Trudnoća i porod - 10. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Josip Juras

Mnoge majke će se složiti: porođaj carskim rezom nije nimalo carski

Unatoč svom aristokratskom imenu, carski je rez operativni zahvat koji, kao i svi ostali, ima svoje razloge zašto se primjenjuje, ali i komplikacije

Moguće komplikacije carskog reza

Carski rez može imati svoje komplikacije usprkos izvrsno napravljenom kirurškom zahvatu. Porast broja carskih rezova u pojedinim zapadnijim državama donio je nove dokaze i o posljedicama za novorođenčad.

Carski je rez operativni način dovršenja trudnoće. U medicinskoj se struci, s obzirom na vrijeme izvođenja, dijeli na hitni carski rez i elektivni (izabrani). Hitni carski rez izvodi se nakon što je započeo porođaj, a koji se neće moći dovršiti prirodnim putem.

Bezazlene i prolazne smetnje blagog karaktera su uobičajene, a teške komplikacije su rijetke, no kada se dogode, zahtijevaju iznimnu pozornost

Najčešći razlozi za izvođenje carskog reza

  • preveliki plod u odnosu na veličinu porođajnoga kanala,
  • nepovoljan stav, položaj i držanje fetusa,
  • zastoj u porođaju usprkos farmakološkoj stimulaciji,
  • razne bolesti majke

Elektivni, odnosno izabrani carski rez, radi se kada se unaprijed zna da porođaj neće biti moguć prirodnim putem ili porođaj prirodnim putem nosi velik rizik za zdravlje majke i djeteta, veći od rizika koji postoji kod izvođenja carskoga reza.

Moguće komplikacije

Carski rez može imati svoje komplikacije usprkos izvrsno napravljenom kirurškom zahvatu. Porast broja carskih rezova u pojedinim zapadnijim državama donio je nove dokaze i o posljedicama za novorođenčad. Komplikacije ovog zahvata mogu se podijeliti na one netom poslije carskoga reza te dugoročne komplikacije.

Rane komplikacije

Od ranih komplikacija moglo bi se očekivati:

Bol – Najčešća rana komplikacija je bol zbog kojeg se nastavlja s analgetskom terapijom poslije operacije. Prilikom zahvata postavlja se kateter u mokraćni mjehur koji se uklanja vrlo brzo nakon carskoga reza, ali mnoge žene mogu osjetiti nelagodu dok je on prisutan.

Upala sluznice maternice – U komplikacije poslije carskoga reza ubraja se i endometritis, odnosno upala sluznice maternice. Vrlo je važno pravovremeno otkrivanje i započinjanje terapije koja se uglavnom primjenjuje intravenozno, što produljuje boravak rodilje u rodilištu.

Koplikacije s ranom – Razdvajanje rane ili njezina infekcija, stvaranje hematoma i seroma spadaju u 1 – 2 % komplikacija carskoga reza. Infekcija se najčešće pojavljuje od četvrtog do sedmog dana nakon zahvata. Tada su uzročnici drukčiji od onih koji izazivaju upalu u prva dva dana nakon zahvata (Streptococcus i Staphylococcus). Dođe li do proširenja upale i zahvaćanja fascije, odnosno sloja koji prekriva mišićje, dolazi do ozbiljnoga stanja koje može rezultirati i smrću rodilje.

>>Uravnotežena prehrana nam pomaže održati idealnu tjelesnu težinu, ali i značajno utječe na naše zdravlje, pa tako i na mogućnost začeća.<<

Gubitak krvi – Očekivani gubitak krvi je oko jedne litre, na što je trudnica pripremljena fiziološkim promjenama uslijed trudnoće. Veći gubitak krvi očekuje se u slučaju smanjenog tonusa uterusa, posteljice prirasle za stjenku maternice ili u slučaju ozljede krvne žile maternice. U slučaju većeg gubitka krvi i simptoma rodilje, poput smanjenoga arterijskog tlaka, ubrzanja otkucaja srca, plićeg i ubrzanog disanja, medicinsko osoblje posumnjat će u skriveni gubitak krvi, što će najvjerojatnije dovesti do još jednog operativnog zahvata.

