Trudnoća i porod - 23. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Jadranka Brozd, fizioterapeut, Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd, ADIVA Plus sadržaj

Veliki vodič kroz fizioterapiju prije, tijekom i nakon trudnoće

Uobičajeno se intenzivno piše o vježbama u trudnoći. No, fizioterapijske metode, koje uključuju razne tretmane, vježbe i manualne tehnike, vrijedna su potpora ženi od trenutka planiranja trudnoće, pa do oporavka nakon poroda

trudnoca fizikalna terapija fizioterapija masaza vjezbe

Pitanje o tome kako fizikalna terapija može pomoći u trudnoći je konkretno, a odgovor zahtijeva opširniju analizu koja objašnjava i fizioterapiju i promjene u trudnoći.

Fizioterapija je znanost koja uključuje niz vještina primjenom manualnih tehnika i fizikalnih agensa s ciljem popravljanja kvalitete života. Dakle, kvaliteta života je primarni cilj koji nužno podrazumijeva slobodne aktivnosti lokomotornog sustava, pokretanje, dobru cirkulaciju, hormonalni balans i zadovoljstvo, a sve zajedno je psihofizički balans.

Trudnoća i lijekovi: Što trudnice mogu uzimati, a što trebaju izbjegavati?

Fizikalna terapija se primjenjuje kod pojave simptoma, ali i kada imamo za cilj povećanje funkcije tijela za zadovoljenje svojih  interesa. Uz svima poznat interes za sport, postoji jedan obiteljski interes koji je najvažniji mnogim ženama – majčinstvo. U našim ordinacijama fizikalne terapije pratimo žene u nastojanju da zanesu, da bez bolova iznesu urednu trudnoću, pripremamo ih za porod, tretiramo stanja nakon poroda i pomažemo da budu što funkcionalnije za svoju bebu i sebe.

Važno je naglasiti da svaki od ovih segmenata procesa majčinstva ima i moguće simptome, zapreke ili povremena ograničenja.

Pomoć prije začeća

Preporuka stručnjaka koji se bave pripremama za trudnoću je da prije začeća provjerite sposobnosti i funkciju tijela. Dobrom fizioterapijskom procjenom jednostavno se mogu registrirati prisutna miofascijalna skraćenja, realizirati potrebne manualne ili elektroterapijske tretmane i naučiti ciljane vježbe kojima se korigira disfunkcija. Nabrojat ću neke primjere.

Uz loš oslonac na tabanima s koljenima koja idu ususret stvaraju se mišićne sile koje povlače zdjelicu dolje i naprijed čime se remete pozicija i funkcija organa unutar zdjelice. Tako se uz lošu cirkulaciju može javiti dijagnoza policističnih jajnika, tumoroznih tvorbi ili hormonalni poremećaj.

Kod osoba koje su imale operaciju vađenja slijepog crijeva (apendektomiju) moglo je doći do pojačanog stvaranja ožiljnog tkiva i smanjenja funkcije jajnika te strane, ali i do posturalnih promjena. Ove se promjene očituju i u skraćenju mišića koji oblaže stražnji unutarnji dio zdjelice i povlači donji dio kralježnice prema naprijed, ali stvara i rotaciju kralježnice. Posljedica može biti i smanjena funkcija štitne žlijezde zbog rotacije ramenog obruča i smanjenja vitaliteta desne strane ramenog obruča.

Kod osoba s poremećenom cirkulacijom unutar zdjelice mogu se javiti i endometrioze koje limitiraju funkciju pojedinih područja i ograničavaju prirodno začeće.

Kod navedenih primjera, fizikalna terapija ima niz mogućnosti:

 • Manualnim fizioterapijskim tehnikama (osteopatijom, mobilizacijom zglobova, miofascijalnim tretmanima, Emet ili nekom sličnom manualnom tehnikom) osloboditi blokirana miofascijalna područja, potaknuti cirkulaciju krvi i limfe te povećati opseg pokreta za bolju funkciju i korektnu posturu.
 • Elektroterapijskim procedurama potaknuti mikrocirkulaciju – na primjer, BEMER koji djeluje potporom mikrocirkulacije na cijelom tijelu preko madraca kao elektrode ili lokalno djelovanje SIT elektrodom na lumbalni dio kralježnice, ali i izravno na organe u maloj zdjelici.
 • DNM-om (dinamičkom neuromodulacijom) po programu za kralježnicu i organe u području donjeg abdomena, također se povećava vitalitet ali i smanjuje bolnost ili napetost.
 • Najvažnije su edukacije korisnici koja treba naučiti i primjenjivati ciljane vježbe povećanja opsega blokiranih pokreta, aktivacije muskulature koja je  neadekvatno aktivna kod pojedinih pokreta , ali i stabilizacije kora. Vraćanjem vitaliteta poboljšava se funkcija i popravljaju i hormonalni disbalansi.

Fizioterapija tijekom trudnoće i priprema za porod

Tijekom trudnoće fizioterapija je nezamjenjiv suradnik kod ublažavanja simptoma koji narušavaju dobru funkciju i zadovoljstvo žene.

