Kosti i zglobovi - 24. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

I to se može: Trening na „strujni pogon“

Nova EMS metoda pruža intenzivni trening u vrlo kratkom vremenu. Bez opasnosti je od ozljeđivanja i štiti zglobove, a prikladna je gotovo za svakoga

EMS metoda trening zglobovi elektrostimulacija TENS fizikalna terapija

Bilo da se oporavljate od ozljede, moždanog udara ili se nosite s bolom od fibromialgije ili neke druge tegobe, mogao bi vam biti preporučen postupak fizikalne terapije poznat kao elektrostimulacija. U tom kontekstu nam je terapijsko djelovanje struje najviše i poznato, pa će tako većina znati da elektrostimulacija djeluje na način da se šalju blagi električni impulsi kroz kožu kako bi pomogli stimulirati ozlijeđene mišiće ili kako bi djelovali na živce s ciljem ublažavanja bola.

Matične stanice: U jednom danu do novog zgloba

Elektrostimulacija nije uvijek prikladna za svakoga, no mnogim pacijentima ova bezbolna metoda fizikalne terapije ubrzava oporavak te pruža olakšanje bolnih ili neugodnih simptoma.

Tipovi elektrostimulacije

Dva su osnovna tipa elektrostimulacije: TENS (eng. transcutaneous electrical nerve stimulation) i EMS (eng. electrical muscle stimulation). Iz njihovih engleskih naziva vidljivo je da je TENS usmjeren na stimuliranje živaca, a EMS na stimuliranje mišića.

TENS se može koristiti za ublažavanje kroničnog bola kao i akutnog bola. Elektrode se stavljaju na kožu blizu izvora bola. Signali se šalju putem živčanih vlakana kako bi blokirali ili barem smanjili signale boli koji putuju do mozga.

EMS koristi malo jaču struju od TENS-a kako bi se mišići ojačali. Elektrode (također smještene na koži u blizini zahvaćenih mišića) uzrokuju ritmičke kontrakcije. Ovo može poboljšati snagu mišića ako ih korisnik istovremeno steže.

Struja u službi treninga

Amplitrain je uređaj koji potiče elektro-živčanu i mišićnu stimulaciju. To je potpuno nova EMS metoda treniranja koja se razlikuje od ostalih klasičnih metoda izgradnje mišića. Radi se o intenzivnom treningu koji štiti zglobove bez opasnosti od ozljeđivanja i to u kratkom vremenu.

Istovremeno, trenira sve glavne mišićne skupine što dolazi do izražaja već kroz jedan ili dva treninga tjedno u trajanju od 20 minuta. Ovaj uređaj ne zahtijeva sportske vještine, znanje o fitnessu i iskustvo treniranja, pa ga zato mogu koristiti i ljudi koji se ne bave sportom, rekreativci, poluprofesionalni i profesionalni sportaši.

Tri su razine djelovanja:

  • Dubinsko – stimulira dubinske motoričke živce, aktivira mišićnu stanicu i izaziva kontrakciju u mišiću.
  • Volumensko – kroz aktivaciju svih vrsta tkiva kroz koje protjeće struja nastaje široko polje djelovanja (povećanje mišićnog volumena).
  • Aktivacija stanica – premješta stanice u stanje koje sliči stanju neposredno prije stanične diobe (ubrzanje metabolizma, odstranjenje štetnih produkata).

Svatko može imati koristi

Ukratko, odlučite li se za ovu vrstu treninga, on može doprinijeti oblikovanju tijela, ciljanoj izgradnji i održavanju mišićne mase, stabilizaciji mišića cijelog tijela, povećanju izdržljivosti, treningu srčano-krvožilnog sustava, ubrzanju metabolizma, poticanju sagorijevanja masti i smanjenju tjelesne mase.

Profesionalnim sportašima pak pomaže u optimizaciji regeneracije, oblikovanju mišićne mase, porastu snage, povećanju izdržljivosti, lokalnoj stabilizaciji, prevenciji ozljeda, pripremi za sportsko natjecanje, kondicijskom i kardio treningu.

stres bolovi strah karantena leda negativne emocije

Jesu li mogući bolovi u leđima zbog straha i stresa?

Psihički ožiljci nisu oku vidljivi, ali naše tijelo na stres i negativne emocije reagira položajima koji u konačnici dovode...

SAZNAJTE VIŠE

Ne zaboravimo i fizikalnu terapiju i rehabilitaciju: podrška potpunom ili djelomičnom povratku pokretljivosti, podrška sustavnom i ciljanom treningu u školi hoda, stabilizacija zglobova, izgradnja mišića, jačanje mišića, prevencija ozljeda, ublažavanje ili potpuno otklanjanje boli u kralježnici i zglobovima, regeneracija mišića, održavanje lokomotornog sustava.
Nakon razdoblja karantene, doći će vrijeme da vratimo fizičku kondiciju, zar ne? No, ako vam mogućnosti i zdravlje dozvoljavaju, iskoristite svaki sunčani dan za kretanje, šetnje u prirodi su prekrasne i korisne – na sigurnoj udaljenosti, naravno.

Više o temi i još stručnih savjeta potražite na web stranici Poliklinike Ribnjak

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button