Zanimljivosti i savjeti - 10. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Jasna Mikulić, mag. pharm., www.tumoriprehrana.hr

Prehrana onkoloških bolesnika: Savjeti koji mogu biti od pomoći

Malnutricija, odnosno manjak esencijalnih hranjivih tvari u ljudskom organizmu, čest je i ozbiljan problem kod osoba oboljelih od malignih bolesti

prehrana onkoloških bolesnika, onkologija, onkološki bolesnici, malnutricija

Standardnom nutritivnom potporom često nije moguće zaustaviti tjelesno propadanje kad je riječ o sindromu tumorske anoreksije i kaheksije. Pročitajte više o prehrani onkoloških bolesnika.

Zloćudne bolesti su po uzroku smrtnosti odmah iza bolesti srca i krvnih žila. Zahvaljujući mogućnostima ranog otkrivanja i razvoja medicinskih znanosti, preživljenje se znatno povećalo te se zloćudne bolesti danas smatraju kroničnima.

Malnutricija, odnosno manjak esencijalnih hranjivih tvari u ljudskom organizmu, česta je pojava kod onkoloških bolesnika. Učestalost varira ovisno o lokaciji tumora, stupnju bolesti te vrsti onkološkog liječenja. Gubitak tjelesne mase prije postavljanja dijagnoze česta je pojava i znatno umanjuje stopu preživljavanja onkoloških bolesnika.

Važnost prehrambenih vlakana u prehrani i uloga u enteralnom hranjenju

Važnost uravnotežene prehrane

Nenamjerni gubitak od samo tri do četiri kilograma ili gubitak tjelesne mase veći od 5% može predstavljati problem, osobito ako se dogodi u kratkom vremenu. Pritom može doći do gubitka masnog tkiva, ali i gubitka mišićne mase. Važno je na vrijeme reagirati i ne čekati da gubitak tjelesne mase postane problem koji će se odraziti na rezultat liječenja.

Uravnotežena prehrana s naglaskom na odgovarajući unos bjelančevina, masti i ugljikohidrata, obogaćena antiok­sidansima, karotenoidima, omega-3 masnim kiselinama, vita­minima, mineralima i elementima u tragovima najbo­lji je način da se održi dobar nutritivni status.

Onkološki bolesnici često imaju smanjenu sposobnost konzumacije hrane zbog usporenog pražnjenja želuca, što rezultira ranom sitošću. Tijekom liječenja česte su nuspojave kao što su promjene okusa i mirisa, ranice u ustima, suha usta, problemi s gutanjem, kronični umor, povraćanje, proljev, zatvor, bolovi, depresija, anksioznost, a što dovodi do pothranjenosti bolesnika i smanjene sposobnosti organizma u borbi protiv infekcija. 

Prevencija i praćenje

Primarni cilj nutritivne potpore kod tih bolesnika jest podmiriti potrebne količine energije i hranjivih tvari za održavanje i poboljšavanje nutritivnog i imunosnog statusa. Klinički dokazi upućuju na to da eikozapentaenska kiselina (EPA) može imati povoljne učinke na poboljšanje imunosnog odgovora, sprečavanje tumorske kaheksije (opsežnoga gubitka masnog tkiva i mišića), smanjenje komplikacija liječenja te u konačnici poboljšano preživljavanje.

Liječnici prate nutritivni status onkoloških bolesnika na redovitim kontrolama, no i sami bolesnici trebaju voditi brigu o svom nutritivnom statusu vođenjem dnevnika tjelesne mase. Gubitak tjelesne mase i malnutricija prisutni su kod većine onkoloških bolesnika – oko 20% bolesnika umire zbog kaheksije, a ne zbog same bolesti.

Enteralni pripravci na recept

Temeljni uzrok tumorske kaheksije je hipermetabolizam – dolazi do povećane razgradnje, uz istodobnu smanjenu sintezu bjelančevina. Standardnom nutritivnom potporom često nije moguće zaustaviti tjelesno propadanje kad je riječ o sindromu tumorske anoreksije i kaheksije pa se u prehranu moraju uvrstiti i enteralni pripravci.

Enteralni pripravci dostupni su u ljekarni putem recepta koji ispisuje liječnik obiteljske medicine po preporuci bolničkog specijalista. Enteralni pripravci za onkološke bolesnike sadrže već ranije spomenute, potrebne i dovoljne količine bjelančevina i EPA-e, pri čemu su onkološki enteralni pripravci malog volumena (125 ml) pravi izbor u rješavanju problema rane sitosti. 

nutritivna potpora bolesnika, prehrana, enteralna prehrana, javnozdravstvena kampanja, ADIVA ljekarne

Prehrana na specijalnom zadatku: Što trebamo znati o nutritivnoj potpori bolesnika

Otežana prehrana bolesnika ozbiljan je problem o čemu se u našoj javnosti nedovoljno govori. Iz tog razloga tijekom travnja...

SAZNAJTE VIŠE

Praktični savjeti o prehrani koji mogu biti od pomoći

 • Konzumirajte hranu bogatu energijom i bjelančevinama kao što su jaja, riba, meso, svježi sir, jogurt, leća, integralna riža, integralna tjestenina, uz što više voća i povrća.
 • Jedite češće, manje obroke, pet-šest puta na dan.
 • Smanjite ili izbacite tekućinu tijekom jela, pijte između obroka.
 • Jedite kada vam odgovara; većini odgovaraju obroci u prvom dijelu dana, no ako vama više odgovara ­večer, jedite navečer.
 • Uvijek uza se imajte neki međuobrok koji sadrži vita­mine i mineralne tvari kao što je voćni frape s dodatkom badema ili lanenih/chia sjemenki i žličicom meda ili integralne krekere, žitnu pločicu sa suhim voćem…
 • Izbacite slane grickalice, umjesto toga uvedite zdrave grickalice kao što su bademi, brusnice…
 • U prehranu uvrstite što više hrane poput gustih povrtnih juha i variva, izbjegavajte suhu hranu.
 • Konzumirajte hranu koja vam je privlačna okusom i izgledom, ali imajte na umu da izbačene nutrijente i kalorije morate nadoknaditi.
 • Izbjegavajte intenzivne mirise, jedite u prozračenom pro­storu svježe pripremljenu hranu, ohlađenu na sobnu temperaturu.
 • Izbjegavajte jako slatka, jako masna i prezačinjena jela.
 • Ako ne možete jesti više od dva-tri dana, obavezno obavijestite svog liječnika.
 • Pokušajte uzimati dovoljno tekućine, čak i ako nemate apetit. Uvijek imajte uza se bočicu tekućine – vode, čaja, iscijeđenog soka ili slično; čaj ili napitak od đumbira mogu pomoći kod mučnina.
 • Zbog onkološke terapije može doći do upale sluznice u ustima, možete si pomoći smrzavanjem i konzumiranjem hrane u kalupima za sladoled.
 • Pokušajte lagano vježbati. Aktivne osobe imaju bolji apetit te bolji nutritivni i mišićni status.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button