Trudnoća i porod - 9. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - prim. dr. sc. Ulla Marton

Pratite trudnoću iz tjedna u tjedan i s radošću dočekajte novi život

Vrijeme trudnoće nezaboravno je razdoblje za svaku majku, vrijeme burnih promjena, kako u tijelu, tako i u duši. Donosimo vam kratak pregled zbivanja u tijelu trudnice

trudnoća iz tjedna u tjedan

U vrijeme očekivane menstruacije nije nastupilo krvarenje, vaša menstruacija kasni i trudni ste dvadesetak dana – ginekološkim vremenom već ulazite u 5. tjedan trudnoće…

Upravo ova spoznaja uvod je u čitav niz burnih promjena kako u vašem tijelu, tako i u vašoj duši.

Subjektivni osjećaji s početka trudnoće konačno prestaju, a ulaskom u 4. mjesec trudnoće trbuščić se lagano nazire

1. – 5. tjedan

Trudnoća traje (većinom) 9 kalendarskih mjeseci, 40 tjedana, odnosno 280 dana od dana posljednje menstruacije. Stoga već samim izostankom menstruacije ulazite u 5. tjedan trudnoće (gestacije). Vrlo senzibilne žene već i samim izostankom uočavaju prve promjene – zbog brzog rasta razine hormona u krvi grudi postaju bujnije, napetije, bolnije i znatno osjetljivije. Iz istih razloga pojedine žene mogu se osjećati pospano i umorno.

Istodobno, u tijelu maternice dolazi do ukopavanja zametka u materničnu sluznicu koja mu omogućuje optimalne uvjete za rast i razvoj. Ponekad već krajem 5. tjedna ultrazvukom se može razabrati malena gestacijska vrećica veličine svega 2 – 3 mm, ukopana u zadebljanu sluznicu maternice (endometrij). Povišene razine hormona trudnoće (beta hcg-a) i ultrazvučna slika malene gestacijske vrećice predstavljaju objektivne, odnosno sigurne znakove trudnoće.

6. – 7. tjedan

Znakovi trudnoće bivaju svakim danom sve izraženiji (jutarnja mučnina, smetnje u apetitu uz gađenje prema pojedinoj hrani, kavi i cigareti, povraćanje, opća slabost i pospanost), kao i vjerojatni znakovi trudnoće (npr. promjena boje stidnice u tamniju boju, iz ružičaste u ljubičastu). U maternici se tijekom ultrazvučnog pregleda jasno nazire unutar gestacijske vrećice pravilna žumanjčana vrećica veličine 3 – 4 mm, kao i embrionalni odjek veličine 3 – 7 mm unutar kojeg se jasno razabire srčana akcija.

Ako još niste ugovorili termin kod svog ginekologa, krajnje je vrijeme za to. U zdravih trudnica s neugroženom trudnoćom pregledi se planiraju jednom mjesečno do 32. tjedna, kada oni postaju češći.

8. – 9. tjedan

Dijete u vama raste, jasno se već razabiru glavica, gornji i donji udovi, njegova dinamika, formira se posteljično tkivo. Vaše subjektivne tegobe mogu i dalje trajati vrlo intenzivno, a pred vama je cijeli niz pretraga, određivanje tjelesne težine i visine, krvnog tlaka, krvne slike i krvne grupe, razine šećera i analize urina.

10. – 12. tjedan

Ulaskom u 10. tjedan danas se pomoću cell free DNA testova može utvrditi je li dijete zdravo, odnosno isključiti poremećaj kromosoma. Krajem 12. tjedna, odnosno završetkom prvog tromjesečja, tijekom ultrazvučnog pregleda možemo se osvjedočiti da je pred nama mali čovjek. Razdoblje organogeneze (formiranje organa i organskih sustava) je završeno i ispred nas više nije embrio, već fetus koji ima gotovo sve. To je razdoblje kada je moguće obaviti prvi probir za strukturalne anomalije.

13. – 15. tjedan

Kako vrijeme odmiče, i vi sami osjećate sve veće promjene vašeg tijela. Subjektivni osjećaji s početka trudnoće konačno prestaju, a ulaskom u 4. mjesec trudnoće trbuščić se lagano nazire, dojke su sve teže, odjeća vam postaje tijesna i fizički više ne možete baš sve kao do tada. Za sve to postoje i fiziološka objašnjenja u prilagodbi tijela na trudnoću. Ulaskom u drugo tromjesečje vremenski je gotovo pola ovog prekrasnog putovanja iza vas.

>>Donosimo vam šest raširenih mitova vezanih uz određivanje spola djeteta, a koji ni na koji način nisu znanstveno potvrđeni.<<

Ovog razdoblja žene se najčešće sjećaju zbog dodatnih bilo biokemijskih pretraga tijekom prenatalne skrbi, (double/triple ili kvadrivalentni test) ili amniocenteze, a ne po tome da su tada počele nositi trudničku odjeću ili da im je ginekolog ukazao na maternicu koja se može napipati iznad stidne kosti. 

