Kožne bolesti - 6. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Maja Ceković, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Dermangio

Keratosis pilaris (pureća koža): uzroci, simptomi i liječenje

Keratosis pilaris naziva se još i guščja ili pureća koža, a ovaj se poremećaj najčešće pojavljuje u dječjoj dobi

poremećaj Keratosis pilaris ili pureća koža

Keratosis pilaris (naziva se još keratosis follicularis, lichen pilaris) je poremećaj orožnjavanja folikula dlake, koji se najvjerojatnije nasljeđuje autosomno-dominantno.

Prema nekim procjenama, javlja se kod 50% stanovništva, češće kod osoba sa suhom kožom, alergijama i atopijskim dermatitisom. Novija istraživanja ukazuju na veću učestalost kod osoba svijetle puti i s povećanom tjelesnom težinom.

Pojavljuje se u dječjoj dobi, češće kod djevojčica. Posljedica je prekomjernog stvaranja keratina, građevnog materijala kose i noktiju. Kod keratosis pilarisa višak proizvedenog keratina se skuplja u folikulu dlake. Keratotična folikularna papula boje kože smještena je na vanjskim površinama nadlaktica, bedara te glutealno.

Ovo su pravila njege kože za svakog člana obitelji

Keratosis pilaris i najčešći simptomi

Pri opipu kože, koža je hrapava poput ribeža, pa se često naziva guščja ili pureća koža. Kvržice veličine pribadače su bezbolne, ali mogu izazvati svrbež. Kad se promjene pojave na vidljivim dijelovima tijela mogu predstavljati estetske i psihičke probleme.

U području lica folikularna keratoza popraćena je upalnim crvenilom.

Tijekom vremena na zahvaćenim područjima može doći do potpunog gubitka dlaka, što se smatralo estetskom prednošću, više nego bolešću. Međutim, ponekad je povezana s gubitkom obrva i kose uz rub čela. Ovaj proces oštećenja folikula dlake je kroničan i terapijski neuspješan.

Kako izgleda odgovarajuća njega kože

Iako ne postoji lijek za poremećaj Keratosis pilaris (pureća koža), simptomi se mogu ukloniti odgovarajućom njegom kože.

Losioni za kožu s urejom pogodni su za svakodnevnu primjenu. Ureja veže vlagu u koži i ima keratolitički učinak. Za dobar učinak losioni se moraju nanositi nekoliko puta na dan na zahvaćena područja.

Kreme i losioni s keratolitičkim učinkom koji se koriste za ublažavanje simptoma ove bolesti obično sadrže 5 do 20% ureje, 2 do 3% salicilne kiseline. Kod težih slučajeva koriste se i kreme s niskom koncentracijom tretinoina (0,005%) koji se izdaju samo na liječnički recept.

kozmetika

Lijepa u svakoj dobi: Potrebe kože se s godinama mijenjaju, zato pripazite

Kada je u pitanju njega kože, većina žena pripada jednom od dva tabora. U jednom su one koje rijetko...

SAZNAJTE VIŠE

Savjet plus

  • Za pranje kože treba izbjegavati sapune te koristiti sredstva za pranje na bazi ureje ili ulja za tuširanje i kupanje.
  • Redoviti nježni pilinzi gornjeg sloja kože pomoći će omekšati i ukloniti keratotičke promjene.
  • Preporučuju se pilinzi s morskom soli, voćnim kiselinama, mliječnom i salicilnom kiselinom. Ti pilinzi moraju biti blagi da ne bi izazvali iritaciju i upalu kože.
  • Saune i parne kupelji omekšavaju kožu i olakšavaju uklanjanje mrtvih stanica.
  • Također se preporučuje zdrava prehrana bogata vitaminima i nutrijentima te unošenje barem 2l vode dnevno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button