Zbog fiziološkog pomaka zdjelice prema naprijed i dolje, često se javljaju bolovi u području donjeg dijela kralježnice. Ako postoji disbalans oslonca, pa je jedna noga oslonjena gležnjem prema sredini tijela, pojavljuje se i rotacija sve do kralježnice što može uzrokovati pritisak na živac ili meko tkivo oko kralježnice. Tada su tretmani koji smanjuju bol nužni.

 • Možemo primijeniti TENS ili neki drugi oblik sediranja boli kao što je DNM.
 • Vrlo važan je manualni tretman oslobađanja miofascijalnih tenzija specijalnim manualnim tehnikama jer slobodne fascije i produženi mišići ne stvaraju pritisak na živac, pa se eliminira i bol.
 • Važno je preporučiti da se rade ciljane vježbe povećanja opsega pokreta kako bi se spriječilo ponavljanje simptoma do ponovne korekcije posture nakon poroda.

Priprema za porod obuhvaća edukaciju korisnice uobičajenim, ali i izvanrednim simptomima kod poroda. Nužne su edukacije disanja, relaksacije i mobilnosti za smanjenje tenzija kod pripreme za porod ali i koncentracije kod izgona bebe.

Nakon poroda carskim rezom

Ipak, nisu sve bebe vaginalno porođene, već je nužno ponekad primijeniti C sekciju. Tim operativnim zahvatom se u spinalnoj anesteziji režu koža, potkožno tkivo, fascija i mišići te se po rođenju bebe šivaju po slojevima. Rezultat je prisutna posljedična bol, gubitak lokalnog osjeta, zatezanje, fleksioni obrazac kod hoda, što dodatno opterećuje lumbalnu kralježnicu.

Dojenjem i držanjem bebe u zaštitnom položaju, majka se povija prema naprijed u gornjem torakalnom dijelu čime se pojačavaju tenzije donjeg dijela kralježnice. Posljedično se često javljaju bolovi donjeg  dijela kralježnice (uz zanemarene boli prednje strane trbuha) te bolovi oko lopatica i u području vrata.

Fizioterapija ciljano oslobađa blokirana meka tkiva, a elektroterapijskim procedurama dodatno popravlja bol i funkciju. Nakon tri mjeseca nužna je procjena postoperativnog ožiljka i terapijskog oslobađanja kako bismo spriječili posljedično dodatno skraćenje i narušavanje posture.

Postoje i jednostavni savjeti. Tijekom tuširanja pustite mlaz tople vode na zakočeno i bolno mjesto te pokušajte lagano istezati to područje dok nelagoda ne nestane. Ili trljajte bolno područje lopticom za tenis ili ježić lopticom da se oslobode blokirane fascije. Ako neugoda i bol potraju, potražite stručnu pomoć fizioterapeuta koji može primijeniti manualne tehnike, elektroterapijske procedure, ali i „Kinesio taping“ (trakice) koji ili oslobađa tenzije ili ima funkciju potpore kod održavanja korektne pozicije tog dijela tijela.

Masaže tijekom trudnoće i savjeti za olakšanje simptoma

Masaže su nužni dio fizioterapije. Žene u drugom stanju, iako ih doživljavamo isto, ipak su osobe specifičnih simptoma i potreba.

Mnogi se ne usude masirati trudnice. Na prvi pogled odlično razmišljanje jer tako sigurno neće naškoditi. Ali trudne žene imaju tijekom trudnoće niz perioda u kojima se ne mijenjaju samo svijest i hormoni, već se tijelo neminovno prilagođava više ili manje uspješno novom izazovu, postojanju nerođenog djeteta.

Prvo tromjesečje

Na početku oslobođeni hormoni trudnoće izazivaju niz probavnih smetnji uz simptome preosjetljivosti na mirise, žgaravice i prolazne mučnine. Povećavaju se i dojke, pa je mogući osjećaj bockanja proširenih krvnih žila. Zbog povećanja maternice postoji pritisak na mjehur i potreba za učestalim mokrenjem.

U tom periodu masaže trudnica ne samo da su dozvoljene, već su i poželjne jer će pospješiti cirkulaciju, balansirati hormonalne manifestacije te potaknuti relaksaciju ukočenih područja kod mogućih napetosti donjeg dijela leđa i područja ramenog obruča.

Kod žena koje od samog početka trudnoće primijete otekline stopala, a zatim i nogu, poželjna je ručna limfna drenaža koja će pospješiti eliminaciju blokiranog limfotoka i spriječiti veće edeme (otekline), a i povećanje krvnog tlaka.

Drugo tromjesečje

U drugom tromjesečju maternica se povećava i okreće naprijed, pa dodatno kompromitira mjehur ali započinje i potisak na krvotok u nogama, pa je limfna drenaža nogu još važnija, kao i masaža donjeg dijela leđa.

