićene masti 45,1 g
Polinezasićene masti 11,2 g
Kolesterol 95 mg
Kolin 49,7 mg
Vitamin D 102 IU

Je li svinjska mast zdrava?

Svinjska mast sadrži visoke količine zasićenih masti, gotovo 40%. A pretjerana konzumacija ovih masti povezana je s debljanjem, visokim razinama kolesterola u krvi i bolestima srca.

Pretjerana konzumacija zasićenih masti može povećati razine (lošeg) kolesterola, a kada se kolesterol nakupi, krvne žile se sužavaju te ograničavaju protok krvi što povećava rizik od nastanka srčanih bolesti i moždanog udara.

Zbog visoke količine zasićenih masti, Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje ograničavanje unosa svinjske masti na 5-6% dnevnog kalorijskog unosa. Ako je vaš dnevni unos 2000 kalorija, preporučuje se da konzumirate manje od 120 kalorija zasićenih masti (bez obzira radi li se o svinjetini ili nekoj drugoj namirnici), što iznosi 13 grama.

Kao što smo rekli, 100 g svinjske masti sadrži gotovo 40 grama zasićenih masti. Ako uzimate zasićene masti samo iz svinjske masti, to znači da vam je dopušteno konzumirati gotovo 33 grama svinjske masti. Ne zaboravite da postoji i mnogo drugih izvora zasićenih masti koje svakodnevno konzumiramo od različitih vrsta sira, maslaca i govedine do pržene hrane.

Druge namirnice koje su bogate zasićenim mastima:

 • govedina,
 • janjetina,
 • svinjetina,
 • perad, posebno s kožom,
 • maslac,
 • sir,
 • kokos,
 • palmino ulje,
 • pržena hrana.

Usporedba svinjske masti s drugim masnoćama za kuhanje

Masti zapravo dijelimo na zasićene, trans i nezasićene masti (mononezasićene i polinezasićene). Preporuka je nutricionista da većinom unosite mononezasićene ili polinezasićene masti, a samo manju količinu zasićenih i trans masti.

Izvori mononezasićenih masti uključuju maslinovo i suncokretovo ulje, ulje uljane repice, ulje od kikirikija, sezamovo ulje, avokado, orašaste plodove, sjemenke i maslac od kikirikija. Izvori polinezasićenih masti uključuju sojino, kukuruzno i suncokretovo ulje, orašaste plodove, sjemenke i soju. Trans masti nalaze se u prženoj hrani, pekarskim proizvodima i mnogim industrijski proizvedenim jelima.

Važno je naglasiti da pojedine namirnice mogu istovremeno sadržavati različite količine svake od navedenih vrsta masti. Stoga kuhajte uglavnom s mononezasićenim i polinezasićenim mastima. Ako ste zdravi, možete na umjeren način konzumirati gotovo svaku hranu, pa tako i svinjsku mast, uz obraćanje pažnje na količinu i učestalost konzumacije ove namirnice.

Konzumacija sirove svinjske masti

Sirovom hranom nazivamo sve one namirnice koje nisu termički obrađene, odnosno skuhane ili pasterizirane. Proces termičke obrade hrane pomaže kod uklanjanja štetnih bakterija što smanjuje rizik trovanja hranom.

Svinjska mast obično se pročišćava i obrađuje kako bi se uklonile nečistoće i smanjio rizik od bakterijske kontaminacije, što nije slučaj sa sirovom svinjskom masti. Ona može sadržavati štetne bakterije, a to  povećava opasnost od trovanja hranom i nastanka gastrointestinalnih problema ili infekcija.

Termička obrada svinjske masti se preporučuje jer pomaže kod uklanjanja štetnih bakterija te osigurava sigurniju konzumaciju.

Sadrži li svinjska mast kolesterol?

Odgovor je – da. 100 g svinjske masti sadrži 95 mg kolesterola.

Iako je našem tijelu potreban kolesterol, prekomjerni unos svinjske masti može uzrokovati visoku razinu „lošeg“ LDL kolesterola. A visoke razine LDL-a mogu uzrokovati nakupljanje lipida u krvnim žilama, što može dovesti do bolesti srca i moždanog udara.

Nutricionisti stoga preporučuju ograničavanje unosa zasićenih masti kod osoba koje žele smanjiti razinu LDL kolesterola u krvi.

svinjetina

Je li svinjetina dobra ili loša za zdravlje? 

Svinjetina je bogat izvor proteina potrebnih za održavanje naše mišićne mase, a sadrži i neke esencijalne vitamine i minerale.

SAZNAJTE VIŠE

Potencijalni zdravstveni rizici prekomjerne konzumacije svinjske masti

Prekomjerna konzumacija svinjske masti dovodi do prekomjernog unosa zasićenih masti, a one se dovode u vezu s:

 • povećanjem tjelesne težine,
 • visokim razinama kolesterola u krvi,
 • bolestima srca i
 • povećanim rizikom za moždani udar.

Zaključno

Iako svinjska mast može poboljšati okus jelima prilikom njihove pripreme, visok udio zasićenih masti i kolesterola upozorava da budete umjereni s ovom namirnicom.

Svinjska mast neće predstavljati rizik za vaše zdravlje samo ako ćete je konzumirati umjereno. Također, nije potrebno posve ukloniti svinjsku mast iz prehrane, osim u slučaju ako vam liječnik ne savjetuje da to učinite.

Za provjerene savjete o prehrani i zdravlju obratite se svojem liječniku ili certificiranom nutricionistu.

Korišten izvor: https://healthnews.com/nutrition/healthy-eating/lard-origins-uses-health-implications/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button