Koža, kosa i nokti - 21. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Lijepa u svakoj dobi: Potrebe kože se s godinama mijenjaju, zato pripazite

Od 20-ih pa do 60-ih i kasnije, donosimo preporuke za najefektivniju njegu - s kozmetičkim savjetima i sastojcima - kako biste bili sigurni da ćete imati besprijekoran ten u svakoj dobi jer potrebe kože se s godinama mijenjaju

kozmetika

Kada je u pitanju njega kože, većina žena pripada jednom od dva tabora. U jednom su one koje rijetko ili nikada ne mijenjaju svoju kozmetičku rutinu – to su one žene koje koriste iste kozmetičke proizvode od studentskih dana.

Naspram njih su žene koje stalno isprobavaju nove tretmane i trendovske kozmetičke proizvode. Ni jedno ni drugo nije optimalno jer se, s godinama, potrebe kože mijenjaju. Ono što nam je odlično služilo u 20-ima, najvjerojatnije neće puno pomoći u 40-ima. Jednako tako, korištenje pomlađujućih proizvoda za zrelu kožu s borama u 20-ima neće imati prevelikog efekta – uzaludno ćete baciti novac, a možete iritirati kožu. Za zdrav i lijep ten u svakoj dobi potrebno je skrojiti ritual njege prema dekadi života u kojoj se nalazite pružajući time svojoj koži upravo ono što joj treba sada.

Hormonalne promjene u perimenopauzi glavni su osumnjičenici za dramatične promjene: bore su dubljuje, koža gubi kolagen i elastin, postaje suša. Da biste nastavili izgledati mladoliko kao što se i osjećate, zdrav životni stil poduprite njegom

U 20-im godinama života

Ako ste u studentskim klupama, iako to još prostim okom ne primjećujte, vaša je koža već počela starjeti. Smanjuje se prirodna proizvodnja antioksidanasa zbog čega je koža sklonija oksidativnom stresu i oštećenjima. Potrebno vam je nešto “jače” od obične hidratantne kreme pa u kozmetičku rutinu uvedite proizvod s antioksidansima, poput vitamina C ili ekstrakta zelenog čaja, uz obavezno korištenje UV zaštitnog faktora kako bi prevenirali sunčeva oštećenja. Volite li eksperimentirati, za sada odložite laserske tretmane, osim onih za ublažavanje akni.

U 30-im godinama života

Na licu se počinju otkrivati fotooštećenja, u obliku hiperpigmentacije i tankih linija, a usporeniji proces regeneracije stanica kožu može učiniti sivom, suhom i beživotnom. Dobra je vijest da još imate vremena iskorijeniti ove probleme. Dnevnoj kremi pridružite onu za noćnu njegu (npr. s niskom koncentracijom retinola), uz pomlađujući serum s aminokiselinama ili vitaminom C, a počnite upotrebljavati i kremu za područje oko očiju. Korištenje zaštitnog faktora (čak i zimi) se podrazumijeva. Izbjegavajte istodobno korištenje prevelike količine proizvoda na bazi glikolne kiseline, retinola i drugih sastojaka koje vrše eksfolijaciju jer mogu iritirati kožu.

>>Među sastojcima koji djeluju pomlađujuće na kožu istaknutno mjesto pripada moćnom antioksidansu, vitaminu C. Kliknite i doznajte koje sve blagodati vam pruža ovaj vitamin.<<

U 40-im godinama života

Hormonalne promjene u perimenopauzi glavni su osumnjičenici za dramatične promjene: bore su dubljuje, koža gubi kolagen i elastin, postaje suša. Da biste nastavili izgledati mladoliko kao što se i osjećate, zdrav životni stil (jer geni su odgovorni za svega 20-30 posto našeg izgleda) poduprite njegom. Dajte priliku kozmetičkim pripravcima s retinolom na recept, alfa-hidroksilnoj kiselini, dermatološkim tretmanima, masažama i vječnim klasikom – hidratacijom i serumima koji ublažavaju oksidativni stres. Iz kozmetičke torbice eliminirajte sve proizvode koji isušuju kožu. I ne zaboravljajte na njegu vrata!

U 50-im godinama života

Gravitacija uzima danak. Koža se opušta zbog manjka kolagena, hormonalne promjene utječu na debljinu i suhoću kože, a smeđe mrlje i bore, kao posljedica fotooštećenja su brojnije i vidljivije. Sada je najvažnije dva puta dnevno “bildati” kolagen i održavati kožu dobro hidratiziranom. Kreirajte tim pomagača: regenerirajuće kreme s lipidima, glikolnom kiselinom, peptidima ili retinolom, hidratantna biljna ulja poput argana ili divlje ruže, dermofileri koji stimuliraju proizvodnju kolagena i elastina te preparate na bazi azelaične kiseline za ublažavanje hiperpigmentacijskih mrlja.

60+

U zreloj dobi, kožu nastavite njegovati kao i do sada. Hidratacija, održavanje čvrstoće, ublažavanje bora i mrlja osnova su kozmetičke rutine. Odaberite hijaluronsku kiselinu za popunjavanje bora, antioksidanse za zdravi sjaj, shea maslac za dubinsku hidrataciju, retinole za stimulaciju proizvodnje kolagena i glikolnu kiselinu za bržu regeneraciju stanica. Korištenje pilinga i eksfolijanata smanjite na svega jednom mjesečno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button