Trudnoća i porod - 21. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Planirate zatrudnjeti? Poslušajte provjerene savjete stručnjaka

Začeće se ne događa uvijek lako i u planirano vrijeme. No, ako se oboružamo znanjem, vjerojatnost uspješnog začeća se povećava

planiranje trudnoce zacece

Ovom prilikom donosimo vam odgovore na pitanja i provjerene savjete koje je prikupio zdravstveni portal WebMD.

Razumijevanje vašeg mjesečnog ciklusa

Ako poznajete vaš menstrualni ciklus, povećavate vjerojatnost začeća. Prva faza počinje s prvim danom mjesečnice. Vaše tijelo oslobađa hormone kao što je FSH (folikulostimulirajući hormon) koji utječe na razvoj jajašaca u jajnicima. Između 2. i 14. dana ciklusa ovi hormoni također pridonose zadebljanju sluznice maternice kako bi bila spremna za oplođenu jajnu stanicu. To je takozvana folikularna faza.

Trudnoća u zrelim godinama

Sve je u pravom trenutku

Žene se rađaju s otprilike jednim do dva milijuna jajašaca, no tijekom fertilnog razdoblja života oslobodit će se svega 300 do 400 jajašaca. Uobičajeno se oslobađa jedno jajašce mjesečno. Jajašce dolazi do maternice od jajnika putem jednog od dva jajovoda (Fallopijeve tube). Ako je trenutak dobro pogođen, spermij može oploditi jajnu stanicu na njegovom putu do maternice. Ako se oplodnja ne dogodi unutar 24 sata od trenutka oslobađanja jajne stanice, ona propada. Spermij može poživjeti oko tri do pet dana. Dakle, ako znate kada vam nastupa ovulacija, s partnerom možete planirati pogodan trenutak za intimni odnos te tako povećati mogućnost začeća.

Praćenje najplodnijih dana

Općenito, šanse za začeće su najveće ako se je spolni odnos dogodio dan do dva prije ovulacije. Ako imate redovni ciklus koji traje 28 dana, odredite datum 14. dana prije očekivane sljedeće mjesečnice. Planirajte intimne odnose svaki drugi dan oko tog datuma. Imajte pritom na umu da svakodnevni spolni odnosi mogu utjecati na smanjenje broja muških spolnih stanica. Vaš ciklus može biti dulji ili kraći o čemu će ovisiti i trenutak ovulacije. Okvirno vam može pomoći online kalkulator ovulacije, poput ovog na stranici WebMD.

Pratite ovulaciju mjerenjem temperature

Kada vaše tijelo oslobodi jajašce, hormon progesteron počinje s formiranjem i održavanjem sluznice maternice. To dovodi do blagog povišenja tjelesne temperature. Mjerenje temperature bazalnim toplomjerom (digitalni toplomjeri na dvije decimale) svakog jutra odmah nakon buđenja (i prije ustajanja iz kreveta) može vam pomoći da „ulovite“ ovulaciju. Ipak, bazalni toplomjeri nisu toliko precizni kao drugi načini praćenja ovulacije.

Predviđanje ovulacije uz pomoć hormona

Kao što je već spomenuto, porast razine hormona LH potiče jajnike na izbacivanje jajašca. Porast LH se obično događa 36 sati prije oslobađanja jajne stanice. U mjerenju vam mogu pomoći testovi za ovulaciju dostupni u ljekarnama koji mjere razinu LH u urinu.

Posljednja faza mjesečnog ciklusa

Tijekom druge polovice vašeg mjesečnog ciklusa hormon progesteron raste kako bi pomogao u pripremi sluznice maternice za primitak oplođene jajne stanice. Ako se oplodnja i implantacija jajne stanice nije dogodila, ona propada, razine progesterona opadaju te, otprilike, 12 do 16 dana kasnije dolazi do krvarenja, odnosno izbacivanja neoplođenog jajašca i tkiva sluznice maternice iz organizma. To nazivamo menstruacija koja uobičajeno traje tri do sedam dana.

Tjelesna težina utječe na plodnost

Imate li problem s pretilošću ili debljinom, gubitak kilograma mogao bi povećati vaše šanse za začeće. Studija je otkrila da je ženama s povišenim indeksom tjelesne mase (BMI) trebalo dvostruko više vremena za začeće u odnosu na žene čiji je BMI u granicama normale. No smanjenje u težini od samo 5 do 10% može dramatično utjecati na ovulaciju i začeće. Pretilost također može uzrokovati neplodnost te sniziti razine testosterona kod muškaraca. No i značajno manja tjelesna težina od uobičajene također vodi do neplodnosti.

Godine života i šanse za začeće

Plodnost žena opada s godinama života, posebice nakon srednjih tridesetih. Također se s godinama smanjuju šanse za uspješnost liječenja neplodnosti. Stručnjaci preporučuju da potražite stručni savjet ako ste mlađi od 35, a pokušavate začeti već dulje od 12 mjeseci ili ako ste stariji od 35, a pokušavate ostvariti trudnoću dulje od šest mjeseci.

Plodnost se smanjuje i kod starijih muškaraca

Studije su pokazale da broj i pokretljivost spermija opada s godinama, kao i spolna funkcija. Pa ipak, ne postoji dob koja bi muškarca učinila prestarim da postane otac. Jedna je studija otkrila da je kod parova u kojima su muškarci bili 45 godina i stariji trebalo dulje vremena za ostvarivanje trudnoće. Dakle, ako je vaš partner stariji, mogli biste razgovarati s vašim liječnikom o mogućnostima povećanja vjerojatnosti za začeće.

Kako muškarci mogu povećati plodnost?

  • kontrolirajte stres
  • izbjegavajte alkohol i pušenje
  • održavajte odgovarajuću tjelesnu težinu
  • jedite prehranu bogatu cinkom (meso, cjelovite žitarice, plodovi mora i jaja), selenom (meso, plodovi mora, gljive, žitarice, brazilski oraščići) i vitaminom E.
  • pazite da se testisi ne pregrijavaju – izbjegavajte duge, vruće kupke ili saune koje mogu negativno utjecati na brojnost spermija.

Tretmani za liječenje neplodnosti

Uzroci neplodnosti mogu biti brojni. Prvi je korak obaviti liječnički pregled oba partnera. Liječenje neplodnosti može uključivati razne lijekove, stimuliranje ovulacije, do in vitro oplodnje (IVF).

Hrana utječe na mogućnost začeća

Plodovi zdrave prehrane: veće šanse za začeće i manja neplodnost

Kad je riječ o poboljšanju plodnosti, pravilno izbalansirana prehrana ima mnogo prednosti. Pomaže nam održati idealnu tjelesnu masu, drži...

SAZNAJTE VIŠE

Kako funkcioniraju kućni testovi za trudnoću

Kućnim testovima za trudnoću provjerava se prisutnost „hormona trudnoće“, odnosno hCG u urinu. On se u tijelu počinje lučiti u trenutku implantacije oplođene jajne stanice u maternici. Neki su testovi vrlo osjetljivi te mogu otkriti trudnoću čak i do 5 dana prije očekivane mjesečnice.

5 ranih znakova trudnoće

  • izostanak mjesečnice
  • učestalo mokrenje
  • brzo umaranje
  • jutarnje ili cjelodnevne mučnine
  • grudi su povećane i osjetljivije nego inače

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button