Kožne bolesti - 6. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Viva-derm, Varaždin

Crveni osip: Uz par savjeta pobijedite osip koji nastaje zbog ljetnih vrućina

Dijete može dobiti osip zbog ljetnih vrućina, no crveni osip koji neugodno svrbi remeti odmor i mnogim odraslima

Pojava osipa ljeti uzrokovana je ljetnim vrućinama

Crveni osip često se javlja u ovo doba godine jer ljeti lako možemo dobiti osip zbog ljetnih vrućina. Naime, dok traju, nastojimo ogoliti svaki dio tijela kad god je to moguće. No znojenje se ne može zaustaviti, a to nipošto ne bi bilo ni zdravo. Gotovo da nema ničeg prirodnijeg od znojenja, odnosno perspiracije. Ne samo da nije suvišno nego je riječ o vrlo važnom odgovoru našeg organizma na povišenu temperaturu ili fizički napor.

Znojenje je zapravo sastavni dio mehanizma termoregulacije, našeg osobnog klima-uređaja. Ipak, činjenica je da ljudi ne hodaju goli, nego nose odjeću koja se pripija uz tijelo. Ljeti uglavnom nastojimo nositi odjevne predmete od lepršavih, laganih materijala, ali ni uske majice nisu rijetkost, bile kratkih ili dugih rukava. Tu su i hlače kojih se mnoge žene ne odriču ni na 30 Celzijevih stupnjeva, a bez donjeg rublja, naravno, gotovo nitko ne izlazi.

U tom trenutku izlažemo se riziku najčešće bezazlene, no vrlo česte ljetne neugode – osipu od vrućine, poznatom kao milijarija. Ipak, treba naglasiti da milijariju možemo vidjeti i zimi kod osoba koje su pretoplo odjevene. Dakle, taj se osip, za razliku od fotodermatoza, pojavljuje na pokrivenim dijelovima tijela koji nisu bili izloženi suncu nego vrućini i znojenju. Papule na koži rezultat su zaostajanja znoja u kanalićima žlijezda znojnica, odnosno njegova nakupljanja u koži. Na nepokrivenim područjima kože znoj nesmetano izbija na površinu te se ondje osip neće ni pojaviti.

Znojne žlijezde mogu začepiti i teške kreme, odnosno “gusta” kozmetika koja se ipak najčešće ne koristi ljeti.

Zašto je intimno zdravlje žene najviše ugroženo ljeti?

Osip zbog ljetnih vrućina: od kapljica do kvrgi

Osip od vrućine najčešće se može vidjeti kod beba i male djece kao posljedica nedovoljno razvijenih znojnih žlijezda. Karakteristično se može vidjeti na licu, vratu, ramenima i pregibima te na preponama. Drugim riječima, na mjestima gdje je znojnih žlijezdi najviše. Pojava milijarije upozorenje je majkama da djecu treba laganije obući, da im je vruće. Milijarija se često javlja i kod starijih osoba koje se neodgovarajuće oblače ili nisu sklone redovitom mijenjanju odjeće. Ljeti je jedna od najčešćih neugodnih pojava ispod ženskih grudi, odnosno grudnjaka.

Postoje četiri osnovne vrste milijarije:

kristalna milijarija (Miliaria crystallina) – najblaži oblik koji izgleda poput malih kapljica na gornjem sloju kože te ne izaziva neugodne simptome;
crvena milijarija (Miliaria rubra) – riječ je o najčešćem obliku osipa od vrućine intenzivne, crvene boje koji jako svrbi, a zahvaćeno područje je vruće;
bijela/žuta milijarija (Miliaria pustulosa)– na zahvaćenom području na kojem je bio crveni osip javljaju se pustule, odnosno izdignute promjene koje sadrže gnoj. Svakako se javite liječniku jer upućuju na moguću infekciju;
Miliaria profunda – u ovom slučaju znojne žlijezde na većem području mogu biti kronično upaljene, a očituju se kao veće kvrge koje se mogu pojaviti nakon pojačanog znojenja, primjerice nakon treninga. Mogu biti oštećeni dublji dijelovi kože.

Ovaj osip, barem kada je riječ o blagim oblicima, najčešće se samostalno povlači te nije potrebna intervencija liječnika. Često je dovoljno tuširanje, nošenje lagane odjeće, odnosno izbjegavanje vrućine te korištenje kozmetike koja će ublažiti iritaciju kože poput proizvoda na bazi Aloe vere. Takvi su pripravci posebno pogodni za malu djecu.
Osim toga, potrebno je naglasiti da se nikako ne smiju koristiti teške kreme i losioni jer će u protivnom doći do pogoršanja stanja.

sunce, godišnji odmor, zdravlje, rak kože, alergija na sunce

Godišnji odmor: Voli sunce, ali kožu čuvaj! Od alergije na sunce do raka kože

Fototoksične reakcije su relativno česte jer gotovo svaka osoba može doći u dodir sa “sumnjivom” tvari koja će na...

SAZNAJTE VIŠE

Iako crveni osip prati svrbež, izbjegavajte grebanje kože

Za postavljanje dijagnoze obično nije potrebno više od pregleda liječnika. Eventualno će se za teže ili netipične oblike napraviti dodatne pretrage. One će isključiti mogućnost drugih kožnih bolesti poput bakterijskih i gljivičnih infekcija ili pak raznih alergijskih reakcija. Kako biste izbjegli naseljavanje patogenih mikroorganizama, svakako izbjegavajte grebanje kože iako mu je teško odoljeti zbog intenzivnog svrbeža.

Stoga svakako tražite savjet liječnika ili ljekarnika o njegovu ublažavanju te uložite trud u mjere prevencije koje se odnose na izbjegavanje vrućine, odnosno znojenja te odgovarajuću higijenu (tuširanje i održavanje suhoće kože, posebno na pregibima i naborima). Dakle, češće boravite u hladnijim i klimatiziranim prostorijama, izbjegavajte nositi odjeću pripijenu uz tijelo, nemojte vježbati po vlažnom i vrućem vremenu, a nakon svakog preznojavanja otuširajte se mlakom vodom kad god je to moguće.

Kada se svakako morate javiti liječniku?

• promjene u izgledu osipa (ako postane crveniji)
• pojava gnojnih pustula
• ako se razvije oteklina
• ako se pojača bol
• ako poraste tjelesna temperatura (groznica)

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button