Žensko zdravlje - 23. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Andrea Šupe Parun

Redoviti mamografski pregledi spašavaju život, rezervirajte svoj termin!

Radi skretanja pozornosti na prevenciju i rano otkrivanje raka dojke svake godine prve subote nakon prvog dana proljeća obilježava se Dan narcisa

rak dojke

Dan narcisa prvi je put obilježen 5. travnja 1997., a ove se godine održava već 21. put. Na taj se dan u mnogim gradovima Hrvatske organiziraju humanitarne akcije – prodaju se narcisi, a sav prihod namijenjen je prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Upravo rano otkrivanje spašava život, a narcisi simboliziraju nadu, buđenje i novi život.

Zloćudne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj, a na ljestvici uzroka smrti nalaze se na drugome mjestu. Prepoznavši veličinu tog problema, Vlada Republike Hrvatske je u lipnju 2006. usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Riječ je o najčešćoj vrsti raka koji pogađa žene u svijetu te predstavlja velik javnozdravstveni problem. I u Hrvatskoj je rak dojke najčešći – od njega obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka, svakoj jedanaestoj ženi prijeti rak dojke, a u sljedećim godinama može se očekivati daljnji trend porasta oboljelih.

Provjeren način borbe protiv raka

Prevencija i rano otkrivanje su provjeren, znanstveno utemeljen i uspješan način borbe protiv raka. Redovitom provedbom preventivnih pregleda moguće je poboljšati kvalitetu života i unaprijediti zdravlje cjelokupnog stanovništva. Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina. U sklopu programa žene mogu obaviti besplatni mamografski pregled dojki svake dvije godine, a poziv im stiže na kućnu adresu. Cilj ovog organiziranog probira jest smanjiti smrtnost od raka dojke i otkriti rak u početnom stadiju u većem postotku nego što je to danas te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene koje su premalene da bi se mogle napipati. Dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci oko dvije godine ranije od kliničkog pregleda temeljenog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se te uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela.

I muškarci mogu oboljeti

Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat. Mnoge epidemiološke studije pokazuju da postoji više poznatih rizičnih čimbenika koji su nedvojbeno povezani s njegovim nastankom. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene, pogotovo u četrdesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali mnogo rjeđe nego žene. Samo jedan posto svih zabilježenih slučajeva ove bolesti zabilježen je kod muškog spola.

Čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su dob, prva menstruacija prije 12. godine života, menopauza nakon 50. godine života, nerađanje ili rađanje nakon 30. godine života, pojavnost raka dojke ili raka jajnika kod bližih srodnika te prethodna bolest dojke. Povećan rizik vezan je i uz određene životne navike i stil života koji se smatraju nezdravima: prehrana bogata masnoćama i šećerima, pretilost, povećana konzumacija alkohola, pušenje te izloženost radioaktivnom zračenju.

Kada se i kako pregledati

Samopregled dojki postupak je koji ženi omogućuje da sama pregleda svoje grudi. Taj je pregled najbolje obaviti pet do deset dana od početka mjesečnice, a ako žena više nema mjesečnicu, najbolje je odrediti dan u mjesecu kada će to učiniti. Pri samopregledu posebnu pozornost treba obratiti na sljedeće znakove: otkrivanje kvržice pri opipu, zadebljanje ili udubljenje u dojci, povećanje jedne dojke, bilo kakve promjene na koži bradavica i dojki, iscjedak iz bradavice ili bolove u dojci. Ako žena uoči bilo koji od navedenih simptoma, obavezno se treba obratiti liječniku.

Čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su dob, prva menstruacija prije 12. godine života, menopauza nakon 50. godine života, nerađanje ili rađanje nakon 30. godine života, pojavnost raka dojke ili raka jajnika kod bližih srodnika te prethodna bolest dojke

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene koje su premalene da bi se mogle napipati. Dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci oko dvije godine ranije od kliničkog pregleda temeljenog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice. Mamografija se kod žena s mjesečnicom obavlja od petog do desetog dana ciklusa, brojeći od prvog dana posljednje mjesečnice. Iako je mamografija iznimno vrijedna i nezamjenjiva pretraga u otkrivanju i najmanjih karcinoma, treba naglasiti da se na ovaj način ne može prikazati 15 – 20 posto karcinoma dojki, posebno kada je riječ o dojkama s gustom žljezdanom strukturom. Prvi mamografski pregled dojki svaka žena treba napraviti između 38. i 40. godine. Kod žena s pojavnošću raka dojke kod bližih srodnika, preporučuje se i ranije, a pregledi trebaju biti redoviti.

Brinite se o svome zdravlju, odvojite vrijeme za sebe i svoje zdravlje. Odlazak na redovite mamografske preglede spašava život. Rak se može dogoditi bilo kome i zato treba djelovati odmah!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button