Trudnoća i porod - 13. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Edina Berberović

Organizirajte se za dolazak novog života – od plodnih dana do poroda

Trudnoću treba planirati, jer se tako mogu povećati šanse za začeće i smanjiti rizik nastanka komplikacija u trudnoći. Uz promjenu stila života i preglede, preporuča se i dodatno uzimanje folne kiseline

Pripreme za trudnoću

Kako je fetus najosjetljiviji tijekom prvog tromjesečja, jer se tada događa organogeneza, formiranje glavnih organa fetusa, s pripremama treba započeti i prije same trudnoće. To uključuje praćenje menstrualnog ciklusa, uzimanja folne kiseline, preglede, što manje stresa, a što više zdrave hrane i kretanja.

Kada planira trudnoću, svaka žena želi biti maksimalno spremna za to najljepše razdoblje u životu. U vrijeme priprema za trudnoću potrebno je smanjiti izloženost stresu koliko god je to moguće. Bilo bi dobro i da se informirate o eventualnim tvarima i pojavama u svojoj radnoj okolini koje su opasne po trudnoću (teški metali, plinovi, zračenja). Izbjegavajte i nepotrebna zračenja mobitela jer i onda kada ga ne koristite, mobitel u redovitim vremenskim razmacima emitira svoje signale.

Ako pijete kontracepcijske pilule, bilo bi poželjno napraviti pauzu barem tri mjeseca prije trudnoće, da bi organizam uspio ponovo regulirati svoj hormonalni ciklus. U uputama za upotrebu kontracepcijskih pilula stoji da je dovoljno prestati koristiti pilule mjesec dana prije planirane trudnoće, međutim, ginekolozi preporučuju da se kontracepcija prekine barem tri mjeseca prije planirane trudnoće, da bi se mogle učiniti pripreme za trudnoću koje su važne.

Ako pijete kontracepcijske pilule, bilo bi poželjno napraviti pauzu barem tri mjeseca prije trudnoće, da bi organizam uspio ponovo regulirati svoj hormonalni ciklus

Pratite menstrualni ciklus

Preporučuje se da pratite svoj menstrualni ciklus kako biste otprilike znali kada bi mogla biti ovulacija. Ovulacija nastupa 14 dana prije sljedeće menstruacije, a kako zapravo nikada nismo sigurni kada bi menstruacija trebala doći, tako ne znamo ni točan datum ovulacije. Postoji niz prirodnih metoda koje vam mogu pomoći odrediti vrijeme ovulacije:

  • Billingsova metoda,
  • mjerenje bazalne temperature te
  • promatranje sluzi malim mikroskopom.

Billingsova metoda

Riječ je o metodi promatranja cervikalne sluzi. Kako se za vrijeme menstrualnog ciklusa događaju promjene u količini, gustoći i sastavu sluzi rodnice, svaku večer treba bilježiti promjene sluzi koja ostaje na papiru nakon brisanja rodnice. Na početku i na kraju menstrualnog ciklusa nema sluzi ili je oskudna, gusta i ljepljiva. Nekoliko dana prije ovulacije sluz postaje obilnija, bistrija i elastična. Nakon ovulacije sluz postaje ljepljiva i gušća, a zatim nestaje.

Mjerenje bazalne temperature

Plodni dani traju cijelo vrijeme dok je sluz obilna, bistra i elastična. Bazalna temperatura mjeri se toplomjerom u ustima, svaki dan u isto vrijeme. Preporučljivo je ne koristiti sredstva za spavanje i spavati barem šest sati te zapisivati vrijednosti temperature. U normalnom menstrualnom ciklusu postoje dvije faze. U prvoj, folikularanoj fazi ciklusa temperatura je niža od 36,6 °C, dok se nakon ovulacije, u drugoj fazi, temperatura kreće u rasponu od 36,6 °C i 37,2 °C. To se događa zbog djelovanja hormona progesterona, čija je razina povišena u drugoj fazi ciklusa.

Mali mikroskop

Danas u prodaji postoji i mali mikroskop, veličine ruža za usne koji je jednostavan i praktičan za primjenu, a možete ga nabaviti u ljekarni. Dovoljno je ujutro, prije pranja zuba, staviti malo sline na stakalce mikroskopa (važno je da niste jeli u posljednja tri sata). Uključite ugrađeno svjetlo i promatrajte slinu nakon što se osuši. Ako se slina kristalizirala u obliku paprati, prema priloženoj sličici, to su vaši plodni dani. Također postoje i jednokratni urinarni LH testovi koji prate rast luteinizirajućeg hormona (LH) u mokraći, čija je razina povišena u vrijeme ovulacije.

Obavite pregled kod ginekologa

Prije planirane trudnoće vrlo je bitno obaviti inicijalni pregled kod ginekologa, uključujući i Papa-test te, ako je potrebno, napraviti i ginekološke briseve na određene bakterije (aerobi, anaerobi, klamidija, ureaplazma, mikoplazma) koje mogu biti pogubne za trudnoću. Bilo bi dobro napraviti i urinokulturu te odmah izliječiti eventualne uroinfekcije.

