ADIVA Plus sadržaj - 14. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta, i Tea Mišković, dipl. prof. kineziologije, IN SHAPE, ADIVA Plus sadržaj

Mogu li se riješiti „trudničkog trbuha“ nakon poroda?

Stručno zvana dijastaza, a u narodu „trudnički trbuh“, stanje je koje se najčešće viđa kod žena koje su rodile, iako se može dogoditi i kod muškaraca, pa i djece. U tom slučaju, dijeta ne pomaže

dijastaza-trudnički trbuh

Ako vas je privukao ovaj naslov, pretpostavljamo da ste žena koja je rodila ili barem imate u svom okruženju nekoga tko je imao problem s takozvanim „trudničkim trbuhom“.

Prije svega, važno je reći da tijelo prolazi kroz velike promjene devet mjeseci i da mu treba određeno vrijeme da se nakon trudnoće i poroda oporavi. Sad imate novu ulogu u svom životu; period odmah nakon poroda nije trenutak u kojem bi vas trebao brinuti eventualni višak. Ono o čemu trebate voditi računa jest vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe. A upravo kroz prizmu zdravlja pričat ćemo o „trudničkom“ trbuhu.

Pripremite se za najljepših 9 mjeseci života uz 7 savjeta o zdravoj trudnoći

Razdvajanje prednje trbušne stijenke

Imate li sreće, stručne osobe poput doktora, trenera, fizioterapeuta ili sličnih stručnjaka u vašoj okolini već su vam ukazali na stanje koje se zove dijastaza. Dijastazu možemo prepoznati po razdvajanju prednje trbušne stijenke i najčešće se s njome susreću trudnice, odnosno majke koje su rodile. No dijastazu mogu imati muškarci, pa čak i djeca.

Do dijastaze najčešće dolazi zbog slabijeg, odnosno neodgovarajućeg upravljanja abdominalnog tlaka i trudnoće, iako nije niti to uvijek razlog. Razni nedostaci u području leđa ili zdjelice također mogu utjecati na razvoj dijastaze.

Nedavno nam je nova klijentica spomenula kako je dobila savjet da odmah nakon poroda počne raditi trbušnjake kako bi vratila trbuh u formu koju je imala prije trudnoće. Primijetila je da, iako je prošao duži period od poroda, njen trbuh izgleda i dalje kao da je trudna. Zbog toga se osjeća loše, počinje s dijetom jer misli da je to „višak kojeg treba skinuti“. Mali višak kilograma kao takav je normalna pojava nakon poroda, ali trbuh koji i dalje izgleda kao da je žena trudna, nije normalna pojava.

U tom slučaju potrebno je provjeriti da li se radi o dijastazi. Nikako nemojte krenuti nakon poroda s vježbama poput klasičnih trbušnjaka jer će vam napraviti više štete nego koristi.

Kako prepoznati dijastazu?

Najbolje što možete napraviti jest konzultirati se sa stručnom osobom vezano uz trenutno stanje, a ovdje je mali test kojeg možete napraviti sami ili uz nečiju pomoć.

Lezite na leđa nogu savinutih u koljenima, sa stopalima na tlu. Kao da radite klasične trbušnjake, odignite glavu od podloge, a lopatice neka ostanu na tlu. Neke žene će već u ovom koraku vidjeti izbočenje svog trbušnog zida i to će biti jasan pokazatelj da se radi o dijastazi. Ako izbočenja nema nakon što ste podigli glavu, prstima provjerite stanje vaše linea albe, linije koja spaja vaše trbušne stijenke, a proteže se od prsne do pubične kosti. Širina i dubina kojom vaši prsti ulaze unutar trbušnih stijenki jest ono što je bitno. Neke žene mogu čak četiri prsta smjestiti između trbušnih stijenki.

Ako je test pokazao razdvojenost, imate dijastazu. Trebate potražiti stručni savjet i krenuti s rehabilitacijom kako biste postepeno opteretile svoje tijelo.

Temelj oporavka: dijafragmalno disanje

Ono što primarno trebate savladati jest upravljanje abdominalnim tlakom kroz dijafragmalno disanje. U početku će vam se takav trening možda činiti dosadnim i pitat ćete se čemu disanje, ali ono će biti temelj vašeg oporavka. U početku će nekima to biti noviji obrazac disanja od dosadašnjeg, pa će ići teže, dok je drugima takvo disanje prirodnije. Kako god bilo, dijafragmalno disanje bit će baza svakog vašeg pokreta u kasnijem procesu oporavka.

mrsavljenje porod mrsavljenje nakon poroda vjezbanje zdrava prehrana

Savjeti za gubitak kilograma nakon poroda

Za gubitak kilograma nakon trudnoće usredotočite se na zdravu prehranu i uključivanje tjelesne aktivnosti u dnevnu rutinu

SAZNAJTE VIŠE

Stoga, za početak, krenite tako da sjednete na stolac te postavite ruke na vaš bočni donji dio rebara. Udahnite te pokušajte osjetiti promjenu u volumenu vašeg trupa, pokušajte osjetiti lagano „širenje“ vašeg bočnog donjeg dijela rebara. Ponovite ovu vježbu više puta, koliko god je potrebno, dok ne osjetite promjenu. Ovu jednostavnu vježbu možete raditi i dok sjedite pred televizorom, za stolom, slobodno i više puta dnevno.

Uzmite si vremena kako bi vam ovakav oblik disanja postao automatski – to će biti prvi korak prema skidanju vašeg „trudničkog“ trbuha.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button