Koža, kosa i nokti - 14. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić

Oprez, melanom! Obratite pažnju na svoje madeže prije nego što bude prekasno

Oko 40 do 50 posto melanoma razvija se od pigmentiranih madeža, a gotovo svi ostali nastaju od melanocita u ostalim dijelovima kože

madež, melanom, pregled

Iako je koža predmet našeg interesa tijekom cijele godine, ipak nekim temama vezanim uz njezino zdravlje više pažnje posvećujemo kad sunce najjače grije te je ljeti s razlogom aktualna zaštita od štetnog UV zračenja.

Svijest o melanomu, odnosno zloćudnom tumoru kože, dobro je raširena iako se zaštiti našeg najvećeg organa još ne pristupa dovoljno ozbiljno. Želja za brončanom puti nikako ne jenjava, teži joj se i po cijenu trajnog narušavanja zdravlja kože. Oko 40 do 50 posto melanoma razvija se od pigmentiranih madeža, a gotovo svi ostali nastaju od melanocita (stanica zaduženih za stvaranje melanina) u ostalim dijelovima kože.

Prognoza melanoma ovisi o različitim čimbenicima kao što su faza rasta, njegova debljina i dubina, ali i godine života (stariji imaju lošiju prognozu) te spol (muškarci imaju lošiju prognozu u odnosu na žene). Svakako bi ga trebalo otkriti što prije

Kako madeži nastaju

Madeži su izrasline na koži, uobičajeno smeđe ili crne boje. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, pojedinačno ili u skupinama. Većina madeža pojavljuje se u djetinjstvu i tijekom prvih 25 godina života, a normalno je imati 10 do 40 madeža, a neki ih imaju i više. S godinama se mnogi od njih mijenjaju, postaju ispupčeniji ili promijene boju, na nekima izrastu dlake, a neki čak i nestanu. Madeži nastaju kad se formira skupina melanocita na jednome mjestu, odnosno stanica koje stvaraju pigment zaslužan za našu prirodnu boju. Madeži mogu i potamnjeti nakon izlaganja suncu, tijekom puberteta, a često tamne i u trudnoći. Spomenimo i to da postoje razne vrste madeža, od onih s kojima se rađamo (urođeni, odnosno kongenitalni madeži) do onih koje steknemo tijekom života.

Pa ipak, najviše pažnje treba posvetiti displastičnim madežima koji su najčešće veći od uobičajenih (veći od gumice za brisanje na olovci), a također su nepravilnog oblika. Ni bojom nisu ujednačeni – u sredini su često tamniji, a prema rubovima su sve svjetliji. Iako većina madeža nije opasna, kod ljudi koji imaju 10 ili više displastičnih madeža 12 puta je veći rizik od razvoja melanoma.

>>Prema preporukama stručnjaka, dermatologa bismo trebali posjećivati jednom godišnje, a samopregled madeža, koji je jednako važan, morali bismo raditi jednom mjesečno. Doznajte zašto biste to trebali učiniti što prije<<

Melanomi su najčešće kod muškaraca na prsima i leđima, a kod žena na području potkoljenice

S vremena na vrijeme, najbolje jednom mjesečno, pregledajte kožu pomoću ogledala ili zamolite nekoga da vam pomogne. Posebno obratite pažnju na područja koja su često izložena suncu poput ruku, ramena, dekoltea, vrata, lica, ušiju, nogu i/ili leđa. Također je dobro znati da je najčešća lokacija melanoma kod muškaraca na prsima i leđima, a kod žena na području potkoljenice. Primijetite li da se neki madež više promijenio, da se formirao novi ili želite neki postojeći madež ukloniti, razgovarajte s dermatologom.

S engleskog govornog područja dolazi nam svojevrsna “abeceda” madeža koja nam može pomoći da na vrijeme prepoznamo potencijalno opasne promjene. ABCDE je skraćenica od prvih slova riječi asymmetry (asimetrija), border (granica, odnosno rubovi), color (boja), diameter (promjer) i evolution (promjena, odnosi se na boju, veličinu, oblik, svrbež, bol i crvenilo). Slijedeći to pravilo, madež je sumnjiv ako je asimetričan, ako su njegovi rubovi oštećeni, nejasni ili nepravilni, ako je neujednačene boje (ako ima više boja, nijansi i slično), ako mu je promjer veći od gumice na olovci te ako je s vremenom promijenio veličinu, oblik ili boju.

Dakle, ne postoji kod svih jednaka opasnost od razvoja melanoma. Studije pokazuju da pojedine vrste madeža imaju veći rizik da postanu zloćudni. Osim već spomenutih displastičnih madeža, rizik je povećan i kod osoba s velikim brojem madeža (100 i više), u slučaju prirođenih madeža, posebno ako su promjera od jednog centimetra i veći, a rizik povećavaju i opekline od sunca, pogotovo one zadobivene u dječjoj dobi.

Kontrola kod stručnjaka

Svi bismo jednom godišnje trebali provjeriti madeže kod dermatologa, a osobe kod kojih je povećan rizik kontrole bi trebale obavljati i češće, po dogovoru s dermatologom. Iskusan će dermatolog već i kod manjih madeža pomoću dermatoskopa uočiti najsitnije promjene u strukturi te preporučiti odstranjenje kako bi se izbjegle po život opasne situacije. Bez odgađanja se javite liječniku ako madež počne krvariti ili se zagnoji, ako vas svrbi, iritira ili je bolan.

Prognoza melanoma ovisi o različitim čimbenicima kao što su faza rasta, njegova debljina i dubina, ali i godine života (stariji imaju lošiju prognozu) te spol (muškarci imaju lošiju prognozu u odnosu na žene). Svakako bi ga trebalo otkriti što prije.

Najbolje što ovoga ljeta možete učiniti za svoju kožu jest da je na odgovarajući način zaštitite od sunca – ne zadržavajte se na suncu kad je ono najjače, koristite odgovarajući zaštitni faktor, zaštitite laganim materijalima izložene dijelove tijela, nosite šešire širokog oboda, a zašto ne i suncobrane koji se polako vraćaju u modu. I ne zaboravite da brončana put govori u prilog oštećene, a ne zdrave kože. Cijena ljepote ipak ne bi smjela biti toliko visoka, zar ne?

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button