Obiteljsko zdravlje - 18. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Klaudija Šebetić, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Šebetić

Virusne infekcije kože: razne vrste bradavica i kako ih liječiti

Virusne bradavice vrlo su česta pojava na koži, mogu se pojaviti i na sluznicama, a najčešće ih uzrokuju Humani papiloma i Pox virusi. Spontano rijetko prolaze te ih je potrebno liječiti

virusne bradavice na kozi Humani papiloma Pox virus ukanjanje lijecenje HPV

Virusne infekcije kože vrlo su česte. Koža, kao najveći organ našeg tijela, pod udarom je različitih virusa od kojih su najčešći Humani papiloma virusi i Pox virusi. Virusne infekcije kože uvijek treba liječiti i ne čekati da same od sebe prođu jer se to vrlo rijetko događa. 

Infekcije koje prijete pazusima, preponama i ostalim pregibima na tijelu

Humani papiloma virusi uzrokuju bradavice na rukama, nogama, ali i spolne bradavice koje se prenose spolnim odnosom.

Bradavice na rukama i stopalima

Najčešće su obične bradavice na prstima ruku i tabanima koje izgledaju kao hrapave izrasline veličine od jednog do više milimetara, a na stopalima mogu oponašati natisak ili kurje oko. Na tabanima su vrlo često bradavice grupirane, pa veća površina tabana može biti zahvaćena. Vrlo često tijekom ljeta, pogotovo veće bradavice na tabanima, postaju jako bolne, pa pacijent otežano hoda, što zahtijeva brzu i odgovarajuću terapiju. Vrlo često sportaši imaju duboke i bolne bradavice koje se trčanjem pogoršavaju jer se duboko nabijaju u kožu tabana što može biti izrazito bolno.

Osobe koje prečesto peru ruke, a pogotovo ako uz to imaju različite kontaktne dermatitise ili dishidrozu, imaju učestalije i virusne  bradavice. Uz promjenu navike i izbjegavanjem čestog pranja ruku , te uz  pojačanu njegu ruku i odgovarajuću terapiju, one brzo prolaze.

Bradavice na licu

Ravne bradavice na licu djeluju poput smećkastih hrapavosti i neravnina. Mogu početi diskretno i lagano se širiti na obrazima ili čelu. Ovakve bradavice se ne liječe tijekom ljeta, već u hladno doba godine, kako uz primijenjenu terapiju ne bi nastajale hiperpigmentacije.

Bradavice kod osoba s oslabljenim imunitetom

Kod osoba s oslabljenim imunitetom, nakon transplantacije organa ili u slučaju HIV-infekcije, mogu se pojaviti mnogobrojne bradavice na koži ili sluznicama koje sporo prolaze na svu primijenjenu terapiju te mogu zahvaćati veće površine kože.

Spolne bradavice

Spolne bradavice uzrokuje HPV virus, a pojedini virusi iz ove skupine ubrajaju se u grupu „visoko rizičnih” tipova te mogu uzrokovati neprimjereni Papa test. Također, mogu dovesti do razvoja karcinoma vrata maternice, stidnice, rodnice, anusa ili penisa.

Spolne bradavice su pojedinačne ili višestruke izrasline „karfiolastog“ izgleda koje se pojavljuju u genitalnom području, a klinički se razlikuju šiljasti kondilomi, ravni kondilomi te gigantski kondilomi. Prenose se spolnim putem i vrlo su česte, zahtijevaju terapiju i spolno odgovorno ponašanje.

Moluske

Posebna vrsta virusnih bradavica koje se razlikuju od običnih virusnih bradavica su moluske. Uzrokuje ih Pox virus, a nastaju najčešće kod djece i mladih. Djeluju poput „perlastih“ izraslina bijele ili blago crvene boje. Najčešće se pojavljuju na trupu, rukama i licu, a nikada ne nastaju na dlanovima i tabanima.

Liječenje bradavica

Liječenje svih vrsta bradavica je potrebno te ovisi o vrsti bradavica i njihovom trajanju, dobi bolesnika, kao i mjestu na kojem se nalaze.

U lokalnoj terapiji postoje mnogobrojni narodni lijekovi od kojih je najpoznatija tinktura od biljke rosopas (Chelidonium majus). Od nje se koristi svježi sok ili tinktura, koja se nakapa izravno na bradavicu dva puta dnevno. Vrlo često se primjenjuje i sama biljka jer se tada njezinim žutim sokom direktno namaže bradavica.

Mlijeko od ploda smokve se također često primjenjuje, a dobije se tako da se plod smokve otkine i s bijelom tekućinom se svakodnevno maže bradavica dok ne prođe. Ovakva terapija se ne preporučuje za bradavice na licu, na kapcima ili na spolovilu jer je na tim mjestima koža osjetljiva i tanka.

U aromaterapiji su poznata i učinkovita eterična ulja s antivirusnim djelovanjem. Najčešće se koriste čajevac i ravensara, a liječenje traje dok bradavice ne prođu.

Danas postoje mnogobrojni medicinski postupci u liječenju bradavica, a među najčešće primjenjivanim je krioterapija, odnosno smrzavanje bradavice tekućim dušikom (-196 ). Ovaj postupak se obično ponavlja u razmacima od deset dana do dva tjedna dok bradavice ne prođu. Primjenjuju se i elektrokoagulacija, ekskohleacija, premazivanje kolodijem, 40 postotnom salicilnom kiselinom, triklor octenom kiselinom, te lasersko i kirurško uklanjanje.

madež, melanom, pregled

Oprez, melanom! Obratite pažnju na svoje madeže prije nego što bude prekasno

Iako je koža predmet našeg interesa tijekom cijele godine, ipak nekim temama vezanim uz njezino zdravlje više pažnje posvećujemo...

SAZNAJTE VIŠE

Prevencija infekcija i širenja bradavica

Kako bi se spriječilo širenje bradavica, svakako je važno održavanje osobne higijene te izbjegavanje korištenja zajedničkog ručnika, odjeće i obuće. Na bazenima, u tuš kabinama i svlačionicama koje koristi mnogo ljudi, potrebno je izbjegavati bosonogo hodanje. Potrebno je i koristiti dezinfekcijska sredstva za brisanje sportskih strunjača i rekvizita.

Na spolno odgovorno ponašanje potrebno je misliti tijekom cijele godine, a pogotovo tijekom ljeta kada je i najčešće opušteno ponašanje koje može dovesti do dugotrajnih i trajnih posljedica.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button