Probava - 5. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Mario Mesnjak, dr.med., G-M Pharma Zagreb

Važnost prehrambenih vlakana u prehrani i uloga u enteralnom hranjenju

Vlakna su sastavni dio uobičajene prehrane i široko su prepoznata kao važan dio zdrave prehrane

vlakna, prehrana, enteralna prehrana, enteralno hranjenje

Prehrambena vlakna obuhvaćaju sve neprobavljive dijelove biljne hrane koja se kreću kroz probavni sustav gdje se potpuno ili djelomično fermentiraju od strane mikroflore debelog crijeva i/ ili djelomično izlučuju u stolici.

Postoji više različitih tipova vlakana a klasificiraju kao topiva ili netopiva te kao fermentabilna,  slabo- i ne- fermentabilna.

Zašto je mješavina vlakana bolja?

Nisu svi tipovi vlakana jednako kvalitativno ili kvantitativno učinkoviti jer njihovi fiziološki učinci prvenstveno ovise o svojstvima vlakana. Netopiva vlakna vežu na sebe vodu, povećavaju volumen i učestalost stolice, te skraćuju vrijeme prolaza kroz probavni trakt, dok topiva vlakna fermentiraju pri čemu se stvaraju kratkolančane masne kiseline koje hrane mukozu crijeva i potiču rast bifidobakterija i laktobacila, odnosno imaju probiotički efekt. Uravotežena prehrana sadrži uravnotežen odnos topivih i netopivih vlakana sa sinegističkm djelovanjem.

Problemi s tolerancijom, uključujući proljev i nadutost, viđeni su kada su korištena samo pojedinačna topiva, visokofermentirajuća vlakna. Nadalje, konstipacija je bila očita kada su uzete veće količine netopivih vlakana. Stoga ne čudi da jedan izvor vlakana ne može oponašati širok raspon različitih vrsta neprobavljivih ugljikohidrata koji se normalno konzumiraju prehranom.

Na temelju mogućih negativnih učinaka vlakana dobivenih iz jednog izvora, sustavna analiza kliničkih studija pokazala je da pripravci imaju najbolje djelovanje kada se uzimaju u obliku smjese vlakana, što predstavlja više fiziološki pristup od obogaćivanja proizvoda s jednim izvorom vlakana.

Netopiva i slabo fermentirajuća vlakna mogu se koristiti u svrhu povećanja konzistencije i mase stolice, te smanjenju bakterijske translokacije kako bi se postigla bolja tolerancija i smanjio rizik od bolesti. Topljiva vlakna osim probiotskog efekta i sprječavanja nastanka degenerativnih promjena crijevne sluznice, imaju još i blagotvoran učinak na smanjenje kolesterola zbog vezanja žučnih kiselina na topljiva vlakna što izaziva promjene u metabolizmu kolesterola i njegovo izlučivanje iz organizma.

Što je Multi Fibre – MF6?

Nutricia je razvila patentiranu mješavinu vlakana Multi Fibre (MF6™). MF6 je pažljivo odabrana mješavina 6 vrsti topivih i netopivih vlakana (u odnosu 60%:40%), različitih stupnjeva fermentacije koja blisko oponašaju vlakna zastupljena u normalnoj prehrani:

 1. Oligofruktoza je smjesa frukto oligo i polisaharida. Topiva je i visoko fermentirajuća, ima prebiotička svojstva.
 2. Inulin je polisaharid koji se nalazi u širokom rasponu povrća. Topiv je i visoko fermentabilan. Posjeduje prebiotička svojstva.
 3. Guma arabika se ekstrahira iz stabla akacije, spada u topiva i visoko fermentabilna vlakna.
 4. Sojin polisaharid dobiven iz oljuštenih i odmašćenih zrna soje. Netopljiv je ali se dobro fermentira.
 5. Rezistentni škrob je mješavina produkata razgradnje škroba porjeklom iz kukuruza, netopiv je i slabo fermentira.
 6. Alfa-celuloza je pročišćena, mehanički razgrađena celuloza. Netopiva je i slabo fermentira.

Preporuka za dnevni unos vlakana, za odrasle je 20-35 g dok je za djecu 5-20 g. Praktičan izračun dnevne količine vlakana za djecu do 5 godina je dob + minimalno 5g vlakana (npr. dijete od 2 godine + 5g vlakana = min. dnevni unos 7g vlakana) dok za dob 5-12 godina formula je dob + 10 g vlakana. 

vlakna, prehrana, enteralno hranjenje

Prehrambena vlakna i enteralno hranjenje

Korištenje dijetalnih vlakana u enteralnoj prehrani relativno je novi koncept koji tek nedavno dobiva priznanje za njegovu važnost u reguliranju rada crijeva i održavanju ili poboljšanju zdravlja crijeva. Do posljednjih nekoliko godina, većina vlakana koja su sadržavali proizvodi za enteralno hranjenje koristili su samo jedan izvor vlakana.

nutritivna potpora bolesnika, prehrana, enteralna prehrana, javnozdravstvena kampanja, ADIVA ljekarne

Prehrana na specijalnom zadatku: Što trebamo znati o nutritivnoj potpori bolesnika

Otežana prehrana bolesnika ozbiljan je problem o čemu se u našoj javnosti nedovoljno govori. Iz tog razloga tijekom travnja...

SAZNAJTE VIŠE

Ovi proizvodi nisu u kliničkim ispitivanjima pokazali jasnu korist od dodatka vlakana. Čini se očiglednim da prehrambena vlakna koja se koriste u pripravcima za enteralno hranjenje trebaju sadržavati mješavinu vlakana nađenih u zdravoj prehrani kako bi se ostvarile očekivane prednosti suplementacije.

Različite kliničke studije pokazale su da dodatak Multi Fibre, u usporedbi s pripravcima bez vlakana:  

 • Poboljšava motilitet crijeva
 • Povećava broj korisnih bifidobakterija
 • Povećava proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina
 • Smanjuje proljeve
 • Smanjuje zatvor i korištenje laksativa
 • Poboljšava toleranciju, npr. smanjeno nadimanje

Vlakna treba smatrati bitnim sastojkom zdrave prehrane ali i standardnim sastojkom u enteralnim  pripravcima, pri čemu je potrebno naglasiti da su samo topiva vlakna pogodna za pripravke za dojenčad do navršene 1 godine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button