Žensko zdravlje - 15. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Nives Tarle-Bajić, dr. med., spec. obiteljske medicine, ultrazvuk Tarle, http://ultrazvuk-tarle.hr

Vrlo česta tegoba kod žena: Što nas sve može boljeti u trbuhu?

Bolovi u trbuhu iznimno su česta tegoba, a kod žena su bolovi u donjem dijelu trbuha često i složeniji za dijagnostiku nego kod muškaraca zbog ginekoloških bolesti

Što nas sve može boljeti u trbuhu?

Uzroci bolova se sa sigurnošću mogu razlučiti kliničkim i ultrazvučnim pregledom.

Žene se liječniku često žale na bolove u donjem dijelu trbuha koji nerijetko počinju u području slabinskog dijela leđa, a najčešće se šire u donji dio trbuha lijevo i desno od pupka ili u prepone. Bolovi mogu biti izrazito jaki i javiti se na jednoj ili obje strane.

Najčešća liječnička dilema jest radi li se o bolovima zbog promjena na kralježnici ili zbog bolesti bubrega. Uzroci bolova se sa sigurnošću mogu razlučiti kliničkim i ultrazvučnim pregledom trbuha.

Trudnoća i lijekovi: Što trudnice mogu uzimati, a što trebaju izbjegavati?

Ginekološki uzroci bolova

Bolovi u donjem dijelu trbuha kod žena su često složeniji za dijagnostiku nego kod muškaraca jer može biti riječ i o bolovima prouzročenim ginekološkim bolestima.

Predmenstrualni bolovi

Od ginekoloških uzroka bolova u donjem dijelu trbuha treba navesti predmenstrualne bolove, osobito kod mlađih djevojaka čija maternica još nije dovoljno razvijena.

Ciste

Može biti riječ i o cistama jajnika, koje su najčešće bezazlene (jednostavne – tzv. simplex ciste), ali mogu biti i endometrijske ciste. Veće ciste najčešće zahtijevaju operativno liječenje.

Upala rodnice i maternice

Bolovi mogu potjecati i od upale unutrašnjosti rodnice i maternice, koje se mogu javiti u svakoj, osobito u mlađoj dobi. Najčešće ih uzrokuju trihomonas, klamidija i ureaplazma.

Trudnoća

Ponekad, dok još ne znaju jesu li trudne, žene obično dolaze na pregled zbog izrazitih bolova u donjem, desnom dijelu trbuha, nerijetko s refleksijom bolova u donji dio leđa.

Izvanmaternična trudnoća

Osim već spomenutih bolesti, treba razmišljati i o izvanmaterničnoj trudnoći, čak i ako je žena imala uredan posljednji menstrualni ciklus. Upala “slijepog crijeva”, zapletaj crijeva i izvanmaternična trudnoća najčešća su hitna stanja u donjem dijelu trbuha koja se mogu reflektirati po cijelom trbuhu. Kao i uvijek, dijagnostika uključuje detaljan razgovor, klinički i ultrazvučni pregled te laboratorijske pretrage krvi i mokraće.

Upala zbog inkontinencije

Kod žena u premenopauzi i menopauzi bolove u donjem dijelu trbuha, osobito iznad stidne kosti, može uzrokovati spušteni mokraćni mjehur, što dovodi i do “bježanja” mokraće. Mokrenje kod kihanja, smijanja, kašljanja i dizanja težih predmeta može biti prouzročeno spuštenim mokraćnim mjehurom i maternicom. Takve žene izloženije su različitim mikrobiološkim uzročnicima koji uzrokuju upale mokraćne cijevi, mjehura, rodnice i maternice.

Mokraćne infekcije kod dijabetičara

Osobe oboljele od šećerne bolesti imaju učestale mokraćne infekcije (zbog lužnatije mokraće zbog izlučivanja šećera mokraćom) pa se nerijetko događa da duži period moraju biti pod manjom dozom antibiotika i drugih pomoćnih lijekova.

Kod žena koje se žale da su primijetile krv u mokraći ili na donjem rublju, osobito u menopauzi, osim na mokraćni sustav treba sumnjati i na ginekološki uzrok. Neke bolesnice svjesno ili nesvjesno pogrešno zaključe odakle potječe krv koju su primijetile.

sindrom policističnih jajnika, cista na jajnicima, hormonski poremećaj

Sindrom policističnih jajnika ili cista na jajnicima – znate li razliku?

Sindrom policističnih jajnika najčešći je hormonski poremećaj u žena, no one se u bilo kojoj životnoj dobi mogu susresti...

SAZNAJTE VIŠE

Ostali uzroci

Od ostalih mogućih uzroka bolova treba spomenuti još neke, koji nisu nevažni za liječnika,  pogotovo ne za bolesnika. Bolovi mogu potjecati od divertikula (“slijepih džepića”) debelog crijeva, a mogu u donjem abdomenu biti i posljedica reflektirajućeg bola iz kralježnice, a ponekad i kukova. Iako relativno rijetko, kao posljedicu bolova u donjem dijelu trbuha susrećem i aneurizmu donjeg dijela aorte (proširenje dijela ili cijelog tijeka abdominalne aorte). Nažalost, najčešće se razvija bez bolova, što je vrlo opasno zbog mogućnosti spontanog prsnuća.

Čitateljicama ovog članka želim savjetovati da na preglede odlaze preventivno i redovito jer samo takvim pristupom prema vlastitom zdravlju možete preduhitriti  komplikacije koje bi vas mogle iznenaditi u sljedećim mjesecima, odnosno godinama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button