Trudnoća i porod - 2. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Vitamini.hr

Veliko istraživanje otkrilo kakve su prehrambene navike trudnica u Hrvatskoj

Od začeća do rođenja djeteta, rast i razvoj ploda ovisi o načinu prehrane i nutrijentima koje majka unosi hranom. Neupitna je važnost prehrane i za postizanje i održavanje plodnosti

prehrana trudnica u trudnoci

Međutim, kakvo je realno stanje u našoj populaciji, kako se hrane trudnice i žene koje nastoje zatrudnjeti u Hrvatskoj, to su do sada bile nepoznanice.

Upravo zbog potrebe za uvidom u prehrambene navike, primjenu dodataka prehrani i zdravstvene čimbenike povezane s prehrambenim navikama, pokrenuto je veliko istraživanje na uzorku većem od 1500 žena koje planiraju trudnoću i trudnica na području cijele Republike Hrvatske.

Pripremite se za najljepših 9 mjeseci života uz 7 savjeta o zdravoj trudnoći

Istraživanje je u ordinacijama provelo preko 70 ginekologa u Republici Hrvatskoj, a dizajn i analizu istraživanja potpisuje Hrvatsko društvo za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s tvrtkom Vitaminoteka na inicijativu dodatka prehrani PreMama duo.

Više od 1500 ispitanica

Istraživanje je obuhvatilo ukupno 1543 ispitanica koje su ravnomjerno raspodijeljene u skupinama žena koje planiraju trudnoću, trudnica u prvom, drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Najveći udio žena koje su sudjelovale u ovom istraživanju bilo je u dobi od 25 – 35 godina i prema indeksu tjelesne mase imale su adekvatan stupanj uhranjenosti prije trudnoće (prosječni BMI iznosio je 23 kg/m2). Prosječni prirast tjelesne mase do trećeg tromjesečja iznosio je 11 kg, što je u potpunosti u skladu s preporučenim prirastom tjelesne mase tijekom trudnoće.

Polovica ispitanica bila je srednje stručne spreme, a polovica je imala višu stručnu spremu. Nešto manje od 70% ispitanica dolazi iz urbanih sredina, dok je više od 30% ispitanica iz ruralnih krajeva. Za više od 80% ispitanica to je bila prva ili druga trudnoća.

Prehrambene navike trudnica

Čak 93,1% ispitanica hrani se uobičajenim modelom prehrane, a 6,9% ispitanica slijedi neki od specijalnih programa prehrane poput vegetarijanstva ili dijeta prilagođenih određenim zdravstvenim stanjima. Među specijalnim dijetama najčešće se spominje vegetarijanstvo, liberalno vegetarijanstvo, dijeta s niskim glikemijskim indeksom, dijabetička dijeta te dijeta bez glutena i/ili bez laktoze. Kada je riječ o konzumaciji mesa, tek 2,4% ispitanica nikada ne konzumira meso, a za većinu ispitanica meso je na jelovniku 2 – 3 puta tjedno (36,7%) ili 4-5 puta tjedno (38,9%), dok gotovo svakodnevno meso jede 15,9% trudnica u Hrvatskoj.

Dobro je poznata preporuka „5 na dan“ koja upućuje na svakodnevnu konzumaciju 5 porcija voća i povrća dnevno. U ovome istraživanju, tek trećina trudnica i žena koje planiraju trudnoću u skladu je s tom preporukom, što ukazuje na potrebu podizanja svijesti o važnosti konzumacije voća i povrća za zdravlje majke i djeteta.

Približno 20% trudnica značajnije je promijenilo svoju prehranu ulaskom u trudnoću i upravo je povećana konzumacija voća i povrća najčešća prehrambena promjena koju su navodile, međutim, činjenica je da se radi o manjini.

Povećana konzumacija voća i povrća

Osim povećane konzumacije voća i povrća, trudnice još navode kako su izbacile ili smanjile unos kave te slatkiša i „brze” hrane. Određena manja skupina trudnica u ovom razdoblju smanjila je unos ugljikohidrata, a kao razlog navode povišenu razinu glukoze u krvi, odnosno dijagnozu gestacijskog dijabetesa.

Jaja predstavljaju izvanredan izvor nutrijenata – bjelanjak je idealan izvor proteina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u idealnim omjerima, a od ostalih trudnicama važnih nutrijenata valja izdvojiti nezasićene masne kiseline, vitamin D, folnu kiselinu te željezo.

Željezo u žumanjku jajeta, kao i ostale namirnice životinjskog podrijetla, visoke je bioraspoloživosti. Najveći broj trudnica konzumira 1-2 jaja tjedno (36%) ili 3-4 jaja tjedno (27%), dok njih 11% jaja konzumira manje od jedan puta tjedno. Također, 11% trudnica konzumira jaja manje od jednom mjesečno, a 3% trudnica nikada ne jede jaja.

Što jesti u trudnoći? Hrana za trudnice

Prehrana u trudnoći: Što trudnice smiju jesti?

Pravilna i uravnotežena prehrana tijekom trudnoće iznimno je važna i za majku i za dijete

SAZNAJTE VIŠE

Mliječni proizvodi, poput mlijeka, sira, jogurta i drugih prerađevina poželjna su skupina namirnica na trudničkom jelovniku. Osim što predstavljaju vrijedan izvor proteina, trudnici će osigurati značajnu količinu kalcija, fosfora i vitamina D u prehrani.

Istraživanje je pokazalo da 62% trudnica mliječne proizvode jede 1-2 puta dnevno, a manje od jednom dnevno njih 16%. Više od tri puta dnevno mliječne proizvode konzumira 8% ispitanica, dok oko 3% njih uopće ne konzumira mlijeko i mliječne proizvode

Sve detalje istraživanja pročitajte u cijelosti na stranicama Vitaminoteke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button