Zdrava prehrana - 25. veljače 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Je li svinjetina dobra ili loša za zdravlje? 

Svinjetina je bogat izvor proteina potrebnih za održavanje naše mišićne mase, a sadrži i neke esencijalne vitamine i minerale potrebne našem tijelu. Ipak, treba pripaziti na umjerenost u konzumaciji

svinjetina

Svinjetinu zbog njenog izgleda ponekad krivo nazivaju bijelim mesom, premda je riječ o crvenom mesu. Konzumira se diljem svijeta, iako ju zabranjuju neke religije poput islama i judaizma.

Svinjetina ima reputaciju nezdrave namirnice baš zbog toga što se ubraja u crveno meso. Međutim, ona je dobar izvor nekih zdravih nutrijenata, kao i visokokvalitetnih proteina. Kada je konzumirate umjereno, može biti dobar dodatak zdravoj prehrani.

Vegetarijanci ili mesojedi – tko je zdraviji?

Nutritivne vrijednosti svinjetine

100 grama kuhane mljevene svinjetine sadrži:

  • 297 kalorija,
  • 25,7 grama proteina,
  • 20,8 grama masti,
  • 0 grama ugljikohidrata,
  • 0 grama vlakana,
  • 0 grama šećera.

Zbog navedenog sastava i nutrijenata koje sadrži, svinjetina je dobar izvor proteina, vitamina B6 i B12, niacina te minerala željeza i cinka. Također je dobar izvor fosfora, selena i tiamina.

Ovo meso sadrži više tiamina (vitamina B skupine potrebnog za različite tjelesne funkcije) od svih drugih vrsta crvenog mesa poput govedine ili janjetine.

Vitamini B6 i B12, koje sadrži svinjetina, prijeko su potrebni za formiranje krvnih stanica i funkciju mozga. Svinjetina je također izvrstan izvor željeza – hem željezo koje se nalazi u crvenom mesu vrlo lako se apsorbira u ljudski probavni sustav.

Mineral selen esencijalan je za pravilno funkcioniranje štitnjače, a jedan veći svinjski kotlet sadrži više od 100% preporučenog dnevnog unosa ovog minerala.

Potencijalne zdravstvene prednosti svinjetine

Svinjetina je, kao što smo istaknuli, bogat izvor vitamina i minerala koje naše tijelo treba za funkcioniranje, a to su u prvom redu željezo i cink. Također, svinjetina je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina. Minimalno obrađeni, nemasni kuhani komadi svinjetine mogu kod umjerene konzumacije biti zdrav dodatak našoj prehrani.

Znanstvena istraživanja su otkrila niz potencijalnih zdravstvenih prednosti koje povezujemo s konzumacijom svinjetine. Donosimo ih u nastavku teksta.

Održavanje mišićne mase

Visokokvalitetni proteini u svinjetini sadrže kompletne aminokiseline te su stoga savršen materijal za izgradnju mišića. Dobro ih je uvrstiti u prehranu pogotovo ako ste stariji jer kako starimo gubimo mišićnu masu, što može dovesti do neugodnih stanja poput sarkopenije – ekstremnog propadanja mišića.

Konzumiranje svinjetine, uz prakticiranje zdravog načina života koji uključuje vježbanje, može pomoći usporiti ili obrnuti sarkopeniju. A može pomoći i kod održavanja zdravog mišićnog tkiva kojeg već imate.

Bolja mišićna izvedba

U svinjetini se nalazi aminokiselina beta-alanin koja pomaže tijelu kod stvaranja karnozina – spoja važnog za funkciju mišića.

Znanstvene studije su pokazale da visoke doze dodataka prehrani s beta-alaninom uzimane četiri do 10 tjedana rezultiraju povećanjem razine karnozina u mišićima za 40 do 80%. A otkriveno je i da su visoke razine karnozina povezane s manjim umaranjem mišića i njihovom boljom izvedbom.

Potencijalni rizici konzumacije svinjetine

Iako je svinjetina bogata određenim vitaminima i drugim nutrijentima, može sadržavati veću količinu natrija i zasićenih masti, dva sastojka koje trebate izbjegavati ako vam je stalo do zdravog režima prehrane.

Ako ste na dijeti koja uključuje nizak udio natrija jer brinete o zdravlju vašeg srca ili u prehrani izbjegavate unos zasićenih masti, trebali biste konzumirati samo nemasno svinjsko meso iz prirodnog uzgoja.

Također, neki dimljeni proizvodi od svinjetine, poput slanine ili šunke, sadrže sulfate ili sulfite, kemijske konzervanse koje biste trebali unositi u organizam samo u manjim količinama ili ih u potpunosti izbjegavati. Umjesto toga, potražite svinjske proizvode sušene na zraku (ali imajte na umu da znaju biti malo jače zasoljeni).

I način pripreme utječe na to koliko će svinjetina biti masna. Umjesto da je pržite, radije se odlučite na kuhanje ili pečenje u pećnici. Najbolje je izbjegavati proizvode od svinjetine bogate mastima poput slanine. Umjesto toga, birajte nemasne proizvode od svinjetine koji su minimalno obrađeni i bogatiji su proteinima.

Svinjetina može sadržavati parazite

Ako konzumirate nedovoljno pečenu ili sirovu svinjetinu mogli biste se zaraziti nekim od parazita koji mogu obitavati u svinjetini. Jedan od njih je i taenia solium ili svinjska trakavica, vrlo neugodan crijevni parazit. Trakavica je većinom bezopasna, no ponekad može uzrokovati bolest cisticerkozu koja dovodi do epilepsije.

crveno meso i proteini, ne izbacujte crveno meso iz prehrane

Ne izbacujte crveno meso iz prehrane, no uživajte s oprezom

Najzastupljenije crveno meso u našoj prehrani je svinjetina, teletina, govedina i janjetina. U crveno se meso ubrajaju i pačetina,...

SAZNAJTE VIŠE

Konzumiranje sirove ili nedovoljno pečene svinjetine može dovesti do zaraze trihinelozom, infekcijom koju uzrokuju okrugli crvi-paraziti poznati pod nazivom trichinella. Iako su simptomi trihineloze obično blagi, mogu postati ozbiljni, pa čak i fatalni kod starijih osoba.

Da biste izbjegli infekciju parazitima, uvijek temeljito skuhajte ili termički obradite svinjetinu. Provjerite temperaturu uz pomoć termometra za meso kako biste bili sigurni da se svinjetina obrađuje na dovoljno visokoj temperaturi koja će eliminirati parazite i bakterije koji se mogu nalaziti u njoj.

Korišten izvor: WebMD.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button