Probava - 1. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

„Sve bolesti počinju u crijevima” – uloga vlakana u održavanju zdravlja

Za trajno povećanje broja dobrih bakterija, a time i za poboljšanje našeg zdravlja treba povećati unos prebiotičkih prehrambenih vlakana koja su „hrana“ za dobre bakterije

Manat, Sunfiber, probiotik, prebiotik

Poznata  Hipokratova izreka: „sve bolesti počinju u crijevima“ danas ima više težine nego ikad zahvaljujući rastućem razumijevanju crijevnog mikrobioma. Više od polovice našeg staničnog sustava su bakterijske stanice koje čine glavnu odrednicu cjelokupnog zdravlja.

Probiotici i prebiotici su slični po nazivu ali različiti po djelovanju. Uzimanjem probiotika povećava se broj dobrih bakterija, međutim, ako one nemaju što „jesti“, brzo će nestati iz crijeva nakon prestanka uzimanja probiotika, a status crijevnog mikrobioma će se vratiti na prijašnje stanje. Za trajno povećanje broja dobrih bakterija treba povećati unos prebiotičkih prehrambenih vlakana koja su „hrana“ za dobre bakterije.

Prema studiji iz 2011. godine povećanjem unosa vlakana možemo znatno poboljšati zdravlje smanjujući rizik od nastanka infektivnih, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti za čak 24 do 56 % kod muškaraca i 34 do 59 % kod žena.Prosječnom prehranom unosimo daleko manje od preporučenih 38 g vlakana dnevno za muškarce i 25 g dnevno za žene.

Prehrambeno vlakno Sunfiber®

Prebiotičko prehrambeno topljivo vlakno Sunfiber® je djelomično hidrolizirana guar guma (PHGG) proizvedena kontroliranim prirodnim enzimskim procesom. PHGG ima snažne prebiotičke karakteristike – studija je pokazala da uzimanje 6 g dnevno nakon samo dva tjedna daje 200.000 bilijuna novih bifidobacteria što ga čini 1.500 puta snažnijim od probiotika.

Po čemu se Sunfiber® razlikuje od drugih vlakana?

  • Sunfiber® u Kanadi ima odobrenu zdravstvenu tvrdnju vezanu uz njegovu učinkovitost u liječenju simptoma sindroma iritabilnog crijeva (SIC), sposobnost ublažavanja crijevnih problema povezanih s konstipacijom u dječjoj dobi te smanjivanje glukoze nakon obroka za 20%.
  • Sunfiber® je jedino vlakno koje regulira i zatvor i dijareju.
  • U osnovi je galaktomanan i po tome je jedinstven kad ga se uspoređuje s inulinom i fruktooligosaharidima. Fermentira vrlo sporo te nastaje znatno manje plinova koji izazivaju nadutost i nelagodu povezanu s drugim vlaknima.
PHGG ima snažne prebiotičke karakteristike – studija je pokazala da uzimanje 6 g dnevno nakon samo dva tjedna daje 200.000 bilijuna novih bifidobacteria što ga čini 1.500 puta snažnijim od probiotika

FODMAP prehrana za funkcionalne gastrointestinalne poremećaje (FGID) i SIC

U dijetoterapiji  FGID-a i SIC-a najbolji je učinak pokazala eliminacijska FODMAP prehrana u kojoj se izbacuje hrana s visokim FODMAP-om.

O čemu je riječ? FODMAP (fermentabilni oligo-saharidi, disaharidi, mono-saharidi i polioli) su skupina dijetalnih šećera koji uzrokuju bolove povezane s plinovima, crijevne distenzije i konstipaciju i/ili proljev. Niska FODMAP hrana i vlakna pomažu smanjiti simptome kod FGID-a I SIC-a.

Sunfiber® je prvo vlakno koje ima nizak FODMAP certifikat izdan od Monash sveučilišta – u njihovoj medicinskoj aplikaciji “FODMAP”, Sunfiber® je sastavni dio prehrane.

In Balance Sunfiber® je certificirano organsko vlakno, 100% bez glutena, bez dodanog šećera, bez alergena, testirano na peseticide, Halal, Košer, non-GMO te pogodno za vegetarijance, vegane i djabetičare. Sunfiber® se brzo i potpuno otapa, ne gelira, ne mijenja okus, miris i teksturu pića ili hrane.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button