Trudnoća i porod - 28. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Migrene u trudnoći mogu povećati rizik od komplikacija

Unatoč činjenici da će kod mnogih žena koje uobičajeno pate od migrena tijekom trudnoće doći do smanjenja njihova broja i žestine, danski su znanstvenici otkrili poveznicu između migrena kod trudnica te povećanja krvnog tlaka, abortusa, trudnoća dovršenih carskim rezom, prijevremenih porođaja te rođenja djece s niskom porođajnom težinom

Migrene u trudnoći mogu povećati rizik od komplikacija

Rezultati njihove opsežne studije provedene na Odjelu za kliničku epidemiologiju Sveučilišta Aarhus i u Sveučilišnoj bolnici Aarhus, nedavno su objavljeni u stručnom časopisu Headache, a vijest su prenijeli i drugi mediji.

„Rezultati studije pokazuju da trudnice koje pate od migrena češće imaju komplikacije vezane uz trudnoću i porod, u odnosu na one koje nemaju migrene. I njihova novorođenčad također ima povećan rizik od komplikacija poput sindroma respiratornog distresa i febrilnih konvulzija“, rekao je Nils Skajaa, znanstvenik i vodeći autor studije.

Je li migrena povezana sa sindromom suhog oka?

Rizik od carskog reza

Istraživači su koristili danske zdravstvene registre te su identificirali 22.000 trudnica s migrenama koje su se zbog njih ili javile u bolnicu ili im je barem dva puta tijekom trudnoće propisan odgovarajući lijek. Ta grupa je potom uspoređivana s otprilike deset puta većom grupom trudnica kod kojih migrene nisu registrirane.

Primijećeno je, među ostalim, da je rizik od dovršenja trudnoće carskim rezom 15 do 25 posto viši kod trudnica s migrenama u odnosu na ostale.

Lijekovi mogu pomoći

Znanstvenici su također koristili iste izvore podataka te uočili da lijekovi za migrenu mogu doprinijeti prevenciji nekih komplikacija. Međutim, upozorili su da je potreban oprez u interpretaciji ovih rezultata:

„Studija nije specifično kreirana s ciljem proučavanja ovog aspekta. Međutim, pokazali smo da je rizik od komplikacija općenito bio niži kod trudnica koje su uzimale lijekove u odnosu na trudnice s migrenama koje nisu dobile odgovarajuću terapiju. To također ukazuje da lijekovi za migrenu nisu uzrok komplikacija, već migrene kao takve“, izjavio je Skajaa.

Trudnice i lijekovi

Trudnoća i lijekovi: Što trudnice mogu uzimati, a što trebaju izbjegavati?

Najopasnije razdoblje u trudnoći su prva tri mjeseca u kojima treba izbjegavati bilo koji lijek, a neke u tom...

SAZNAJTE VIŠE

Migrene su relativno česte i pogađaju dvostruko više žena od muškaraca. Stvarni uzrok ostaje nepoznat, ali prethodna istraživanja sugeriraju da mogu biti izazvane stresom, umorom ili hormonalnim promjenama poput trudnoće.

“Iako iskustvo pokazuje da migrene postaju blaže tijekom trudnoće, ova studija naglašava da bi liječnici trebali obratiti posebnu pažnju na trudnice s migrenom”, zaključuje Skajaa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button