Ozljede pri zahvatu – Ozljede koje se mogu dogoditi pri izvođenju carskog reza, poput ozljeda mokraćnoga mjehura, mokraćovoda ili crijeva, vrlo su rijetke i najčešće su rezultat promijenjene anatomije, pogotovo kod žene koja je prethodno već rodila carskim rezom.

Tromboza – Budući da rodilje nakon ovog zahvata više leže te ako postoji sklonost zgrušavanju krvi većem od normalnog zgrušavanja, može doći do tromboze pojedinih žila. Takvi događaji su oko dva puta češći u odnosu na prirodni porođaj.

Budući da rodilje nakon ovog zahvata više leže te ako postoji sklonost zgrušavanju krvi većem od normalnog zgrušavanja, može doći do tromboze pojedinih žila

Prestanak rada crijeva – takozvani ileus predstavlja ozbiljnu komplikaciju. Normalan rad crijeva donekle je ometen samom operacijom, ali liječnici pridaju posebnu pozornost radu crijeva pacijentice da bi se na vrijeme prepoznao patološki ileus, koji neće nestati bez liječničke intervencije.

Nezadovoljstvo – Ne treba zaboraviti i na psihološko stanje rodilje. Žene koje su rodile carskim rezom navode da su manje zadovoljne svojim porođajem, najčešće zato što nisu mogle aktivnije sudjelovati u samom činu izgona djeteta. Isto tako, a koje su rodile carskim rezom češće ne doje.

Posljedice za novorođenče – Sve je više i dokaza o štetnim posljedicama izvođenja hitnog carskog reza na novorođenče. Premda se zahvat najčešće izvodi u korist fetusa, postoje komplikacije koje se češće vide u tako rođene djece. Neke od komplikacija su prolazno ubrzano disanje novorođenčeta, respiratorni distres sindrom te izmijenjene crijevne flore za koju je uočeno da ima utjecaj na napredovanje u rastu novorođenčeta i kasnije dojenčeta.

Dugoročne posljedice

Nakon zahvata moguće su i dugoročne posljedice.

Loš smještaj posteljice – Normalni smještaj posteljice u maternici na kojoj je prethodno napravljen carski rez može biti ometen, posteljica može biti smještena u području prethodnoga carskog reza, urasla, prekrivati ušće maternice. Loš smještaj posteljice može dovesti do ponavljanja carskog reza i do komplikacija pri novom zahvatu. Treba spomenuti i moguće odljuštenje posteljice u žena u kojih je prethodno napravljen carski rez.

Komplikacije u ožiljkivanju rane – Rijetko, mogu se dogoditi komplikacije u ožiljkivanju rane, poput stvaranja velikoga ožiljka, s vezivnim tkivom koje izdiže kožu u području ožiljka (tzv. keloid) i koje može utjecati na estetski izgled žene i tako možda utjecati na njeno lošije psihološko stanje.

Komplikacije zbog priraslica – Priraslice koje su uobičajene nakon otvaranja trbušne stijenke najčešće su bezazlene, ali mogu uzrokovati poremećaj u radu crijeva (opstipacija), neplodnost ako su zahvaćeni jajovodi te ozljedu organa smještenih u trbuhu prilikom druge operacije.

Carski rez je operativni zahvat koji, kao i svi ostali, ima svoje razloge zašto se primjenjuje, ali i komplikacije. Bezazlene i prolazne smetnje blagog karaktera su uobičajene, a teške komplikacije su rijetke, no kada se dogode, zahtijevaju iznimnu pozornost, s obzirom na to da mogu imati vrlo štetne posljedice na zdravlje žene.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button