Kožne bolesti - 9. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Herpes zoster: Sve što trebate znati o uzrocima, simptomima i liječenju

Herpes zoster virusna je infekcija koja traje po mjesec dana, a liječenje herpes zostera sastoji se u liječenju bola. Herpes zoster također se može pojaviti i na oku

Herpes zoster: Uzroci, simptomi i liječenje virusne infekcije

Herpes zoster je bolest koja zna zadavati glavobolje i pacijentima i liječnicima. Zašto je tomu tako?

Herpes zoster je virusna infekcija koja počinje vrlo podmuklo, prvo s bolovima i trebaju dani da se pojavi osip, nakon čije pojave liječnik postaje „general poslije bitke“ jer se tada vrlo lako postavlja dijagnoza i započinje liječenje (herpes zoster može nastati i na oku). S druge strane, bolest je vrlo nepredvidljiva vezano za bolove koji  mogu trajati nekoliko dana, ali i nekoliko mjeseci.

Herpes zoster je virusna infekcija

Ali, krenimo ispočetka. Bolest izaziva virus varicella zoster, isti onaj koji izaziva i vodene kozice. Nakon preboljelih vodenih kozica virus ostaje u organizmu, te se aktivira duž jednog od živaca i time izaziva bolest.  Bolest ne bi trebala biti ozbiljna i prolazi nakon nekoliko dana, dok je potrebno duže vrijeme za prolazak osipa i ožiljka nakon osipa.

Najčešće su zahvaćeni živci koji su smješteni duž gornjeg dijela trupa, ali ako je zahvaćen jedan od živaca koji se prostire na površini glave, tegobe mogu biti vrlo neugodne i ozbiljne (oftalmički herpes kad je zahvaćeno oko ili npr. kad je zahvaćen živac koji se nalazi u uhu). Izuzetno rijetko može doći i do virusne upale mozga.

Moje dijete ima vodene kozice, što sad?

Razvoj bolesti

Za sada se ne zna zbog čega dolazi do aktivacije virusa i pojave herpes zostera, ali kao okidači se spominju smanjenje imuniteta, stres, trauma. Zoster se vrlo često javlja u vrijeme epidemije vodenih kozica.

Bolest se razvija u tri faze: prva faza karakterizirana je bolom duž jednog živca, druga faza nastaje razvojem osipa u vidu mjehurića a treća faza je kronična i karakterizirana je herpetičnim bolom.

Prva faza

Prva faza bola obično traje 48 sati ali nekada može trajati i do 10 dana, karakterizirana je bolom koji se širi duž jednog živca, tako da boli npr. samo jedna polovica dijela prsnog koša. Bol može biti vrlo intenzivan, a s obzirom na živac koji je zahvaćen može imitirati srčane tegobe, teške glavobolje, upalu slijepog crijeva. Vrlo rijetko bolest ostaje na ovoj fazi bola i ne dolazi do pojave osipa pa se govori o herpes zosteru bez osipa.

Druga faza

Kad se pojavi osip, dolazi do „olakšanja“ jer se zna o čemu se radi. Osip je karakteriziran izbijanjem mjehurića na koži duž pripadajućeg živca. U podlozi osipa je crvenilo. Osip se pojavljuje samo na jednoj strani tijela što je najkarakterističniji simptom herpes zostera i time lako prepoznatljiv i laicima.

Osip se povlači nakon 10 do 15 dana, nešto malo više treba da bi se izgled kože vratio u normalu. Vrlo rijetko dolazi do pojave ožiljaka jer je zahvaćen samo površinski dio kože. Do takozvane sekundarne bakterijske infekcije može doći ako se ne vodi računa o higijeni i ako se promjene dotiču prljavim rukama (vrlo je teško odoljeti a da se rana ne počeše). Tada može doći do pojave ožiljaka.

Treća faza

Treća faza je faza kada dolazi do pojave kroničnog bola koji kod nekih pacijenata može trajati i mjesecima. Tada govorimo o postherpetičnoj neuralgiji. Pored bola može doći do pojave preosjetljivosti ili pak smanjene osjetljivosti kože, trnaca. Govorimo da se radi o pojavi kroničnog bola ako bol traje i 30 dana nakon nastanka prvih tegoba.

pruritus, ubod komaraca, svrbež, fotodermatoza

Kad vas svrbi, nemojte se češati nego potražite stručni savjet

Uzroci pruritusa mogu biti bezazleni poput uboda komaraca, no može biti riječ i o ozbiljnim zdravstvenim tegobama i bolestima...

SAZNAJTE VIŠE

Herpes zoster i liječenje

Većina pacijenata koja dobije herpes zoster može se liječiti kod svog obiteljskog liječnika. Liječenje herpes zostera sastoji se u liječenju bola (nesteroidni antireumatici, paracetamol). Nekada su bolovi toliko jaki da je potrebno uvođenje tramadola, samog ili u kombinaciji s paracetamolom. Kod kronične faze bolesti mogu se koristiti i lokalno flasteri s lidokainom. Vrlo rijetko kod jače i dugotrajnije boli potrebno je liječenje u ambulanti za bol.

Promjene na koži zahtijevaju vrlo dobro održavanje higijene. Mogu se koristiti kupke od hipermangana, te tekući puder s anestezinom. On smanjuje osjećaj svrbeža i suši mjehuriće (pojedini liječnici izbjegavaju davanje tekućeg pudera zbog straha od razvijanja infekcije kože). U prvim danima bolesti dobro je započeti s antivirusnim lijekovima. Jedan od nedostataka ovih lijekova je da se moraju uzimati pet puta tijekom dana.

I pored svih spomenutih mjera pojedini pacijenti razviju dovoljno tešku kliničku sliku te zahtijevaju boravak u bolnici.

Oftalmički herpes zoster (koji zahvaća područje oka) zahtjeva intenzivno praćenje i liječenje od strane oftalmologa.

Virusna infekcija traje i po mjesec dana

Na kraju možemo zaključiti da je herpes zoster virusna infekcija koja se kod velike većine ljudi javlja u obliku umjerenih bolova, pojave mjehuričastog osipa samo na jednoj polovici tijela u širini od nekoliko centimetara i koja prolazi unutar najviše mjesec dana.

Za one pacijente kojima je herpes zahvatio živac u području glave vrlo često je potrebna intervencija bolničkog specijaliste, ostanak u bolnici. Za one koji razviju postherpetičnu neuralgiju potrebno je dosta strpljenja i vještine da se tegobe umanje i skrati trajanje tegoba.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button