Žensko zdravlje - 19. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Odaberite idealan grudnjak po vašoj mjeri koji vam neće ugroziti zdravlje

Grudnjak je proslavio više od stotinu godina postojanja. No iako njegove inačice obujmljuju ženske grudi već cijelo stoljeće, još imamo nedoumica i dilema u vezi s tim intimnim predmetom

grudnjak po mjeri

Je li nam grudnjak uopće potreban, šteti li zdravlju ili koristi grudima? Ni stručnjaci ni znanstvena istraživanja nemaju jedinstven odgovor na ta pitanja.  Ali jedno je sigurno – sudeći prema svjetskim anketama, većina nas kupuje neodgovarajuće grudnjake, što može predstavljati velik problem za naše zdravlje.

Prema istraživanju američke trgovine donjeg rublja Intimacy, 85 posto žena nosi neodgovarajući grudnjak, a 65 posto bi ih voljelo da im je taj dio garderobe udobniji. I drugi svjetski poznati proizvođači donjeg rublja upozoravaju na to da 80 do 85 posto žena kupuje neprikladne grudnjake. Umjesto da nam život učini lakšim, grudnjak ga mnogim ženama otežava. Premali grudnjak može stvarati pritisak na živce, mišiće i krvne žile oko ramena, gornjeg dijela leđa, rebara te dovesti do bolova u leđima ili glavobolje, pa čak i utrnuća nekih dijelova tijela poput ruku. Može stezati i pritiskati limfne putove, a to može dovesti do nakupljanja otrovnih i otpadnih tvari u tkivu koje bi se inače izlučile iz tijela.

>> Doznajte više: U posljednjem desetljeću, kod nas kao i u mnogim zapadnim zemljama, bilježi se pad smrtnosti od raka dojke, koji je izraženiji u mlađim dobnim skupinama bolesnica i to zbog mogućnosti ranijeg otkrivanja tumora i kvalitetnijeg liječenja. Što trebamo znati? <<

Rizik od raka dojke

Ni prevelik grudnjak nije mnogo bolja opcija. Onaj koji dobro ne drži grudi može, primjerice, dovesti do pogrbljenosti, odnosno loše posture i bolova u kralježnici. Težina grudi u kombinaciji s grudnjakom koji ne služi svrsi mogli bi, prema nekim istraživanja, prouzročiti i probleme s probavom.

Dok jedni smatraju da je ovo donje rublje nužno kako se grudi ne bi ovjesile jer se dojke sastoje od masnog tkiva i nemaju mišića pa im grudnjaci osiguravaju učinkovitu potporu, drugi upozoravaju na to da nošenje grudnjaka ubrzava njihovo spuštanje te da povećava rizik od razvoja raka dojke. Te tvrdnje potkrepljuju time što grudnjak smanjuje prokrvljenost krvnih žila i limfnu cirkulaciju pa se tkivo ne može učinkovito riješiti toksina te opskrbiti svježim kisikom i hranjivim tvarima.

Najbolje bez grudnjaka?

Francuski znanstvenik Jean-Denis Rouillon sa sveučilišta Besançon svojom je tvrdnjom otišao najdalje. Na temelju 15-godišnjeg istraživanja zaključio je da žene nemaju baš nikakve koristi od grudnjaka! Drugim riječima, otkrio je upravo suprotno od uvriježenog mišljenja – da nenošenje grudnjaka čini grudi čvršćima. Rouillon je objasnio da nenošenje grudnjaka dugoročno dovodi do razvijanja veće količine mišićnog tkiva koje osigurava prirodnu potporu grudima pa one bez grudnjaka izgledaju čvršće i podignutije.

Francuski znanstvenik Jean-Denis Rouillon sa sveučilišta Besançon svojom je tvrdnjom otišao najdalje. Na temelju 15-godišnjeg istraživanja zaključio je da žene nemaju baš nikakve koristi od grudnjaka!

Pravila odabira idealnog grudnjaka

Ako ipak ne možete zamisliti život bez „košarica“, ključno je, ističu stručnjaci, odabrati grudnjak koji ni na koji način neće utjecati na građu ili funkciju dojki. Idealna pozicija grudi je „na pola puta“ između lakta i ramena, a to se postiže samo ispravnom veličinom grudnjaka. Traka na leđima grudnjaka najvažniji je dio ovog intimnog odjevnog predmeta jer je njezina funkcija nositi težinu grudi. Žica u grudnjaku mora biti dobro oblikovana te „izolirana“ mekom tkaninom tako da grudnjak bude udoban. Važan je i materijal od kojeg je napravljen, kao i čime je obojen. Trebao bi biti kvalitetan i prozračan, od prirodnih materijala (idealno organskog podrijetla) kako biste bili sigurni da nije štetan za zdravlje jer neke boje predstavljaju opasnost od razvoja raka.

Za dobar odabir grudnjak potrebno je mnogo isprobavanja različitih oblika i veličina. Da biste doznali koja vam je veličina grudnjaka potrebna, prvo treba izmjeriti potprsni opseg (najuži dio prsnog koša, odmah ispod grudi), čime se određuje osnovna veličina grudnjaka označena brojevima (70, 75, 80 itd.). Te brojke, dva centimetra manje ili više, trebaju odgovarati opsegu koji ste izmjerili, npr. veličina 80 odgovara opsegu 78 – 82 cm leđa ispod grudi. Potom se mjeri opseg grudi u ravnini bradavica koji će nam pomoći da odredimo veličinu košarica (A, B, C, D itd.).

Usporedite ta dva izmjerena opsega i odredite razliku, odnosno za koliko je centimetara opseg grudi veći od potprsnog opsega. Ako je prsni opseg veći od potprsnog za 12 – 14 cm, vjerojatno vam pristaje košarica A, ako je veći za 14 – 16 cm, treba vam košarica B, a ako je veći za 16 – 18 cm, odaberite košaricu C, dok je za opseg veći od 18 do 20 cm prikladna košarica D.

>> Svakako pročitajte: Svaka promjena na dojci može kod žene izazvati strah zbog sumnje na karcinom dojke, no treba znati da rak nikako nije i jedina bolest dojki. Žene, koliko bolesti dojke poznajete? <<

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button