Žensko zdravlje - 28. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

Prevencija karcinoma: zašto je važno odrediti gustoću dojki?

Guste dojke čest su nalaz mamografije, a nerijetko izaziva zabrinutost. Iako on ne govori u prilog postojanju karcinoma, ipak poziva na oprez

guste-dojke-stupnjevi-gustoce-dojki-grada-dojki

Redoviti mamografski pregledi vrlo su važni s ciljem pravovremenog otkrivanja raka dojke. Ženama u dobi između 45. i 54. godine savjetuje se odlazak na mamografiju jednom godišnje, dok se ženama starijim od 55 godina preporučuje obavljati ovaj pregled svake dvije godine. U svakom slučaju, važno je slijediti savjet vašeg liječnika ako u obitelji već postoji dijagnosticiran rak dojke, odnosno ako pripadate rizičnoj skupini.

Najčešća pitanja i odgovori o mamografiji

Ako ste po prvi puta obavili mamografiju, na nalazu bi vam moglo pisati da je vaše tkivo dojke gusto. Možda ste se zabrinuli te vas zanima što bi to moglo značiti?

Građa dojki

Recimo za početak da se ženska dojka sastoji od mliječnih žlijezda koje okružuje masno i vlaknasto vezivno tkivo. Tu su i žlijezde koje izlučuju mlijeko, a koje ide kroz kanaliće te se izlučuje kroz bradavice. Svaka dojka ima 15 do 20 režnjeva, a koji imaju manje odsječke poznate kao lobuli.

Vlaknasto tkivo i masnoća dojkama daju veličinu i oblik, a ostale strukture drže na mjestu. Tkivo dojke može se nazvati gustim ako imate puno vlaknastog ili žljezdanog tkiva, a nemate puno masti u dojkama.

Gusto tkivo dojke je uobičajen nalaz mamografije na kojoj se gustoća tkiva jedino i može vidjeti. Ona se, dakle, ne temelji na osjećaju vaših grudi i nije povezana s njihovom veličinom ili čvrstoćom.

Stupnjevi gustoće dojki

Stupnjevi gustoće, objašnjava se na stranicama KBC Rijeka, opisuju se koristeći sustav koji se zove BI-RADS. Stupnjevi gustoće svrstavaju se u 4 kategorije koje se označavaju s ACR A, B, C i D:

  • ACR A – označava da je dojka gotovo potpuno građena od masnoga tkiva (do 25% gustoće). U prosjeku jedna od 10 žena ima takve dojke
  • ACR B – označava da postoje guste zone (do 50% gustoće), ali veći dio dojke nije gust. U prosjeku 4 od 10 žena imaju takav nalaz
  • ACR C – označava da postoje zone gustoće od 51 do 75%. U prosjeku 4 od 10 žena imaju takav nalaz
  • ACR D (izrazito guste) – označava da je gotovo sve tkivo dojki gusto (> 75%). U prosjeku jedna od 10 žena ima takve dojke. U ovako strukturiranim dojkama mamografski pregled potrebno je nadopuniti ultrazvukom

Smatra se da žena čije su dojke ocijenjene kao mješovito guste ili izrazito guste (ACR C i D), ima guste dojke. Oko 50% žena koje učine mamografiju, imaju guste dojke.

Uzroci gustih dojki

Nije sasvim jasno zašto neke žene imaju puno gustoga tkiva dojke, a druge nemaju. Radi se o omjeru količine masnoga i žljezdanoga tkiva, na što se ne može utjecati.

Veća je vjerojatnost da ćete imati guste dojke:

  • ako ste mlađe životne dobi – žene u 40-im i 50-im godinama života najčešće imaju guste dojke. Tkivo dojki postaje manje gusto sa starenjem, iako neke žene imaju guste dojke u svakoj životnoj dobi
  • ako ste u premenopauzi – žene u premenopauzi češće imaju guste dojke
  • ako uzimate hormone za menopauzu – žene koje uzimaju kombinaciju hormona u terapiji protiv znakova i simptoma menopauze, češće imaju guste dojke

Važnost utvrđivanja gustoće dojki

Guste dojke utječu na vas na dva načina:

  • povećavaju vjerojatnost da će karcinom dojke biti neprimijećen na mamografiji jer gusto tkivo dojki može maskirati potencijalni karcinom
  • povećavaju rizik od razvoja karcinoma dojke

Drugim riječima, gusto tkivo dojki otežava interpretaciju mamografije. Kod vrlo gustih dojki mali zloćudni tumor može biti neprimijećen.

Dobroćudne promjene na dojci ili rak dojke?

Dobroćudne promjene u dojci koje često izazivaju strah

Svaka promjena na dojci može kod žene izazvati strah zbog sumnje na karcinom dojke, no treba znati da rak...

SAZNAJTE VIŠE

Postoje dokazi da dodatne metode povećavaju mogućnost otkrivanja raka dojke u gustim dojkama. No dodatne pretrage nose i dodatne rizike, a ni za jednu metodu nije dokazano da smanjuje rizik umiranja od raka dojke.

Sa svojim liječnikom možete razmotriti mogućnost dodatnih ili nadopunjujućih pretraga, ovisno o dodatnim čimbenicima rizika ili osobnim željama. Više informacija o otkrivanju karcinoma dojke i pretragama potražite na ovoj poveznici.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button