Ginekolog će vam prije planirane trudnoće uvijek preporučiti uzimanje folne kiseline koja je vrlo bitna za normalan razvoj neuralne cijevi fetusa

Ginekolog će vam prije planirane trudnoće uvijek preporučiti uzimanje folne kiseline koja je vrlo bitna za normalan razvoj neuralne cijevi fetusa. Najveće potrebe za folnom kiselinom su mjesec dana prije trudnoće i tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće (obično 12 tjedana). Preporuke o tome koliko dugo treba uzimati folnu kiselinu prije trudnoće se razlikuju – neki stručnjaci savjetuju tri mjeseca, a neki mjesec dana. Dovoljno je započeti uzimati folnu kiselinu mjesec dana prije planirane trudnoće. Istraživanja su pokazala da se dnevnim uzimanjem 0,4 mg sintetičke folne kiseline prije trudnoće smanjuje rizik nastanka defekta neuralne cijevi fetusa od 50 do 70 %.

Niste živjeli zdravo? Pravo je vrijeme da počnete

Pravilna i zdrava prehrana

U vrijeme pripremanja za trudnoću vrlo je važno pravilno i zdravo se hraniti. Prehrana mora sadržavati raznovrsne zdrave namirnice: voće, povrće, maslinovo ulje, zbog visoke koncentracije omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje su vrlo bitne za razvoj mozga fetusa, te hranu bogatu vlaknima. Najnovija istraživanja pokazuju da omega-3 i omega-6 masnih kiselina najviše ima u plavoj ribi, lanenom ulju i orašastim plodovima. Također biste trebali uzimati i dodatke kao što su magnezij i kalcij. Potrebno je zatražiti savjet subspecijalista fetalne medicine o prehrani u trudnoći, kao i o upotrebi dodataka prehrani, kao što su magnezij, kalcij, omega-3 i omega-6 masne kiseline, radi što boljeg rasta fetusa. Neki vitamini mogu biti vrlo štetni u trudnoći kao, primjerice, velike doze vitamina A. Pojedine žene imaju obilne menstruacije te su anemične, stoga se takvim budućim majkama preporučuje prije planirane trudnoće započeti s liječenjem anemije preparatima željeza. Također je potrebno pokušati regulirati svoju tjelesnu težinu.

Kilogrami pod kontrolom

Debljina može utjecati na hormon testosteron (ne uvijek), a povišen testosteron loše utječe na ovulaciju, tako da se debljim osobama s povišenim razinama testosterona uvijek prvo savjetuje da smršave. Debljina povećava rizik za nastanak visokog tlaka i dijabetesa koji mogu komplicirati trudnoću. Bez obzira na to kakve ste tjelesne građe i težine, bilo bi poželjno baviti se nekim sportom te svakodnevno šetati. Duga šetnja poboljšava prirodnu cirkulaciju i zdravlje vena te pomaže u reguliranju probave, s čime trudnice mogu imati problema te patiti od zatvora. Posebno je važno održati zdravu kralježnicu, a jaki trbušni mišići znatno pomažu u tome da kralježnica može podnijeti teret maternice.

Stop pušenju

Uživanje nikotina je štetno po zdravlje, a posebno štetno djeluje na fetus. Istraživanja dokazuju da pušenje može izazvati pobačaj, krvarenje, prijevremeni porođaj te malu porođajnu težinu djeteta. Stoga bi svaka buduća majka trebala prestati pušiti ili barem smanjiti broj cigareta na minimum.

Izbjegavajte agresivne boje za kosu

Ako bojite kosu, možete je obojiti u što prirodniju boju tako da ne morate koristiti agresivne boje u trudnoći. Istraživanja pokazuju da današnje boje za kosu nisu toliko štetne, pogotovo ako ne sadrže amonijak, ali bi trebalo izbjegavati upotrebu agresivnih boja, posebno tijekom prvih 12 tjedana trudnoće zbog organogeneze.

Krvne pretrage

Budućim majkama koje su imale kontakt s mačkama savjetuje se učiniti pretragu krvi koja se naziva TORCH. Tom pretragom se otkriva postoji li infekcija koja može biti pogubna za fetus. Pri tome je T kratica za toksoplazmu, O za “other – ostalo” i obuhvaća hepatitis B, parotitis i treponemu, R je kratica za rubeolu, C za citomegalovirus i H za virus Herpes simplex. Simptomi ovih infekcija kreću se od neprimjetnih do blago zamjetnih: blaga slabost, neznatno povišena temperatura, otečeni limfni čvorovi ili kožni osip, dok su fetalna oštećenja često tako velika da dolazi do karakterističnih sindroma.

Budućim majkama koje su imale kontakt s mačkama savjetuje se učiniti pretragu krvi koja se naziva TORCH

Ako konzumirate sir u velikim količinama, posebno pljesnive sireve, bilo bi dobro napraviti pretrage na listeriozu, koja u trudnoći može uzrokovati pobačaj, mrtvorođenje ili teške bolesti novorođenčeta. Potrebno je naglasiti da trudnoću treba planirati, a pripreme za trudnoću vrlo su bitne jer se tako mogućnost pojave komplikacija u trudnoći smanjuje na minimum.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button