Obiteljsko zdravlje - 27. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Vitaminoteka, ADIVA Plus sadržaj

Kako prilagoditi prehranu kod karcinoma jednjaka

Karcinom jednjaka spada u vrste karcinoma s najvećim rizikom za gubitak tjelesne mase i pothranjenost. Stoga su prehrambene smjernice izrazito važne

karcinom jednjaka prehrana

Pothranjenost se definira kao stanje koje proizlazi iz nedostatnog unosa nutrijenata ili iskorištavanja nutrijenata iz konzumirane hrane, a koje dovodi do smanjenja mišićne mase i ukupne mase tjelesnih stanica što pak dovodi do smanjene tjelesne i mentalne funkcije bolesnika te narušenog kliničkog ishoda.

Enteralna prehrana: Hranjivi tekući pripravci za posebne potrebe

Kod onkoloških bolesnika pothranjenost je posljedica tumorske kaheksije (opsežni gubitak masnog tkiva i skeletnih mišića), koja se može definirati kao složen metabolički sindrom pri kojem intervencije u modifikaciji prehrane nisu samostalno učinkovite, već moraju biti praćene i drugim farmakološkim intervencijama, osobito u stadiju uznapredovale tumorske kaheksije. 

Nenamjerni gubitak tjelesne težine

Prije postavljanja dijagnoze, 80% svih bolesnika s karcinomom jednjaka ima preko 10% do 15% nenamjernog gubitka tjelesne mase. S jedne strane, to može biti uzrokovano smanjenim unosom hrane kao rezultat disfagije i/ili mehaničke opstrukcije koju stvara tumor. To je stanje koje se javlja kod većine pacijenata s karcinomom jednjaka. S druge strane, povećana potrošnja energije uzrokovana je sustavnom upalom izazvanom tumorom zbog koje dolazi do povećanog gubitka tjelesne mase.

Budući da je nutritivni status usko povezan s ishodom liječenja, ne treba zaboraviti na taj segment multidisciplinarnog liječenja karcinoma jednjaka.

Prvi korak u nutritivnoj podršci trebalo bi biti savjetovanje o prehrani i personalizacija savjeta za obogaćivanje prehrane energijom i proteinima. Također, potrebno je provesti savjetovanje o suočavanju s tipičnim simptomima ovog karcinoma kao što su disfagija, mukozitis i kaheksija.

Savjeti za prehranu kod disfagije

Pojam disfagija odnosi se na otežano gutanje koje nastaje zbog smetnji pri prolasku hrane ili tekućine od usta (ždrijela) do želuca. Simptomi disfagije su otežano započinjanje akta gutanja, regurgitacija (vraćanje hrane) te aspiracija u dušnik s posljedičnim kašljem i gušenjem. Dugotrajna disfagija može uzrokovati gubitak tjelesne mase.

Slijedi nekoliko jednostavnih načina kako prilagoditi prehranu bolesnika s disfagijom:

  • Modificirajte teksturu hrane.
  • Prehranu prilagodite svakom bolesniku individualno.
  • Hranu, prema potrebi, razrijedite ili zgusnite, a zalogaji mogu biti veći ili manji.
  • Omogućite lijepu i ukusno serviranu hranu te ugodne uvjete okruženja.
  • Predvidite 30 minuta odmora prije hranjenja i dopustite odmor između zalogaja. Ne požurujte bolesnika.
  • Posjednite bolesnika uspravno, s glavom položenom tako da se olakša prolazak hrane, usmjerite pozornost na ispravno disanje. Posjednite bolesnika u za njega najudobniji položaj.
  • Postavite nadohvat ruke sve što je potrebno tijekom hranjenja.
  • Uvijek pričekajte da bolesnik proguta do kraja prije nego što stavi sljedeći zalogaj u usta.
  • Nakon obroka ostavite bolesnika u povišenom položaju barem sat vremena.
  • Pri kašlju i iskašljavanju stavite ubrus ispred usta.
  • Pripremite aspirator i držite ga u pripravnosti.
  • Dajte bolesniku dovoljno vremena za žvakanje i gutanje.
prehrana onkoloških bolesnika, onkologija, onkološki bolesnici, malnutricija

Prehrana onkoloških bolesnika: Savjeti koji mogu biti od pomoći

Malnutricija, odnosno manjak esencijalnih hranjivih tvari u ljudskom organizmu, čest je i ozbiljan problem kod osoba oboljelih od malignih...

SAZNAJTE VIŠE
  • Namjestite bolesniku hranu na jezik, provjerite guta li hranu ili ju zadržava u ustima.
  • Nudite dosta tekućine i dajte hranu u više manjih obroka tijekom dana.
  • Svakodnevno važite bolesnika i izvijestite o gubitku težine.
  • Prijavite eventualno pogoršanje simptoma kako bi liječnici pravovremeno procijenili je li potrebno u potpunosti prijeći na hranjenje putem nazogastrične sonde ili PEG-a (perkutane endoskopske gastrostome).

Članak u cijelosti pročitajte na stranicama Vitaminoteke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button