Lijekovi i terapije - 20. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Jadranka Brozd, fizioterapeut, Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd, ADIVA Plus sadržaj

Jesu li mogući bolovi u leđima zbog straha i stresa?

Psihički ožiljci nisu oku vidljivi, ali naše tijelo na stres i negativne emocije reagira položajima koji u konačnici dovode do bolova

stres bolovi strah karantena leda negativne emocije

Izazovna su vremena u kojima živimo. Umjesto da šetamo prirodom uz prijatelje i obitelji, roštiljamo i bavimo se sportom, osuđeni smo na boravak u zatvorenom i skučenom prostoru. Iako je korisno kloniti se mogućnosti zaraze, svi smo već zaraženi strahom.

Kod nekih osoba se strah manifestira pojačanom potrebom da nešto kontroliraju, pa jure u kupovine, a neki se stisnu u svoje tijelo sa zatomljenim njemim krikom. Svi ovih dana osjećamo tjelesnu napetost. Iznenada, nama neobjašnjivo, javljaju se boli najšeće u području prijašnjih trauma, ali i gornjeg dijela leđa.
Zašto? Postoji nekoliko objašnjenja.

Stres – (ne)prijatelj naš svagdašnji

Fascija „pamti“

Sve naše tjelesne funkcije su ovisne o blokadi ili dobroj funkciji klizanja i vitalnosti fascija. Fascija je vezivno tkivni omotač koji se proteže iz svih u svim smjerovima i obavija svaki dio mišića, organa, živaca i cirkulatornog sustava. U fasciji plutaju i kosti koje ona drži svezama na pravim mjestima za dobru funkciju.

Ali, ako se zategne fascija, odnos unutar zgloba će biti narušen i nastaju simptomi boli ili upala što smanjuje funkciju. Fascija ima i bržu inervaciju od živaca, pa prenosi informacije iz okoline gotovo trenutno (smrznete se, a ne znate zašto), ali ima sposobnost da sve naše traume psihičke ili fizičke čuva u našem tijelu.

Fizički i psihički ožiljci

Fizičke ožiljke vidimo, ali ih, na žalost, rijetko tretiramo s ciljem oslobađanja miofascilanih blokada. Posljedično cijelo se naše tijelo prilagodi ožiljku i stisne oko njega – primjeri su žene s ožiljkom nakon carskog reza ili muškarci nakon operacije bruha u preponi. U oba slučaja se zdjelica nagne prema naprijed i dolje te se kompenzatorno stvori napetost donjeg dijela leđa.

Psihičke ožiljke ne možete pokazati prstom, ali vaše tijelo ih pokazuje kroz pozicije. Emocije straha i boli, tuge i nemoći, lijepe se na fascije u području prsnog koša kao da vas je pogodila nogometna lopta u to područje. Posljedice su gubitak daha, savijanje tijela prema naprijed sa zatvorenim ramenima, okretanjem šaka prema leđima, guranje glave naprijed i dolje, savijanje donjeg dijela tijela u kukovima, koljenima i gležnjevima sa željom da se stoji sa širim osloncem stopala.

Posljedice stresa

Sve su to urođene reakcije na stres, ali važno je znati da se takva rekacija iz tijela rijetko oslobađa tretmanima. One se gomilaju jedna na drugu dok osoba ne poprimi pogrbljen položaj sa svim ograničenjima koja se uz to javljaju. Tako je ograničeno podizanje ruku iznad glave, otvaranje prsnog koša za duboki udah koji će ispuniti sve dijelove pluća, javljaju se glavobolje, slabiji vid i sluh, javljaju se zujanje u ušima, trnci u rukama.

Osim što se osoba osjeća loše i umorno, na stražnjoj strani zbog loše pozicije lopatica i blokiranih fascija i mišića nastaju „kvrge“. Bolna mjesta koje zovemo miogeloze; želimo si masažu, trljanje, grijanje ili bilo što da promijenimo taj neugodan osjećaj. Nakon nekog vremena javljaju se bolovi i u donjem dijelu leđa, koljenima te se narušava postura cijelog tijela.

Obavite samopregled

Osim ovog opisa, pokušajte upamtiti i druge izazove naše posture (dobre pozicije tijela iz koje sa najmanje truda možemo izvesti sve kretnje).

Stanite pred ogledalo i pogledajte sprijeda:

  • gdje stoje unutrašnje strane gležnjeva – vise li prema sredini tijela
  • gdje gledaju patele (košćice koje prekrivaju koljeno) – jesu li usmjerene prema unutra ili prema van od sredine tijela)
  • u kojoj poziciji je zdjelica – je li jedna strana podignuta ili su obje u istoj visini te jesu li koštane prominencije na prednjoj strani zdjelice vrlo blizu
  • jesu li oba ramena u istoj visini ili je jedno bitno niže i povučeno naprijed
  • je li glava nagnuta na jednu stranu i je li pogurnuta naprijed i dolje

Bočno pogledajte:

  • postoji li lijepa zakrivljenost donjeg dijela leđa prema naprijed, pa u gornjem dijelu prema natrag, a u području vrata ponovo jednako naprijed i glava zatiljkom natrag ili je kralježnica izravnata ili grubo povučena u jednom smjeru
  • jesu li koljena ispružena ili malo savijena
križobolja ili lumbago i najčešći simptomi križobolje

Ne okrećite leđa velikom problemu današnjice: Koji su uzroci i simptomi križobolje

Križobolja (lumbago) naziv je za bol u slabinskom dijelu kralježnice, a neovisno o spolu i dobi, većina je ljudi...

SAZNAJTE VIŠE

Straga pogledajte:

  • strše li lopatice unutarnjim rubom ili vrhom i jesu li u istoj ravnini
  • jesu li mišići i koža duž kralježnice slijepljeni i nepomični kada dlanom lagano gurkate

Ako kod navedenih pozicija vidite različitost lijeve i desne strane tijela, imate sakrivenu zategnutost miofascialnog tkiva (mišići i fascije) što onda preko zglobnih čahura rotira i povlači i kralježnicu u neželjene pozicije, a kao posljedica se javlja bol, odnosno uklještenje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button