16. – 19. tjedan

Od 16. do 19. tjedna razdoblje je takozvanog anomaly scana – ocjene izgleda fetusa, odnosno ocjene njegovih organa i organskih sustava. Ovo se vrijeme pamti i po prvim osjetima bebe koji se opisuju od osjeta škakljanja do jasnog osjećaja laganog udarca. Naravno, sada već i vaša okolina uočava da ste trudni jer i oni koji nisu znali sada jasno razabiru vaše drugo stanje. Ovo je ujedno i razdoblje potpunog emotivnog zbližavanja s djetetom, ne samo majke, nego i oca, jer direktni fizički kontakt preko trbušne stjenke omogućuje izravnu komunikaciju.

Pogledajte i prekrasan video o trudnoći od trenutka začeća do poroda

20. – 24. tjedan

U 5. mjesecu trudnoće vaš je trbuh došao do pupka, bradavice mijenjaju boju, središnja linija trbuha postaje tamnija. Rastezanje kože u ovom razdoblju može uzrokovati nastanak strija. Kožu morate njegovati tijekom trudnoće svakodnevnom aplikacijom dermatološki ispitanih preparata. Masiranjem, povlačenjem kože od stidne kosti prema rebrima, dijelom se može ublažiti nastanak strija. Nažalost, ovo je vrijeme kada se javljaju i prva oticanja oko zglobova nogu nakon duljeg dnevnog rada, kao i naznake naglašenih vena donjih ekstremiteta – upravo kao posljedica pritiska maternice na zdjelične vene.

Smanjite unos soli, hodajte što više i nosite komotnu obuću i odjeću. S navršenih 20. tjedana vaše dijete teži oko 300 g (+/- 50 g) i intenzivno živi u svome sigurnome svijetu okruženo sa 350 ml plodove vode. Sve potrebne tvari za rast i razvoj dobiva od majke preko posteljice. Od sada slijedi intenzivan rast.

25. – 31. tjedan

Beba i dalje raste, u 28. tjednu vaše dijete ima barem 800 – 1000 grama. Ulaskom u treće tromjesečje zakoračili ste u zadnju trećinu vašeg zajedničkog putovanja. Svakim danom sazrijevanje djeteta sve je intenzivnije, stoga je i svaki dan dobitak. Vaš nadzor se mora intenzivirati zato osluškujte više svoje tijelo, promatrajte svoja stopala, ruke, kožu. Ne zanemarujte naizgled beznačajne simptome – bolnost ili otežano mokrenje, pečenje pri mokrenju, pojačan i neugodan iscjedak, sukrvicu, bolnost u križima, osjećaj menstruacijskog bola, pritiska na stidnu kost, glavobolju, svjetlucanje pred očima, šum u ušima, svrbež kože – jer svi ti podaci mogu biti ključni za vas i vaše dijete.

32. – 35. tjedan

Do 32. tjedna obaviti ćete kontrolne testove senzibilizacije, provjeriti razinu šećera u krvi. Moći ćete zamijetiti pokrete disanja i štucanja svoje bebe jer je to razdoblje sazrijevanja njenih pluća. Također se mogu zapaziti i prve, ne previše bolne kontrakcije maternice koje se javljaju nepovezano i bez ritma, što je normalno u ovo vrijeme trudnoće. Pri ultrazvučnom pregledu ocijenit će se prirast težine vašeg malog podstanara koji sada teži između 1600 i 1800 grama okružen sa 700 – 800 ml plodove vode.

Vjerujte u sebe i svoje dijete, kao i u ginekologa, jer svi imate samo jedan zajednički cilj – zdravo dijete i sretna majka

36. – 40. tjedna

U 36. tjednu visina vaše maternice dosegnula je maksimum i gotovo se spojila s prsnom kosti. Teško vam je, a osjećaj tromosti, težine i nepokretljivosti vjerojatno doseže vrhunac. Imate osjećaj da ni vrhove svojih nožnih prstiju ne možete vidjeti. Obuti cipele s vezicama postaje umijeće ravno osvajanju himalajskog vrha. Ponekad i stolica postaje poduhvat za ekspertizu. Naravno, i hemoroidi imaju svoju priču. Prsten na ruci postaje stvar prošlog svršenog vremena, težina vam bez obzira na obroke raste, a vaš osjećaj kontrole nad njom je nestao.

Grudi također pričaju svoju priču, ali sve to ima smisla jer sada je vrijeme da napokon spremite torbu za rodilište. Možete biti sigurni da ste ulaskom u 37. tjedan nadomak cilja. Vaša je prinova prošla dug put razvoja, rasta i sazrijevanja i sada teži oko 2800 grama. Vaše druženje s ginekologom postaje sve intenzivnije, od svaka dva tjedna do tri dana, ovisno o vašem stanju i procjeni kondicije vaše bebe.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button