Rekreacija i fitness - 16. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta, i Tea Mišković, dipl. prof. kineziologije, IN SHAPE

Ispravite leđa dok čitate ovo: Korisne vježbe za pravilno držanje

Vrijeme je za vježbe za pravilno držanje jer sjedilački način života i bolovi u leđima mogu dovesti do deformacija kralježnice (skolioza, kifoza i lordoza)

skolioza, kifoza i lordoza: Bolovi u leđima i vježbe za pravilno držanje

Problemi s pravilnim držanjem, odnosno posturom, bolovi u leđima i kralježnici nisu više rezervirani za stariju populaciju nego pogađaju i sve više mladih. Isprobajte vježbe koje će vam rasteretiti kralježnicu te poboljšati držanje.

Užurbana svakodnevica sinonim je za sjedilački način života. Možda vas na početku riječ užurbano asocira na aktivnost, no realnost je drugačija. Puno sati provodimo u sjedećem položaju na poslu, do posla se vozimo u automobilu, a velika većina dio svog slobodnog vremena provodi na mobitelu.

Stoga uopće ne čudi što problemi s pravilnim držanjem, odnosno posturom, bolovi u leđima i kralježnici nisu više rezervirani za stariju populaciju nego pogađaju i sve više mladih. Svi će ti razlozi s vremenom vjerojatno prouzročiti akutni bol, a ako se nešto ne poduzme, onda i kronični, dok u najtežem slučaju može dovesti i do deformacija kralježnice.

Za svoje dobro budite tjelesno aktivni bez obzira na vremenske (ne)prilike

Skolioza, kifoza i lordoza

Stoga je briga o kralježnici, stupu našeg tijela, neophodna. Skolioza, kifoza i lordoza sigurno su vam poznati pojmovi koji podrazumijevaju deformacije kralježnice s kojima se osoba može roditi, do koje može doći tijekom odrastanja, zbog eventualnih ozljeda, a neke od tih deformacija poput kifoze karakteristične su za stariju dob kao posljedica osteoporoze.

Kifozu ćete prepoznati po torakalnoj, odnosno prsnoj zakrivljenosti kralježnice prema natrag, skoliozu po bočnoj zakrivljenosti kralježnice, a lordozu kao zakrivljenost kralježnice prema naprijed u lumbosakralnom dijelu, odnosno donjem dijelu leđa. Liječenje tih deformacija obavezno ćete provoditi pod nadzorom liječnika, fizioterapeuta, trenera, čak i na osnovi uputa samostalno, naravno ovisno o kolikom je stupnju deformacije riječ.

No što je s osobama sa zdravom kralježnicom, one se ne trebaju brinuti i nemaju potrebe za vježbanjem? Upravo suprotno. I zdrava kralježnica svakodnevno nailazi na ‘”prepreke’’. Nepravilno dizanje teškog tereta, učestalo izvođenje određenih radnji na pogrešan način poput kućanskih poslova, nepravilan sjedeći položaj, najčešće kifotičan s lordozom u vratnoj kralježnici kao posljedicom rada za računalom, a tu su i trudnoća, dojenje i nošenje djece. Sve su to svakodnevne radnje u kojima ne vidimo prijetnju, a upravo one uzrokuju lošu posturu.

Plivanje je zdravo! Iskoristite vodu za ublažavanje bolova u leđima

Plivanje je zdravo! Iskoristite vodu za ublažavanje bolova u leđima

Ublažavanje bolova u leđima vam se čini kao nemoguća misija? Plivanje je odlična aktivnost za zdravlje vaših leđa

SAZNAJTE VIŠE

Tri korisne vježbe

Naše je tijelo jedna velika cjelina, a kralježnica je uključena u svaki pokret i održavanje ravnoteže pa je zbog toga izložena velikim opterećenjima. Kako bi ona što bolje funkcionirala, naš je zadatak jačati mišiće trupa, što podrazumijeva trbuh i leđa, ali i mišiće natkoljenice jer oni zapravo štite našu kralježnicu. U nastavku ćemo vam objasniti nekoliko vježbi koje možete izvesti kod kuće, pomoću zida i manjeg ručnika.

  • Za početak stanite ispred zida, okrenite mu leđa. Zategnite cijelo tijelo, a ruke stavite pod kut od 90 stupnjeva s nadlakticama paralelnim s tlom i dlanovima okrenutima prema naprijed, držeći ručnik u rukama. Zadatak je udahnuti te potom izdahom opružiti ruke do položaja uzručenja bez odvajanja laktova i nadlanice od zida. Izvedite vježbu 8 do 10 puta pa kratko predahnite i prijeđite na drugu.
  • Leđima okrenuti prema zidu sjednite raznožno. Držite ručnik u rukama te opružene ruke stavite na bedra. Obavezno držite leđa “zalijepljena” za zid. Udahnite u toj početnoj poziciji te izdahom dovedite ruke u položaj uzručenja tako da nadlanicama pokušate dotaknuti zid. Izvedite vježbu 8 do 10 puta te prijeđite na drugu.
  • Iz završnog položaja prethodne vježbe, rukama u uzručenju, nadlanicama na zidu, udahnite te kroz izdah zadržavajući ruke u uzručenju izvedite pretklon na desnu nogu. Zadržite nekoliko sekundi poziciju pretklona te ponovno uzmite udah te se kroz izdah vratite u početnu poziciju. Izvedite vježbu 8 do 10 puta te ponovite isto na lijevu nogu.

Ove vježbe pokušajte izvesti dva do tri puta.

Važan je i položaj spavanja

Osim vježbi koje možete izvoditi svakodnevno i tako smanjiti bolove u leđima, obratite pozornost i na položaj u kojem spavate. Velik dio vremena provodimo spavajući u svakakvim položajima. Najpravilniji je položaj spavanja na leđima, glavom na jastuku, a ramenima na madracu. Ako možete, iskoristite manji jastuk i postavite ga ispod koljena. To će vaše noge dovesti u blago savijeni položaj, što će potpuno rasteretiti kralježnicu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button