Ponekad se, uz nehotično gutanje zraka, pojavi nadutost, ali započinju i opstipacije (zatvor). Također se javljaju bolovi donjeg djela zdjelice i područja prepone; ako dosad još niste počeli s prenatalnim vježbama, sada je vrijeme da se uključite jer se mišići i ligamenti koji drže maternicu značajno opterećuju. Kod zamora svakako napravite kratke predahe. Zbog širenja krvnih žila i usporavanja rada zalistaka, krvotok u nogama se usporava, pa se mogu javiti, uz zamor, i otekline gležnjeva i nogu, ponekad i grčevi, posebice noću.

 • Važno je posavjetovati se s liječnikom da nakon laboratorijskih testova odredi nutritivne dodatke koji će smanjiti simptome.
 • Naravno da je ručna limfna drenaža itekako dobrodošla jer trenutačno smanjuje neugodan pritisak u nogama i omogućuje vitalnost krvožilnog sustava.
 • Ipak je najvažniji savjet hodati u udobnoj obući na kontrolirane udaljenosti bez opterećenja nošenjem nepotrebnih tereta. Obratite pažnju na cipele, jer se tijekom trudnoće vrlo česti poveća stopalo za jedan broj. Potražite savjet fizioterapeuta i vježbajte stopala i spriječit ćete ovu pojavu.
 • Ako volite plivanje, uživajte nesmetano jer ćete poboljšati pokretljivost, dodati kisik u krvotok i smanjiti opstipaciju.

Nakon nestanka mučnina i prvih osjećaja pomicanja djeteta, mijenja se psihički stav žene te se ponekad javljaju strah i tjeskoba. Žena je u dodatnom stresu, pa masaže koje relaksiraju, otklanjaju napetost područja vrata i ramenog obruča te donjeg dijela leđa, zaista poboljšavaju kvalitetu života.

Ponekad se, zbog prethodno loše posture, jave dodatne tenzije područja stražnjice, s pritiskom na živac koji ide stražnjom stranom noge, pa je nužna fizioterapijska intervencija. Tu često ne pomaže duboka frikcijska masaža jer je tkivo odveć stisnuto, već se miofascijalnim tehnikama, uz edukaciju o samostalnim vježbama istezanja, može smanjiti simptom, pa i otkloniti strah da će porod biti otežan. U takvim slučajevima nužno je da dobro educiran fizioterapeut procijeni uzrok i realizira terapijski tretman, jer je neliječenje ovih simptoma često problem poroda.

Treće tromjesečje

Pred kraj trudnoće, tijekom 7. i 8. mjeseca, sve kretnje su otežane; javlja se dodatni umor. Zbog povećanja trbuha koji se i rasteže dolazi do zatezanja muskulature donjeg dijela leđa, što žena osjeća kao veću ili manju bol, zamor i blokadu. Kod uredne trudnoće i u tom periodu se provode prenatalne vježbe s mobilizacijom zdjelice na lopti, što će olakšati vitalitet porođajnog kanala i sam porod.

Dodir je dijalog ljubavi

I najvažnije, majke masiraju svoje nerođeno dijete cijelu trudnoću držeći ruke na trbuhu, mazeći ga i podržavajući kada se „rita“. Ta masaža je najvažnija za bebu koja jedva čeka da se nastavi maziti. A očevi, naravno, imaju čast i zadatak da raznovrsnim ugodnim dodirima maze i masiraju ne samo majku, već preko trbuha i svoje dijete. Jer dodir je dijalog ljubavi.

bolovi-u-ledima-trudnoca-bol-u-ledima

Ublažite bolove u leđima tijekom trudnoće

Bol u leđima je česta pojava tijekom trudnoće koja se može ublažiti raznim metodama samopomoći, no ponekad je potrebno...

SAZNAJTE VIŠE

Masaža je dijalog oslobađanja napetosti te pružanja potpore u trenucima napetosti i straha, boli i težine. Stoga su prenatalne masaže poželjne i potrebne, ponekad i obavezne. Važno je da se prakticiraju u najudobnijoj poziciji za ženu, ležeći na trbuhu na početku, a kasnije na boku ili sjedeći s dobrim osloncem.

Ne smiju se koristiti agresivna (mirisom i sastavom) masažna ulja jer će rezultirati dodatnim mučninama ili promjenama na koži, pa je učinak relaksacije promašen. Svaka žena zna što joj je najugodnije i što želi olakšati, pa će stručnu osobu koja provodi masažu voditi prema najboljim rezultatima. Važan je dijalog, jer samo dobrim poznavanjem kontraindikacija (zabrana) te masažnih hvatova i tehnika, prenatalna masaža može koristiti majci i bebi, a time i cijeloj obitelji koja se zajedno raduje ugodnoj trudnoći.

Nakon poroda, majke su psihički i fizički preopterećene, pa preporučujemo i stručnu medicinsku ili relaksirajuću masažu te osteopatske tretmane da se postignu vitalizacija i balans tijela.

Fizioterapija prije, tijekom i nakon trudnoće je dobar izbor popravljanja kvalitete života.

Za stručne savjete javite se u Privatnu praksu fizikalne terapije Jadranka Brozd.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button