Oči - 18. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Je li migrena povezana sa sindromom suhog oka?

Američki istraživači otkrili su da su osobe koje pate od migrene izložene većem riziku od razvoja kroničnog sindroma suhog oka

migrena, suho oko, sindrom suhog oka

Rizik od razvoja kroničnog sindroma suhog oka veći je kod žena koje pate od migrene, pokazalo je istraživanje.

Osobe koje pate od migrene izložene su većem riziku od razvoja kroničnog sindroma suhog oka, a to se posebno odnosi na starije osobe, pokazala su nova istraživanja.

Migrena i rizik od sindroma suhog oka

Kako piše Health Day, desetogodišnje istraživanje koje je provedeno na gotovo 73 tisuće ispitanika u klinici za oftalmologiju u Sjevernoj Karolini otkrilo je da su ljudi koji su patili od migrene imali 20 posto veći rizik od sindroma suhog oka.

S godinama je taj rizik rastao, pogotovo za žene. Za muškarce u dobi od 65 godina i više rizik se gotovo udvostručio dok je kod žena iste dobi bio gotovo 2,5 puta veći, tvrde američki istraživači.

migrena, glavobolja

Spas za mnoge: Dolazi li konačno lijek protiv migrene?

Krajem 2017. godine nekoliko farmaceutskih proizvođača objavilo je da su u završnoj fazi kliničkih ispitivanja novih lijekova protiv migrene...

SAZNAJTE VIŠE

Slični upalni procesi

Također bi i liječnici koji brinu za pacijente koji pate od migrena trebali imati na umu njihov povećan rizik od razvoja sindroma suhog oka, napominje oftalmolog dr. Richard Davis.

Novo istraživanje nije moglo dokazati da migrena i sindrom suhog oka uzrokuju jedno drugo, no njihova se povezanost već godinama proučava. Istraživači također navode da postoje slični upalni procesi na staničnoj razini koji imaju ključnu ulogu kod nastanka sindroma suhog oka i migrene.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button