Koronavirus - 6. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

Ostati doma je pravi izazov: Organizacija života tijekom karantene

Posebne mjere kojima se ograničava širenje novog koronavirusa pred nas stavljaju nove izazove te su potrebne temeljite prilagodbe

koronavirus posebne mjere socijalno distanciranje samoizolacija

Izvori informacija Koronavirus.hr, Hzjz.hr

Oštre mjere poduzete u borbi protiv pandemije novog koronavirusa izazvale su brojne reakcije, ali i pitanja. Kako ćemo im se prilagoditi? Kako organizirati život, posao i školovanje u vlastitom prostoru? Što učiniti ako osjetim simptome, kome se javiti?
Sa sigurnošću možemo reći da je u našoj zemlji učinjeno doista puno kako bi vam se odgovorilo na svako pitanje, a pritom svakako spomenimo važnu mjeru na području informiranja javnosti, odnosno pokretanje portala www.koronavirus.hr.

Navest ćemo nekoliko osnovnih smjernica za organizaciju života dok su na snazi posebne mjere kojima se nastoji postići što veće socijalno distanciranje.

Sve na jednom mjestu: Što treba znati o prevenciji i zaštiti od infekcije koronavirusom

Što znači socijalno distanciranje?

Posebnim mjerama obustavljen je rad svih uslužnih djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice, od muzeja, kazališta i kina do ugostiteljskih objekata i svih trgovina koje ne prodaju artikle koji su nam neophodni, bilo da je riječ o prehrambenim proizvodima za ljude ili životinje ili pak ortopedskim pomagalima. No najveća odgovornost za socijalno distanciranje je na nama – treba ostajati kod kuće te izlaziti samo ako je neophodno, strogo ograničiti sva druženja i kontakte te se ne približavati drugim osobama – u zatvorenim prostorima držati distancu od dva metra, a na otvorenom prostoru jedan metar. Svakako apeliramo da pratite sve upute koje objavljuju krizni stožer i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Na svim prodajnim mjestima primjenjuju se mjere maksimalnog ograničavanja broja osoba u zatvorenom prostoru kako bi se osigurao preporučeni razmak, a rizik prijenosa bolesti sveo na najmanju moguću mjeru. U trgovine svakako odlazite sami, a preporučuje se da starijim osobama netko drugi osigura dostavu namirnica.

Zaštita starijih osoba

Hrvatski Crveni križ i društva CK redovito obilaze stare i nemoćne osobe koje same ne mogu doći do osnovnih životnih potrepština. Svi oni koji trebaju pomoć, a nisu obuhvaćeni programom Pomoći u kući, mogu kontaktirati najbliže društvo Crvenoga križa (broj centrale u Zagrebu je 01/4655-814). Nipošto nemojte primati pomoć, davati novac ili puštati u dom osobe s kojima se niste prethodno dogovorili telefonom i koje ne poznajete, a susreti neka budu što kraći i na sigurnoj udaljenosti. Ako pak želite pružiti pomoć starijim i nemoćnim osobama te onima koji su zbog kroničnih bolesti u većem riziku, u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite Crveni je križ izradio upute/letke koji se mogu preuzeti na stranicama Koronavirus.hr ili Hck.hr.

koronavirus posebne mjere socijalno distanciranje samoizolacija 2

Upute za osobe u samoizolaciji

Ako vam je određena samoizolacija, svakako se pridržavajte mjera koje će vam biti dane. Ne izlazite iz kuće, osim u krajnjoj nuždi, mjerite tjelesnu temperaturu ujutro i navečer, obratite pažnju na pojavu simptoma respiratorne infekcije, redovito perite ruke, čistite i dezinficirajte površine i predmete, provjetravajte prostorije, koristite posebnu posteljinu, ručnike, pribor za jelo, po mogućnosti se odvojite u vlastitu sobu. Svom se liječniku morate javiti samo kad uđete u samoizolaciju, a daljnja javljanja nisu potrebna, osim ako dobijete temperaturu. Ako je potreban odlazak u zdravstvenu ustanovu, svakako se javite telefonski liječniku obiteljske medicine ili nadležnom epidemiologu.

Ponašanje u ljekarnama

Ljekarnička komora zamolila je sve koji su posljednjih 14 dana boravili u inozemstvu, bili u kontaktu s oboljelima ili osobama kojima je određena samoizolacija da ne ulaze u ljekarne, kao ni osobe koje imaju simptome respiratornih bolesti. Ulazak u ljekarnu odvija se postupno prema redoslijedu kako se unutar ljekarne ne bi stvarali red i gužva. Nakon što se oslobodi mjesto, može ući druga osoba. U redu izvan ljekarne održavajte razmak od barem jednog metra. Imajte na umu da je prodaja dezinficijensa, maski i lijekova ograničena te po mogućnosti koristite kartični oblik plaćanja. Kišite i kašljite u lakat ili papirnatu maramicu koju bacite u otpad s poklopcem izvan ljekarne te operite ruke. Također obavezno pripremite zdravstvenu i osobnu iskaznicu kako bi se ljekarnici mogli uvjeriti da vam nije određena mjera samoizolacije.

mentalno zdravlje boravak u kuci zdrave aktivnosti covid-19

Živjeti zdravo kod kuće: 5 jednostavnih aktivnosti za očuvanje mentalnoga zdravlja

Dugotrajan boravak u kući i ograničena mogućnost kretanja mogu negativno djelovati na naše mentalno zdravlje, stoga preporučamo 5 zdravih...

SAZNAJTE VIŠE

Škola na daljinu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja isporučuje osnovni raspored sati za cijelu Hrvatsku za sve nastavnike koji nemaju spremna online predavanja. Ako nastavnik ima gotova svoja predavanja, njegovi učenici ne moraju pratiti sadržaj koji je isporučio MZO nego predmetni nastavnik u virtualnom razredu isporučuje sadržaj i aktivnost. Razredna nastava (niži razredi) održava se na 3. programu HTV-a u programu pod nazivom Škola na Trećem, dok se predmetna nastava za više razrede i srednje škole odvija na Sportskoj televiziji. Više informacija o Školi na daljinu potražite na linku Skolazazivot.hr.

Pravilno pranje ruku

Ne zaboravite – pravilno pranje ruku treba trajati 30 sekundi. Namočite ruke i nanesite tekući sapun. Istrljajte dlanove, nadlanice, između prstiju, palce, ostale prste i njihove vrhove. Isperite ruke tekućom vodom te ih osušite papirnatim ručnikom kojim ćete zatvoriti i slavinu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button